Nu skal forskere hjælpe med at undersøge, hvad det enkelte landbrug udleder til klima og miljø
Fra i dag kan forskere søge om penge til projekter, der kan give bedre viden om hvert enkelt landbrugs udledning af drivhusgasser og næringsstoffer.
Køernes metan-fyldige bøvser, gylle der står opsamlet i store tanke og marker der gødes. Flere af landbrugets kilder til udledningen af næringsstoffer og drivhusgasser er velkendte, men hvor meget hver enkelt landbrug udleder er langt mere kompliceret at beregne.
Og den viden er der brug for, når landbruget frem mod 2030 skal igennem en omfattende grøn omstilling. Derfor er der afsat en pulje på cirka 129 millioner kroner, som nu er åben for ansøgninger til forskningsprojekter.
- I dag kan vi kun i meget ringe grad se, hvilke landbrug der udleder hvad, når vi måler på reduktionseffekter. Og det gør det svært at belønne de landbrugere, som gerne vil gøre noget aktivt for at mindske deres belastning af klimaet og vandmiljøet, siger enhedschef Sonja Canger.
Det er især to hovedområder, hvor behovet for forskning er størst. Det første hovedområde er foder, husdyr, stald og lager, og det andet er landbrugsjordens sammensætning, afgrødeproduktion og gødning.
Millioner fra landbrugsaftale
I oktober indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Aftalens ambitionen er blandt andet, at udledningen af drivhusgasser og næringsstoffer skal kunne opgøres for det enkelte landbrug.
- Den grønne omstilling skal hvile på et solidt fundament af viden, så landbrugerne kan sætte ind, hvor effekten er størst. Det er det fundament, vi nu vil udbygge, siger enhedschef Sonja Canger.
Forskningsprogrammet hedder Bedriftsudledningsprogrammet (BUP). Universiteter og andre offentlige forskningsinstitutioner kan søge om pengene.
Fakta om Bedriftsudledningsprogrammet (BUP)
- Forskningsmidlerne, der udmøntes gennem dette program, er afsat i Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug og aftalen om forskningsreserven for 2022. Der udbydes en pulje på cirka 129 millioner kroner i 2022.
- Ansøgningsrunden for universiteter og offentlige forskningsinstitutioner er i perioden 16. marts til 10. maj 2022. De endelige udvalgte forskningsindsatser løber fra primo 2023 til primo 2027.
- Opslaget med indkaldelse af ansøgninger kan læses her.
- Der afholdes et online informationsmøde den 29. marts 2022 kl. 13.00. Tilmeldinger sendes til bup@lbst.dk. For yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet for forskningsprogrammet på bup@lbst.dk.
Yderligere viden:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Højteknologisk markarbejde vinder frem: Næsten 500 landmænd griber ny mulighed17.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med den rette teknologi kan landmænd nu dyrke deres marker så præcist, at det delvist erstatter de traditionelle værktøjer til at undgå kvælstof i vandmiljøet. For landmanden kan metoden både spare tid, penge og besvær.
Idéerne står i kø: Flere forskere vil hjælpe med at opgøre, hvad de enkelte landbrug udleder16.5.2022 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugsstyrelsen har modtaget 35 ansøgninger til Bedriftsudledningsprogrammet (BUP), der skal komme med forslag til, hvordan drivhusgasser og næringsstoffer på bedriftsniveau opgøres. Nu skal et udvalg vurdere, hvilke ansøgninger der går videre til den endelige runde.
Ny mærkedag skal være med til at sikre planternes sundhed: Sådan kan du hjælpe12.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
FN har udnævnt 12. maj til International Plantesundhedsdag. Skadedyr og plantesygdomme truer nemlig en stor del af verdens fødevarer.
Undgå sygdom i køkkenhaven: Brug aldrig spisekartofler som læggekartofler31.3.2022 09:38:16 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det kan virke oplagt for haveejere at bruge spirede spisekartofler som læggekartofler, er det en rigtig dårlig idé. Man risikerer at få et ringe udbytte og sygdomme i jorden mange år frem.
Det danske areal med flere økologiske grøntsager er mangedoblet26.3.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Både økologiske marker med bladselleri, løg og grønkål har haft gevaldigt vokseværk de seneste par år. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum