Nu må du fyre fyrværkeri af – men husk briller og afstand
Slutspurten af 2019 er sat ind. Fra i dag må danskerne affyre fyrværkeri lovligt. Affyringsperioden løber til og med 1. januar.
Men fyrværkeri er krudt, og krudt kan være farligt. Sidste nytår kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet på grund af skader med fyrværkeri. Kun en tredjedel af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.
Mange skader kan mindskes eller helt undgås, hvis både tilskuere og dem, der fyrer af, følger fyrværkerirådene.
- Folk kommer typisk til skade, fordi de ikke har sikkerhedsbriller på og ikke holder afstand. Nogle få kommer til skade med ulovligt fyrværkeri, som er enormt farligt. Derfor er vores tre gode råd: På med sikkerhedsbrillerne, hold sikkerhedsafstand til fyrværkeriet og brug kun lovligt fyrværkeri, siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon.
I forhold til sikkerhedsbrillerne er det vigtigt, at man bruger nogle, som er beregnet til at modstå slag og varme fra fyrværkeri.
Det er altså ikke nok at tage nytårsbriller, solbriller eller støvbriller til gør det selv-arbejdet på.
Sikkerhedsbriller til fyrværkeri kan købes på fyrværkerisalgssteder og i nogle byggemarkeder og dagligvarebutikker. Nogle optikere og detailbutikker deler dem endda ud gratis.
- Selvom man har sikkerhedsbriller på, skal man også holde afstand. På fyrværkeriet skal der stå, hvor mange meter man skal være væk fra fyrværkeriet. Den afstand bør man overholde. Og man skal selvfølgelig passe ekstra godt på i blæsevejr, fordi det kan påvirke, hvor hurtigt og hvorhen fyrværkeriet flyver, uddyber kommunikationschefen.
Fakta om fyrværkeriskader
- Ved årsskiftet 2018-19 kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet efter ulykker med fyrværkeri.
- 30 kom alvorligt til skade og måtte have yderligere behandling.
- 150 af de tilskadekomne havde ikke sikkerhedsbriller på.
- Af alle de 225 tilskadekomne var 99 tilskuere og 109 var dem, der tændte fyrværkeriet (17 har ikke oplyst, om de var tilskuere eller tændte)
Fakta: Her må du fyre af
- Du må ikke anvende raketter nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger
- Afstanden til særlige omgivelser – eksempelvis stråtag, høstakke, skovområder, landbrugsejendomme med dyrehold og hundekenneler – er minimum 100 meter ved brug af normalt fyrværkeri
- Ved brug af raketter er afstanden til særlige omgivelser 200 meter
- I blæsevejr fordobles afstanden for almindeligt fyrværkeri til 200 meter for normalt fyrværkeri og 400 meter ved brug af raketter
- I særlige forhold kan der være lokale, kommunale forbud mod affyring eller særlige afstandskrav
Kontakter
Har du spørgsmål, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på telefonnummer 22 38 44 51.
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum