Sikkerhedsstyrelsen

Nu må du fyre fyrværkeri af – men husk briller og afstand

Del

Fra i dag og til og med den 1. januar må man affyre fyrværkeri i Danmark. Men husk sikkerheden. Sidste nytår kom 225 danskere på skadestuen efter ulykker med fyrværkeri. Mange ulykker kan undgås ved at huske sikkerhedsbriller og holde afstand – både for tilskuere og dem, der tænder fyrværkeriet.

Slutspurten af 2019 er sat ind. Fra i dag må danskerne affyre fyrværkeri lovligt. Affyringsperioden løber til og med 1. januar.

Men fyrværkeri er krudt, og krudt kan være farligt. Sidste nytår kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet på grund af skader med fyrværkeri. Kun en tredjedel af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

Mange skader kan mindskes eller helt undgås, hvis både tilskuere og dem, der fyrer af, følger fyrværkerirådene.

- Folk kommer typisk til skade, fordi de ikke har sikkerhedsbriller på og ikke holder afstand. Nogle få kommer til skade med ulovligt fyrværkeri, som er enormt farligt. Derfor er vores tre gode råd: På med sikkerhedsbrillerne, hold sikkerhedsafstand til fyrværkeriet og brug kun lovligt fyrværkeri, siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Mette Cramon.

I forhold til sikkerhedsbrillerne er det vigtigt, at man bruger nogle, som er beregnet til at modstå slag og varme fra fyrværkeri.

Det er altså ikke nok at tage nytårsbriller, solbriller eller støvbriller til gør det selv-arbejdet på.

Sikkerhedsbriller til fyrværkeri kan købes på fyrværkerisalgssteder og i nogle byggemarkeder og dagligvarebutikker. Nogle optikere og detailbutikker deler dem endda ud gratis.

- Selvom man har sikkerhedsbriller på, skal man også holde afstand. På fyrværkeriet skal der stå, hvor mange meter man skal være væk fra fyrværkeriet. Den afstand bør man overholde. Og man skal selvfølgelig passe ekstra godt på i blæsevejr, fordi det kan påvirke, hvor hurtigt og hvorhen fyrværkeriet flyver, uddyber kommunikationschefen.

Fakta om fyrværkeriskader

  • Ved årsskiftet 2018-19 kom 225 danskere på skadestuen i nytårsdøgnet efter ulykker med fyrværkeri.
  • 30 kom alvorligt til skade og måtte have yderligere behandling.
  • 150 af de tilskadekomne havde ikke sikkerhedsbriller på.
  • Af alle de 225 tilskadekomne var 99 tilskuere og 109 var dem, der tændte fyrværkeriet (17 har ikke oplyst, om de var tilskuere eller tændte)

Fakta: Her må du fyre af

  • Du må ikke anvende raketter nærmere end 10 meter fra bygningsåbninger
  • Afstanden til særlige omgivelser – eksempelvis stråtag, høstakke, skovområder, landbrugsejendomme med dyrehold og hundekenneler – er minimum 100 meter ved brug af normalt fyrværkeri
  • Ved brug af raketter er afstanden til særlige omgivelser 200 meter
  • I blæsevejr fordobles afstanden for almindeligt fyrværkeri til 200 meter for normalt fyrværkeri og 400 meter ved brug af raketter
  • I særlige forhold kan der være lokale, kommunale forbud mod affyring eller særlige afstandskrav

Kontakter

Har du spørgsmål, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på telefonnummer 22 38 44 51.

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Samarbejde mellem myndigheder giver mere effektiv kontrol af værnemidler15.5.2020 11:20:29 CESTPressemeddelelse

Som et nyt initiativ for at beskytte både professionelle og borgere mod import af ulovlige værnemidler arbejder folk fra Sikkerhedsstyrelsen i øjeblikket tæt sammen med toldmedarbejdere i Kastrup Lufthavn. På en uge er antallet af behandlede sager steget fra 15 til 24 sager, og i samme periode er antallet af sager, der er overdraget til Lægemiddelstyrelsen, steget fra 13 på landsplan til 20 alene i Københavns Lufthavn, hvor halvdelen af alle forsendelser kommer ind i Danmark.

Undgå ulykker: Tjek trampolinen og hop med hovedet20.3.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Skoler og daginstitutioner er lukkede, og det betyder, at rigtig mange forældre er hjemme med deres børn i disse dage. Samtidig viser forårsvejret sig fra sin solrige side, og det betyder, at mange børnefamilier finder havetrampolinen frem igen. Desværre ender hopperiet engang imellem med ulykker. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd til god hoppeadfærd og sikkerhedstjek af trampolinen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum