Nu kan vi tage hul på den svære omstilling af luftfarten
Regeringens mål er, at flyene på én indenrigsrute i 2025 bliver tanket op med grønt brændstof. I 2030 skal alle indenrigsfly flyve på grønne brændstoffer.
- Regeringen giver sig i kast med et af de vanskeligste hjørner af den grønne omstilling - nemlig luftfarten. Det er godt, at vi kommer i gang. Teknologien er kendt og fungerer, og med regeringens udspil skaber man en efterspørgsel på grønne brændstoffer. Det betyder klarhed for investorer og dermed investeringer i produktion i stor skala, siger viceadm. direktør i Green Power Denmark Jan Hylleberg.
Ifølge regeringen skal indenrigsfly i fremtiden flyve på el eller grønne brændstoffer. Elektrificering vil være muligt på de korte ruter med små fly, men i overvejende grad skal fremtidens fly flyve på grønne brændstoffer, som består af grøn strøm og CO2. Processen er bedre kendt som Power-to-X (PtX).
- Bæredygtige brændstoffer, som er produceret gennem Power-to-X, er den eneste realistiske vej frem, hvis vi skal gennemføre en effektivt grøn omstilling af luftfarten. Det vil kræve hundredvis af storskalaanlæg at gennemføre en komplet omstilling af luftfarten. Men vi kan kickstarte udviklingen og samtidig gavne klimaet, siger Jan Hylleberg.
De grønne brændstoffer vil være dyrere end konventionel jetfuel i begyndelsen. Regeringen vil lukke prisgabet ved at opkræve en passagerafgift på 13 kroner pr. billet, som skal betales af alle rejsende fra danske lufthavne. Det er en god start til at dække en del af merudgiften.
Ifølge en frisk rapport fra Green Power Denmark og førende aktører inden for PtX og grøn luftfart kan den grønne omstilling af luftfarten gå endnu hurtigere, hvis politikerne skaber de rigtige rammer.
Producenterne af brændstof gennem Power-to-X kan i 2030 levere mindst 500 millioner liter grønt flybrændstof. Det er nok til at dække både de 30 millioner liter, som bliver brugt på indenrigsruter, og en betydelig del af de i alt 1.200 millioner liter, som bliver tanket i danske lufthavne.
Ifølge industrien kan Danmark altså omstille al indenrigsflyvning i 2030 - og samtidig gå forrest i omstillingen af den europæiske flytransport.
- Mulighederne er endnu større, end regeringen lægger op til. Flytransporten er per definition international, og derfor giver det også mening allerede nu at se ud over indenrigsruterne, som kun står for en lille del af de fly, der letter og lander i Danmark. Producenterne af grønt brændstof og luftfartsbranchen er klar, og med de rette tiltag kan Danmark producere grønne flybrændstoffer til det europæiske marked, siger Jan Hylleberg.
Foruden økonomiske incitamenter er det afgørende, at producenterne får adgang til de råstoffer, som de skal bruge i produktionen. De skal bruge vedvarende energi fra vindmøller og solceller, der kan omdannes til brint. Og de skal bruge CO2 fra grønne kilder – for eksempel biomassefyrede kraftværker, affaldsanlæg og biogasanlæg.
- Det er afgørende, at producenterne får adgang til CO2 i tilstrækkelige mængder. Og der skal være tydelige rammer på kort sigt for brugen af CO2. Det betyder, at man i højere grad skal fokusere på at anvende CO2 fra grønne kilder fremfor at lagre den, siger Jan Hylleberg.
Nøgleord
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkLinks
Information om Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
EU’s klimamål sætter retningen for Europa2.7.2025 12:03:31 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionens klimamål i 2040 handler ikke bare om klimaet. Det sætter en retning for udviklingen af Europa. Det vil forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og løsrive Europa fra import af olie og gas. Kommissionens udspil er godt – men til den uambitiøse side, mener Green Power Denmark.
God digital aftale, men med foden på bremsen26.6.2025 10:01:20 CEST | Pressemeddelelse
På Christiansborg er en ny aftale om digital infrastruktur netop landet. Den indeholder ifølge Fiberalliancen en række lyspunkter, men glimter også ved væsentlige mangler. På den positive side sættes der blandt andet fokus på at fremme investeringer i digital infrastruktur, mens det desværre halter med målsætningerne, som stopper lige før målstregen.
Tiltrængt at Energinet sænker priserne for at benytte elnettet4.6.2025 12:13:53 CEST | Pressemeddelelse
Energinet vil sænke den pris, som elkunder og ejere af solceller og vindmøller skal betale til Energinet for at komme på elnettet, med op mod 10 procent. Det er et tiltrængt og nødvendigt skridt, mener Green Power Denmark, som længe har advaret mod Energinets stigende omkostninger for særligt producenterne af grøn strøm.
Energifællesskabet Avedøre vinder Green Power Prisen 202520.5.2025 16:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Det lokale energifællesskab i Hvidovre vinder årets Green Power Pris for evnen til at engagere naboer, forankre den grønne omstilling lokalt – og vise, hvordan man med vilje, vedholdenhed og samarbejde kan drive udviklingen frem nedefra.
Husholdninger med elbil og varmepumpe sparer store beløb hvert år20.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger, som vælger en elbil frem for benzinbil og en varmepumpe frem for gasfyr, sparer i gennemsnit 21.000 kroner om året, viser beregninger fra Green Power Denmark. Derfor bør forbrugerne vælge elektriske løsninger, når de skal skifte bilen og fyret ud. Og politikerne bør sætte skub i en plan for et elektrisk Danmark i 2035.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum