Lolland Kommune

Nakskov Bymidtefond gør klar til at støtte istandsættelser

Del

I starten af april lancerede Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden et part-nerskab om udvikling af Nakskov. Udgangspunktet er de særlige kvaliteter, der knytter sig til havnen, bymidten og fjordlandskabet. Nu tages der fat på arbejdet med bevaring og udvikling af bygningskulturen i den historiske bymidte. Nakskov Bymidtefond er et af de tolv projekter, der er beskrevet i Nakskov 2030-planen, som vil gøre byen attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i byen.

Rammerne for Nakskov Bymidtefond er nu på plads, så arbejdet kan gå i gang. Det er bestemt, at istandsættelsessagerne skal gennem et todelt forløb. Først skal der laves et forprojekt, hvor en arkitekt med kompetence og erfaring på området gennemgår bygningen og udarbejder et forslag. Initiativet skal komme fra ejeren, men bymidtefonden finansierer forprojektet med op til 15.000 kr. Dernæst kan der søges om støtte til at gennemføre en konkret istandsættelse. Her arbejdes med støtte på op til 75 % af udgifterne. 

”Nakskov har en meget velbevaret og karakterfuld bymidte, hvor den oprindelige gadestruktur og mange huse fra 1600-tallet og frem er bevaret. Det er en del af Nakskovs DNA, og istandsættelsen af denne kulturarv – som alle kan se trænger til et løft – er afgørende for at lykkes med hele Nakskov 2030 initiativet,” siger Simon Harboe, der er projektchef i Realdania.

Partnerskabet har afsat 21 mio. kr. til Nakskov Bymidtefond. I fase 1 kan bygninger i byens mest markante gader søge støtte. I en senere fase 2 udvides til hele middelalderbymidten. Hensigten er at skabe et stort og synligt løft af den del af byen, hvor flest borgere og gæster færdes og derefter bygge videre på det fundament.

”I partnerskabet vil vi gerne støtte istandsættelser, der fremhæver bygningernes oprindelige kvaliteter,” forklarer direktør Bjarne Hansen fra Lolland Kommune. ”Når vi ser på Ribe eller Ærøskøbing er det helt tydeligt, at det er de velbevarede bykerner, der trækker turister til, så støtte til istandsættelse af historiske ejendomme er også en investering i nye arbejdspladser. Med Nakskov Bymidtefond skaber vi udvikling gennem bevaring.”

Nakskov Bymidtefond støtter ikke indvendig istandsættelse. Investeringerne skal komme alle til gode, og derfor gives der kun støtte til istandsættelser, der er synlige fra gaden. Det kan f.eks. dreje sig om vinduer og tage, men det kan også være genopførelse af historiske kviste eller fjernelse af skæmmende bygningsdele, der ikke oprindeligt har været en del af udtrykket.

Det er partnerskabets håb, at fondens arbejde også vil skabe en større interesse for bevaring af Nakskovs arkitektoniske kvaliteter og inspirere flere til at investere i deres ejendomme.

Arkitekter og arkitektvirksomheder med erfaring og ekspertise inden for bygningsbevaring og restaurering af historiske ejendomme kan nu blive prækvalificeret som rådgivere. Rådgivernes opgave bliver at støtte private bygningsejere med rådgivning om istandsættelse af deres bevaringsværdige og fredede ejendomme. Målet er at finde 5-10 rådgivere, der kan bistå bygningsejerne med arbejdet.

Prækvalifikationen afsluttes inden sommerferien. Vejledning og ansøgningsskema til byg-ningsejere ventes at være klar 1. juni, men man kan allerede nu kontakte Nakskov 2030’s sekretariat og drøfte mulighederne for støtte.

Prækvalifikationsmaterialet er tilgængeligt på www.lolland.dk/udbud

Fakta om Nakskov 2030

Nakskov 2030 gennemføres i et partnerskab bestående af Lolland Kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania.

Nakskov 2030 er et ambitiøst initiativ, der skal sende Nakskov godt ind i fremtiden. Målet er en langsigtet positiv udvikling i Nakskov, som skal være en levende og attraktiv by for både borgere, besøgende og erhvervsdrivende og en stærk hovedby for hele Lolland. Initiativet bygger på grundige analyser og på udviklings- og investeringsplanen ’Nakskov 2030’, som er vedtaget i Lolland Kommune i 2019.

Nakskov 2030 koncentrerer udviklingen tre steder: I bymidten, på havnen og omkring Hestehoved og fjorden. Her skal en række konkrete projekter tilsammen skabe bedre byrum og nye oplevelser med udgangspunkt i områdets særlige kvaliteter: Den historiske bymidte, den rå industrihavn og den trygge og rolige Nakskov Fjord.

Læs mere på hjemmesiden www.lolland.dk/Nakskov2030 og

www.facebook.dk/Nakskov2030  

Kontakter

Simon HarboeProjektchef, Realdania

22382957

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Fire arkitektfirmaer skal konkurrere om at bidrage til udviklingsplan for Nakskov Havn7.9.2020 13:36:56 CESTPressemeddelelse

Lolland Kommune, Realdania og A.P. Møller Fonden lancerede i april 2020 et samlet initiativ til udvikling af Nakskov. Det skete i forlængelse af udviklings- og investeringsstrategien Nakskov 2030, som kommunen vedtog i 2019. Initiativet har særligt fokus på at styrke tre områder, hvor potentialet for udvikling er størst: havnen, bymidten og Hestehoved. Den samlede projektøkonomi er mindst 150 millioner kr. Fire arkitektfirmaer er nu udvalgt til at deltage i en projektkonkurrence om at bidrage til en samlet udviklingsplan for Nakskov inderhavn.

Ny rådgivningscafé hjælper borgere med psykiske eller sociale udfordringer1.9.2020 11:37:28 CESTPressemeddelelse

Mandag den 7. september slår Lolland Kommune dørene op for et nyt rådgivnings- og vejledningstilbud til alle borgere mellem 18 og 65 år, som oplever psykiske og/eller sociale udfordringer. Rådgivningscaféen er fysisk placeret på bibliotekerne i Maribo og Nakskov. Her kan man henvende sig anonymt og blandt andet få hjælp til budgetplanlægning, til at forstå post fra det offentlige og til at skabe overblik over hverdagen. Pårørende er også velkomne til at benytte sig af Rådgivningscaféen.

National Flagdag for veteraner i Lolland Kommune28.8.2020 06:10:00 CESTPressemeddelelse

For sjette år i træk hylder Lolland Kommune og de lollandske soldaterforeninger nuværende og tidligere udsendte og deres pårørende 5. september. Alle er velkomne til at deltage i den officielle højtidelighed ved Veteranstenen foran stationen i Nakskov fra kl. 11.00 til 11.30 og i den efterfølgende kirkelige højtidelig i Sankt Nikolai Kirke fra kl. 12.00 til 12.45. Dagen rundes af med en lukket reception for kommunens veteraner i Toldboden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum