Lolland Kommune

Nakskov Bymidtefond gør klar til at støtte istandsættelser

Del
I starten af april lancerede Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden et part-nerskab om udvikling af Nakskov. Udgangspunktet er de særlige kvaliteter, der knytter sig til havnen, bymidten og fjordlandskabet. Nu tages der fat på arbejdet med bevaring og udvikling af bygningskulturen i den historiske bymidte. Nakskov Bymidtefond er et af de tolv projekter, der er beskrevet i Nakskov 2030-planen, som vil gøre byen attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i byen.

Rammerne for Nakskov Bymidtefond er nu på plads, så arbejdet kan gå i gang. Det er bestemt, at istandsættelsessagerne skal gennem et todelt forløb. Først skal der laves et forprojekt, hvor en arkitekt med kompetence og erfaring på området gennemgår bygningen og udarbejder et forslag. Initiativet skal komme fra ejeren, men bymidtefonden finansierer forprojektet med op til 15.000 kr. Dernæst kan der søges om støtte til at gennemføre en konkret istandsættelse. Her arbejdes med støtte på op til 75 % af udgifterne. 

”Nakskov har en meget velbevaret og karakterfuld bymidte, hvor den oprindelige gadestruktur og mange huse fra 1600-tallet og frem er bevaret. Det er en del af Nakskovs DNA, og istandsættelsen af denne kulturarv – som alle kan se trænger til et løft – er afgørende for at lykkes med hele Nakskov 2030 initiativet,” siger Simon Harboe, der er projektchef i Realdania.

Partnerskabet har afsat 21 mio. kr. til Nakskov Bymidtefond. I fase 1 kan bygninger i byens mest markante gader søge støtte. I en senere fase 2 udvides til hele middelalderbymidten. Hensigten er at skabe et stort og synligt løft af den del af byen, hvor flest borgere og gæster færdes og derefter bygge videre på det fundament.

”I partnerskabet vil vi gerne støtte istandsættelser, der fremhæver bygningernes oprindelige kvaliteter,” forklarer direktør Bjarne Hansen fra Lolland Kommune. ”Når vi ser på Ribe eller Ærøskøbing er det helt tydeligt, at det er de velbevarede bykerner, der trækker turister til, så støtte til istandsættelse af historiske ejendomme er også en investering i nye arbejdspladser. Med Nakskov Bymidtefond skaber vi udvikling gennem bevaring.”

Nakskov Bymidtefond støtter ikke indvendig istandsættelse. Investeringerne skal komme alle til gode, og derfor gives der kun støtte til istandsættelser, der er synlige fra gaden. Det kan f.eks. dreje sig om vinduer og tage, men det kan også være genopførelse af historiske kviste eller fjernelse af skæmmende bygningsdele, der ikke oprindeligt har været en del af udtrykket.

Det er partnerskabets håb, at fondens arbejde også vil skabe en større interesse for bevaring af Nakskovs arkitektoniske kvaliteter og inspirere flere til at investere i deres ejendomme.

Arkitekter og arkitektvirksomheder med erfaring og ekspertise inden for bygningsbevaring og restaurering af historiske ejendomme kan nu blive prækvalificeret som rådgivere. Rådgivernes opgave bliver at støtte private bygningsejere med rådgivning om istandsættelse af deres bevaringsværdige og fredede ejendomme. Målet er at finde 5-10 rådgivere, der kan bistå bygningsejerne med arbejdet.

Prækvalifikationen afsluttes inden sommerferien. Vejledning og ansøgningsskema til byg-ningsejere ventes at være klar 1. juni, men man kan allerede nu kontakte Nakskov 2030’s sekretariat og drøfte mulighederne for støtte.

Prækvalifikationsmaterialet er tilgængeligt på www.lolland.dk/udbud

Fakta om Nakskov 2030

Nakskov 2030 gennemføres i et partnerskab bestående af Lolland Kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania.

Nakskov 2030 er et ambitiøst initiativ, der skal sende Nakskov godt ind i fremtiden. Målet er en langsigtet positiv udvikling i Nakskov, som skal være en levende og attraktiv by for både borgere, besøgende og erhvervsdrivende og en stærk hovedby for hele Lolland. Initiativet bygger på grundige analyser og på udviklings- og investeringsplanen ’Nakskov 2030’, som er vedtaget i Lolland Kommune i 2019.

Nakskov 2030 koncentrerer udviklingen tre steder: I bymidten, på havnen og omkring Hestehoved og fjorden. Her skal en række konkrete projekter tilsammen skabe bedre byrum og nye oplevelser med udgangspunkt i områdets særlige kvaliteter: Den historiske bymidte, den rå industrihavn og den trygge og rolige Nakskov Fjord.

Læs mere på hjemmesiden www.lolland.dk/Nakskov2030 og

www.facebook.dk/Nakskov2030  

Kontakter

Simon HarboeProjektchef, Realdania

Tlf:22382957

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Lolland Kommune inviterer til job- og bosætningsmesse7.2.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse

Onsdag den 28. februar kl. 9-12 gentager Lolland Kommune sidste års succes med en kæmpe jobmesse i Maribo Hallerne. Her vil en lang række lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner stå klar til en snak med jobsøgende og andre interesserede om deres job- og uddannelsestilbud. Samtidig får nye og kommende tilflyttere fra nær og fjern lejlighed til at høre om bolig- og fritidsmulighederne på Lolland. I år er messen nemlig udvidet med en ekstra hal til ejendomsmæglere, foreninger og andre lokale nøgleaktører inden for bosætning.

Dom i Højesteret: Lolland Kommune skal betale for kriminelle, udviklingshæmmede fra Grønland16.1.2024 16:22:54 CET | Pressemeddelelse

Højesteret har tirsdag den 16. januar afsagt dom i en sag, der betyder, at Lolland Kommune skal betale et millionbeløb til Sermersooq Kommune og fremover dække udgifterne til en udviklingshæmmet, kriminel borger fra Grønland. En dom, der principielt kan få stor betydning for både grønlandske borgere og danske kommuner. Lolland Kommune opfordrer til en markant ændring af reglerne.

Horslunde-elever tilbydes stabil løsning med det samme16.1.2024 08:14:29 CET | Pressemeddelelse

Horslunde Realskole meddelte den 11. januar Lolland Kommune, at skolen står overfor lukning. Siden da har kommunen arbejdet på højtryk for at vurdere mulige løsninger for eleverne, i tilfælde af, at generalforsamlingen i Horslunde Realskole beslutter at lukke skolen. Mandag holdt kommunen og bestyrelsen for Horslunde Realskole møde om mulighederne. ”Vi har lagt vægt på, at eleverne skal have så få skift som muligt, og derfor har vi valgt at tilbyde eleverne at starte på Byskolen, som vil være deres distriktsskole efter sommerferien. Det giver mulighed for en stabil løsning for det enkelte barn med det samme. Skulle der være forældre, der meget gerne vil benytte Horslunde Landsbyordning i forårsmånederne, er det også muligt”, siger udvalgsformand Thomas Bo Østergaard. Dialogen med bestyrelsen fra Horslunde Realskole har konkret resulteret i, at bestyrelsen vil indstille overfor generalforsamlingen den 29. januar, at skolen først lukker ved udgangen af februar måned. Det giver kommunen e

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye