Næsten hver anden elev i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter

Københavns Kommune har fra 1. januar 2019 indført Røgfri Skoletid. Forud for indførelsen gennemførte kommunen en før-måling af rygevanerne blandt alle udskolingselever i de københavnske folkeskoler. Undersøgelsen viser blandt andet, at 45 pct. af eleverne i 9. klasse har prøvet e-cigaretter, mens 42 pct. har prøvet almindelige cigaretter.
E-cigaretter kan fås med smag af frugt og slik, og det, at næsten halvdelen af eleverne i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter, får nu to borgmestre til reagere.
”Kombinationen af nikotin og frugtsmag er attraktiv for børn og unge, og gør dem afhængige af noget som smager ufarligt, men bestemt ikke er det. Vi ved fra undersøgelser, at hvis et barn eller ung først er startet på e-cigaretter, så er der større risiko at de går over til cigaretter bagefter. Derfor synes jeg, at det er skræmmende, når så mange folkeskoleelever prøver at ryge e-cigaretter i København, og det er jeg nødt til at reagere på.” sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF).
Nikotin er ikke kun afhængighedsskabende, men kan være et skadeligt stof for udviklingen i børn og unges hjerner. Jo tidligere du bliver afhængig af nikotin, desto sværere er det at stoppe igen senere i livet.
Røgfri Skoletid skal vende udviklingen
Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) er også foruroliget, og understreger, at det er endnu en årsag til, at kommunen netop har prioriteret at sætte ind over for elevers rygning i skoletiden.
”Tallene bekræfter i dén grad vigtigheden af, at vi har truffet beslutningen om at indføre Røgfri Skoletid for eleverne og tilbyde skolerne hjælp til at forebygge, at de unge begynder at ryge,” siger Jesper Christensen.
Ud over forbuddet mod rygning i skoletiden tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde en række forebyggende tiltag, som skolerne kan gøre brug af på frivillig basis.
Også Kræftens Bekæmpelse reagerer på tallene fra den københavnske før-måling.
”Københavns Kommune skal have ros for at gøre Røgfri Skoletid obligatorisk på alle folkeskoler. Det kan forhåbentligt være med til at bane vejen for en landsdækkende lovgivning om Røgfri Skoletid – både i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Rygning er årsag til kræft og skaber stor social ulighed i sundhed.” siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Eleverne oplever ofte synlig rygning i skoletiden
Undersøgelsen viser også, at der forud for indførelsen af Røgfri Skoletid har været en høj grad af synlig rygning i skoletiden. 81 pct. af udskolingseleverne i København har set deres skolekammerater ryge uden for skolens område, mens 35 pct. har set deres skolekammerater ryge på skolens område. 83 pct. har set skolens ansatte ryge uden for skolens område, mens 36 pct. har set de ansatte ryge på skolens område.
”Det er under al kritik, hvis lærere ryger i elevernes nærvær. Det er forbudt for lærerne at ryge på skolen og i arbejdstiden må de kun ryge uden for skolen, hvor eleverne ikke kan møde dem. Og jeg har en klar forventning om, at det forbud bliver overholdt. Jeg håber, at Røgfri Skoletid for eleverne er et ekstra incitament for lærerne til at overholde de gældende regler.” siger Jesper Christensen.
FAKTA OM UNDERSØGELSEN:
- Data til Røgfri Skoletids københavnske før-måling 2018 blev indsamlet på 53 folkeskoler i Københavns Kommune fra oktober til december 2018.
- 7609 elever har svaret på spørgeskemaerne
- Det svarer til 99,6 pct. af de udskolingselever, der var til stede på dagen.
- Vestbo J, Pisinger C, Bast L, Gyrd-Hansen D. ”Forebyggelse af rygning blandt børn og unge. Hvad virker?” København: Vidensråd for Forebyggelse 2018
- Nikotin er sværere at stoppe med, jo tidligere du er startet: https://www.cancer.dk/skole/viden-om-kraeft/kan-man-undgaa-kraeft/undgaa-rygning/unge-og-rygning/
Kontakter
Kontant børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), via pressetelefonen: 2945 4073. Der kan ikke sendes sms til pressetelefonen.
Kontakt sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), via pressekonsulent Helene Marie Hassager: 31203160
Billeder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum