Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Næsten hver anden elev i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter

Del

45 procent af eleverne i de københavnske 9. klasser har prøvet at ryge e-cigaretter. Det er flere, end dem der har prøvet at ryge cigaretter. Det viser en ny undersøgelse fra kommunen og det får nu to borgmestre til at reagere.

Københavns Kommune har fra 1. januar 2019 indført Røgfri Skoletid. Forud for indførelsen gennemførte kommunen en før-måling af rygevanerne blandt alle udskolingselever i de københavnske folkeskoler. Undersøgelsen viser blandt andet, at 45 pct. af eleverne i 9. klasse har prøvet e-cigaretter, mens 42 pct. har prøvet almindelige cigaretter.

E-cigaretter kan fås med smag af frugt og slik, og det, at næsten halvdelen af eleverne i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter, får nu to borgmestre til reagere.

”Kombinationen af nikotin og frugtsmag er attraktiv for børn og unge, og gør dem afhængige af noget som smager ufarligt, men bestemt ikke er det. Vi ved fra undersøgelser, at hvis et barn eller ung først er startet på e-cigaretter, så er der større risiko at de går over til cigaretter bagefter. Derfor synes jeg, at det er skræmmende, når så mange folkeskoleelever prøver at ryge e-cigaretter i København, og det er jeg nødt til at reagere på.” sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF).

Nikotin er ikke kun afhængighedsskabende, men kan være et skadeligt stof for udviklingen i børn og unges hjerner. Jo tidligere du bliver afhængig af nikotin, desto sværere er det at stoppe igen senere i livet.

Røgfri Skoletid skal vende udviklingen

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) er også foruroliget, og understreger, at det er endnu en årsag til, at kommunen netop har prioriteret at sætte ind over for elevers rygning i skoletiden.

”Tallene bekræfter i dén grad vigtigheden af, at vi har truffet beslutningen om at indføre Røgfri Skoletid for eleverne og tilbyde skolerne hjælp til at forebygge, at de unge begynder at ryge,” siger Jesper Christensen.

Ud over forbuddet mod rygning i skoletiden tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde en række forebyggende tiltag, som skolerne kan gøre brug af på frivillig basis. 

Også Kræftens Bekæmpelse reagerer på tallene fra den københavnske før-måling.

”Københavns Kommune skal have ros for at gøre Røgfri Skoletid obligatorisk på alle folkeskoler. Det kan forhåbentligt være med til at bane vejen for en landsdækkende lovgivning om Røgfri Skoletid – både i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Rygning er årsag til kræft og skaber stor social ulighed i sundhed.” siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Eleverne oplever ofte synlig rygning i skoletiden

Undersøgelsen viser også, at der forud for indførelsen af Røgfri Skoletid har været en høj grad af synlig rygning i skoletiden. 81 pct. af udskolingseleverne i København har set deres skolekammerater ryge uden for skolens område, mens 35 pct. har set deres skolekammerater ryge på skolens område. 83 pct. har set skolens ansatte ryge uden for skolens område, mens 36 pct. har set de ansatte ryge på skolens område.

”Det er under al kritik, hvis lærere ryger i elevernes nærvær. Det er forbudt for lærerne at ryge på skolen og i arbejdstiden må de kun ryge uden for skolen, hvor eleverne ikke kan møde dem. Og jeg har en klar forventning om, at det forbud bliver overholdt.  Jeg håber, at Røgfri Skoletid for eleverne er et ekstra incitament for lærerne til at overholde de gældende regler.” siger Jesper Christensen.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN:

  • Data til Røgfri Skoletids københavnske før-måling 2018 blev indsamlet på 53 folkeskoler i Københavns Kommune fra oktober til december 2018.
  • 7609 elever har svaret på spørgeskemaerne
  • Det svarer til 99,6 pct. af de udskolingselever, der var til stede på dagen.
  • Vestbo J, Pisinger C, Bast L, Gyrd-Hansen D. ”Forebyggelse af rygning blandt børn og unge. Hvad virker?” København: Vidensråd for Forebyggelse 2018
  • Nikotin er sværere at stoppe med, jo tidligere du er startet: https://www.cancer.dk/skole/viden-om-kraeft/kan-man-undgaa-kraeft/undgaa-rygning/unge-og-rygning/

Kontakter

Kontant børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), via pressetelefonen: 2945 4073. Der kan ikke sendes sms til pressetelefonen.

Kontakt sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), via pressekonsulent Helene Marie Hassager: 31203160

Billeder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen17.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling, som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

København sætter markant ind mod ensomhed hos ældre15.5.2020 09:08:19 CESTPressemeddelelse

Den sociale isolation, som corona-epidemien har ført med sig, er gået hårdt ud over ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen. De ældste københavnere har været mere udsatte i forhold til ensomhed, og den pris må ikke blive for høj, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun har derfor forhandlet en ekstraordinær hjælpeplan på plads, som sikrer knapt 40 mio. kr. til de københavnske ældre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum