Grouleff Communications

Mobile robotter på sygehuse giver store besparelser og højere kvalitet

Del

På danske sygehuse giver mobile robotter både forhøjet kvalitet, som flere varme hænder og bedre hygiejne og besparelser i lønudgifter og bygningsvedligehold. De effektive små robotter kører nu roligt rundt på sygehuse og plejehjem i Sønderborg, Odense, Køge, Herlev, Vejle, Brande, Hvidovre Gladsaxe, Aabenraa og Brande. Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots (MiR) sparer både personalet for mange skridt og sundhedssektoren for mange penge, når de tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.

Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.

”Den ny teknologi frigør økonomi til flere varme hænder, sygeplejersker og læger. Erfaringen fra Tyskland og Østrig viser, at automatisering af vareflow på hospitaler tjener sig hjem på bare fire til seks år, vel at mærke på systemer, der kan holde op til 20 år. Mobile robotter giver også fordele på en række andre områder som hygiejne, timing og proces. Ja selv på vedligehold, fordi robotterne ikke kører ind i døre og karme, som manuel transport jævnligt gør. Samtidig bliver det sværere at finde personale, som vil køre medicin, udstyr, blodprøver, vasketøj og affald rundt nede i mørk kælder hele dagen,” siger Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia hos Rambøll. Han fortsætter:

”Med mobile robotter kan vi automatisere de sidste 50 meter hen til patienten, hvor de store AGV’er (automated guided vehicles, førerløse trucks) ikke kan køre. Det er der virkeligt meget potentiale i. Sundhedsudgifterne i Danmark er jo blandt de højeste i verden, så det giver god mening samtidig at spare ressourcer og højne kvaliteten på det sidste vigtige stykke vej hen til patienten ved at bruge mobile robotter i stedet for, at personalet skal gå frem og tilbage og hente alt i depoter.”

”Vi har allerede høstet forbavsende store gevinster ved at introducere denne førerløse teknolog. Vi frigør både personaleressourcer brugt på transport og kostbare kvadratmeter brugt på depoter. Samtidig kan vi forbedre hele flowet og minimere spildtid og ventetid med hyppigere, målrettede leverancer”, siger Johnny Petersen, driftschef for Sjællands Universitetshospital, hvor personalet på Sterilcentralen pakker engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR derefter kører ud på hospitalet.

Skaber varme hænder på plejecenter
Også på plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald. Den gør det muligt for personalet at bruge størstedelen af energien på pleje og omsorg for borgerne frem for på intern transport. I alt sparer Roberta plejepersonalet for 48 minutters affaldshåndtering i løbet af en vagt.

Den bidrager desuden til at mindske lugtgener fra affaldet, fordi det nu fjernes hyppigere.

Når sosu-hjælper Dorthe Marinussen hører robotten melde sin ankomst, kan hun automatisk få kørt affaldssække væk fra afdelingen, samtidig med at hun sparer en lang tur til fods hen til en affaldscontainer.

”Før vi fik robotten, kunne det godt være problematisk at skulle forlade en afdeling, når man var alene på vagt og skulle fjerne skraldet. Der er en del demente her, som kan blive urolige og skabe konflikter. Nu kan jeg hele tiden være nærværende på afdelingen, fordi robotten automatisk kører affald væk,” siger Dorthe Marinussen.

Engparkens robot kan tjene sig selv hjem på helt ned til 1,5 år, hvis den bliver anvendt både dag, aften og nat.

På Odense Universitetshospital frigør en transportrobot 2,5 timer om dagen, som de ansatte kan bruge på andre opgaver end intern transport. Den transporterer blodprøver fra et ambulatorie i stueetagen og ned til analyselokalerne i kælderetagen. Robotten åbner selv døre, tager elevatoren og færdes sikkert rundt blandt patienter og ansatte.

Antallet af blodprøver stiger med 50 procent om året på hospitalet, og dermed imødegår robotteknologien en voksende logistik-udfordring.

”Ligesom andre sygehuse har vi rørpostsystemer, men ikke alle blodprøver kan sendes med rørpost. Nogle skal leveres i samlede sæt, være afkølede, opvarmede eller opbevares i glas, som kan gå i stykker i rørpostsystemet. Vores serviceassistenter og bioanalytikere, som er tilknyttet forskningsprojekter, bruger derfor tilsammen omkring 2,5 time dagligt alene på transport af prøver mellem de to etager. Den tid kan vi bruge bedre,” siger Rikke Kiilsholm, bioanalytiker på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.

Det errobotlaboratoriet på Odense Universitetshospital, der sammen med forskere fra SDU Robotics udtænkt robotløsningen til hospitalet. Der er tale om en MiR200 robot fra producenten Mobile Industrial Robots, der hovedkontor i Odense. På robotten er monteret et aflåst hospitalsskab til blodprøver, og den er programmet til at køre en fast rute 10 gange dagligt. Undervejs skal den navigere mellem patienter, pårørende og personale.  360 graders sikkerhedslaser-scannere og 3D-kameraer – og en hastighed på omkring 3km/t - gør den i stand til at ændre sin rute og straks stoppe op, hvis den møder mennesker/forhindringer.

Robotløsninger skal aflaste personalet
Mette Bossen Linnet, formand for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, ser det som et mønster-eksempel på udviklingen i det syddanske sundhedsvæsen:

”Det er efterhånden velkendt stof, at befolkningsudviklingen i fremtiden kommer til at presse vores sundhedsvæsen. Det syddanske regionsråd er derfor på vej med en digitaliseringsstrategi, der skal gøre det lettere at være medarbejder, så sygehuspersonalet får mere tid til patienten. Ved hjælp af robotløsninger, både de fysiske og de ”usynlige” softwarerobotter, kan vi aflaste personalet i deres daglige arbejde med opgaver som transport og dokumentation. Derfor er digitalisering af processer og kliniske arbejdsgange helt afgørende for udviklingen i sundhedsvæsenet,” siger Mette Bossen Linnet.

Kina køber stort ind
Det er ikke kun i Danmark, vi er ved at få øjnene op for fordelene ved mobile robotter i plejesektoren. Også den kinesiske hospitalssektor er så sulten efter dansk produceret logistik-automation, at CEO fra MiR Thomas Visti sidste år kom tilbage fra Shanghai med en ordre på 50 robotter fra Mobile Industrial Robots’ kinesiske distributør Bionlink, som leverer udstyr til hospitaler.

 ”Vores robotter er udviklet til brug i industrien, men hospitalssektoren kan også let få øje på potentialet i at automatisere deres logistik. En stor fordel er, at MiR-robotter er bygget til at forcere præcis samme adgangsveje som mennesker, så hospitalerne ikke behøver at ændre på eksisterende bygninger: MiR-robotter kan tage elevatoren, køre på gangene side om side med personale og patienter, navigere uden om forhindringer og selv åbne døre,” siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

Nøkkelord

Kontakter

Uddybende interviews:
Sjællands Universitetshospital, Køge:
• Johnny Lyngård Petersen, driftschef, jlpe@regionsjaelland.dk, +45 2047 2128,

Mobile Industrial Robots:
• Thomas Visti, CEO, tv@mir-robots.com, +45 6048 2146
• Jakob Møller Bebe, Area Sales Manager, jmb@mir-robots.com, +45 2424 6864,

Rambøll:
• Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia, tkl@ramboll.dk, +45 23312198

Bilder

Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Last ned bilde
På Sjællands Universitetshospitals sterilcentral pakkes engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR kører ud på hospitalet.
På Sjællands Universitetshospitals sterilcentral pakkes engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR kører ud på hospitalet.
Last ned bilde
På plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald.
På plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Grouleff Communications

Grouleff Communications+45 28915809

Om Mobile Industrial Robots

Mobile Industrial Robotsblev grundlagt i 2013 af den erfarne robotudvikler Niels Jul Jacobsen, der er en nøglefigur i opbygningen af Danmarks blomstrende internationalt anerkendte robotklynge. MiR-robotterne har for længst bevist deres værd, og tusinder kører nu rundt i den globale industri og sundhedssektor og automatiserer intern transport. Brugerne af MiR’s robotter tæller en lang række multinationale virksomheder, heriblandt Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi og Flex. Den danske sundhedssektor har taget teknologien til sig på plejehjem og hospitaler i Aabenraa, Sønderborg, Bispebjerg, Brande, Herlev med flere.

Følg saker fra Grouleff Communications

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grouleff Communications på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Grouleff Communications

Topplacering til dansk robotvirksomhed med effektivt våben mod corona-smittespredning15.6.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Der er international hæder til Blue Ocean Robotics for UVD Robots med den revolutionerende opfindelse af en robot med ultraviolet lys til uskadeliggørelse af coronavirus samt andre virusser og bakterier. Robotics Business Review kårer nyskabelsen som en af de allervigtigste i verden på sin årlige prestigefyldte liste, RBR50, der inkluderer de 50 mest indflydelsesrige robotvirksomheder i verden. Teknologiens sundhedsmæssige gevinst og dermed vækstpotentialet på verdensmarkedet for den ubemandede desinfektionsrobot er kolossalt stort: UVD Robots kan eliminere smitterisiko fra overflader og luften på hospitaler, hoteller, kontormiljøer, fødevare- og farmaceutisk industri samt lufthavne, skoler, butiks-, pleje- og fitnesscentre m.m.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom