Grouleff Communications

Mobile robotter på sygehuse giver store besparelser og højere kvalitet

Del

På danske sygehuse giver mobile robotter både forhøjet kvalitet, som flere varme hænder og bedre hygiejne og besparelser i lønudgifter og bygningsvedligehold. De effektive små robotter kører nu roligt rundt på sygehuse og plejehjem i Sønderborg, Odense, Køge, Herlev, Vejle, Brande, Hvidovre Gladsaxe, Aabenraa og Brande. Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots (MiR) sparer både personalet for mange skridt og sundhedssektoren for mange penge, når de tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.

Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.

”Den ny teknologi frigør økonomi til flere varme hænder, sygeplejersker og læger. Erfaringen fra Tyskland og Østrig viser, at automatisering af vareflow på hospitaler tjener sig hjem på bare fire til seks år, vel at mærke på systemer, der kan holde op til 20 år. Mobile robotter giver også fordele på en række andre områder som hygiejne, timing og proces. Ja selv på vedligehold, fordi robotterne ikke kører ind i døre og karme, som manuel transport jævnligt gør. Samtidig bliver det sværere at finde personale, som vil køre medicin, udstyr, blodprøver, vasketøj og affald rundt nede i mørk kælder hele dagen,” siger Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia hos Rambøll. Han fortsætter:

”Med mobile robotter kan vi automatisere de sidste 50 meter hen til patienten, hvor de store AGV’er (automated guided vehicles, førerløse trucks) ikke kan køre. Det er der virkeligt meget potentiale i. Sundhedsudgifterne i Danmark er jo blandt de højeste i verden, så det giver god mening samtidig at spare ressourcer og højne kvaliteten på det sidste vigtige stykke vej hen til patienten ved at bruge mobile robotter i stedet for, at personalet skal gå frem og tilbage og hente alt i depoter.”

”Vi har allerede høstet forbavsende store gevinster ved at introducere denne førerløse teknolog. Vi frigør både personaleressourcer brugt på transport og kostbare kvadratmeter brugt på depoter. Samtidig kan vi forbedre hele flowet og minimere spildtid og ventetid med hyppigere, målrettede leverancer”, siger Johnny Petersen, driftschef for Sjællands Universitetshospital, hvor personalet på Sterilcentralen pakker engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR derefter kører ud på hospitalet.

Skaber varme hænder på plejecenter
Også på plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald. Den gør det muligt for personalet at bruge størstedelen af energien på pleje og omsorg for borgerne frem for på intern transport. I alt sparer Roberta plejepersonalet for 48 minutters affaldshåndtering i løbet af en vagt.

Den bidrager desuden til at mindske lugtgener fra affaldet, fordi det nu fjernes hyppigere.

Når sosu-hjælper Dorthe Marinussen hører robotten melde sin ankomst, kan hun automatisk få kørt affaldssække væk fra afdelingen, samtidig med at hun sparer en lang tur til fods hen til en affaldscontainer.

”Før vi fik robotten, kunne det godt være problematisk at skulle forlade en afdeling, når man var alene på vagt og skulle fjerne skraldet. Der er en del demente her, som kan blive urolige og skabe konflikter. Nu kan jeg hele tiden være nærværende på afdelingen, fordi robotten automatisk kører affald væk,” siger Dorthe Marinussen.

Engparkens robot kan tjene sig selv hjem på helt ned til 1,5 år, hvis den bliver anvendt både dag, aften og nat.

På Odense Universitetshospital frigør en transportrobot 2,5 timer om dagen, som de ansatte kan bruge på andre opgaver end intern transport. Den transporterer blodprøver fra et ambulatorie i stueetagen og ned til analyselokalerne i kælderetagen. Robotten åbner selv døre, tager elevatoren og færdes sikkert rundt blandt patienter og ansatte.

Antallet af blodprøver stiger med 50 procent om året på hospitalet, og dermed imødegår robotteknologien en voksende logistik-udfordring.

”Ligesom andre sygehuse har vi rørpostsystemer, men ikke alle blodprøver kan sendes med rørpost. Nogle skal leveres i samlede sæt, være afkølede, opvarmede eller opbevares i glas, som kan gå i stykker i rørpostsystemet. Vores serviceassistenter og bioanalytikere, som er tilknyttet forskningsprojekter, bruger derfor tilsammen omkring 2,5 time dagligt alene på transport af prøver mellem de to etager. Den tid kan vi bruge bedre,” siger Rikke Kiilsholm, bioanalytiker på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.

Det errobotlaboratoriet på Odense Universitetshospital, der sammen med forskere fra SDU Robotics udtænkt robotløsningen til hospitalet. Der er tale om en MiR200 robot fra producenten Mobile Industrial Robots, der hovedkontor i Odense. På robotten er monteret et aflåst hospitalsskab til blodprøver, og den er programmet til at køre en fast rute 10 gange dagligt. Undervejs skal den navigere mellem patienter, pårørende og personale.  360 graders sikkerhedslaser-scannere og 3D-kameraer – og en hastighed på omkring 3km/t - gør den i stand til at ændre sin rute og straks stoppe op, hvis den møder mennesker/forhindringer.

Robotløsninger skal aflaste personalet
Mette Bossen Linnet, formand for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, ser det som et mønster-eksempel på udviklingen i det syddanske sundhedsvæsen:

”Det er efterhånden velkendt stof, at befolkningsudviklingen i fremtiden kommer til at presse vores sundhedsvæsen. Det syddanske regionsråd er derfor på vej med en digitaliseringsstrategi, der skal gøre det lettere at være medarbejder, så sygehuspersonalet får mere tid til patienten. Ved hjælp af robotløsninger, både de fysiske og de ”usynlige” softwarerobotter, kan vi aflaste personalet i deres daglige arbejde med opgaver som transport og dokumentation. Derfor er digitalisering af processer og kliniske arbejdsgange helt afgørende for udviklingen i sundhedsvæsenet,” siger Mette Bossen Linnet.

Kina køber stort ind
Det er ikke kun i Danmark, vi er ved at få øjnene op for fordelene ved mobile robotter i plejesektoren. Også den kinesiske hospitalssektor er så sulten efter dansk produceret logistik-automation, at CEO fra MiR Thomas Visti sidste år kom tilbage fra Shanghai med en ordre på 50 robotter fra Mobile Industrial Robots’ kinesiske distributør Bionlink, som leverer udstyr til hospitaler.

 ”Vores robotter er udviklet til brug i industrien, men hospitalssektoren kan også let få øje på potentialet i at automatisere deres logistik. En stor fordel er, at MiR-robotter er bygget til at forcere præcis samme adgangsveje som mennesker, så hospitalerne ikke behøver at ændre på eksisterende bygninger: MiR-robotter kan tage elevatoren, køre på gangene side om side med personale og patienter, navigere uden om forhindringer og selv åbne døre,” siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

Nøgleord

Kontakter

Uddybende interviews:
Sjællands Universitetshospital, Køge:
• Johnny Lyngård Petersen, driftschef, jlpe@regionsjaelland.dk, +45 2047 2128,

Mobile Industrial Robots:
• Thomas Visti, CEO, tv@mir-robots.com, +45 6048 2146
• Jakob Møller Bebe, Area Sales Manager, jmb@mir-robots.com, +45 2424 6864,

Rambøll:
• Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia, tkl@ramboll.dk, +45 23312198

Billeder

Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.
Download
På Sjællands Universitetshospitals sterilcentral pakkes engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR kører ud på hospitalet.
På Sjællands Universitetshospitals sterilcentral pakkes engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR kører ud på hospitalet.
Download
På plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald.
På plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune sparer personalet tid, skridt og tunge løft takket være ”Roberta” fra MiR, der nu kører rundt og henter affald.
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Grouleff Communications

Grouleff Communications
Filmbyen 4, 5 sal Øst
8000 Aarhus C

70 27 08 72http://www.grouleff.it/

Om Mobile Industrial Robots

Mobile Industrial Robotsblev grundlagt i 2013 af den erfarne robotudvikler Niels Jul Jacobsen, der er en nøglefigur i opbygningen af Danmarks blomstrende internationalt anerkendte robotklynge. MiR-robotterne har for længst bevist deres værd, og tusinder kører nu rundt i den globale industri og sundhedssektor og automatiserer intern transport. Brugerne af MiR’s robotter tæller en lang række multinationale virksomheder, heriblandt Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi og Flex. Den danske sundhedssektor har taget teknologien til sig på plejehjem og hospitaler i Aabenraa, Sønderborg, Bispebjerg, Brande, Herlev med flere.

Følg pressemeddelelser fra Grouleff Communications

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Grouleff Communications

Dansk mobil robot löser 3 utmaningar på amerikansk fabrik12.6.2019 07:30:00 CESTNyhed

MiR500 mobil-roboten automatiserar, förbättrar kvaliteten och löser bemannings- och säkerhetsproblem hos Cabka Group. Företaget har huvudkontor i Tyskland och har sex fabriker i Europa och en i nordamerikanska Missouri, där postindustriell plast återanvänds till lastpallar. Fabriken är i drift dygnet runt och producerar omkring 5 000 lastpallar om dagen. Cabka utmanas av en brist på arbetskraft och av att en stor omsättning av tillfälligt anställda leder till dyra driftstopp. MiR500 är därför en viktig komponent i en ny och helautomatisk produktionslinje som kommer införas på flera ställen i verksamheten. Detta för att minska beroendet av tillfälligt anställa och samtidigt förbättra produktkvaliteten och säkerheten för de anställda.

Leverantör till fordonsindustrin optimerar logistik med automatiska rörliga MiR200-robotar6.6.2019 07:30:00 CESTNyhed

Visteon är en av de största globala leverantörerna till fordonsindustrin med anläggningar över hela världen, däribland USA, Mexiko, Kina, Japan, Tyskland, Ungern och Slovakien. Intern logistik är en av de viktigaste delarna i produktionsprocessen, vilket innebär att optimering av materialtransport blir en integrerad del av företagsstrategin. Sju produktionsanläggningar spridda över hela världen använder idag MIR:s rörliga robotar, däribland Visteon i Námestovo, Slovakien.

Scape Technologies blandt de 50 mest værdifulde brands29.5.2019 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Den fynske bin-picking-virksomheds CEO, Søren Bøving-Andersen, har nu et ”Certificate of Excellence”, der fortæller, at Scape Technologies tilhører det fornemme selskab af virksomheder, der i USA anses for verdens 50 mest værdifulde brands i 2019. Bag udnævnelsen står det amerikanske erhvervsmagasin Silicon Review, der hvert år offentliggør en liste over virksomheder, der ikke blot står bag værdifulde produkter, men som samtidig bidrager til erhvervslivet og teknologimarkedet generelt.

Solidt regnskab fra Blue Ocean Robotics28.5.2019 06:30:00 CESTNyhed

Blue Ocean Robotics fra Odense præsenterer et solidt regnskab på trods af fokus på udvikling og ny forretningsstrategi. 2018 viser et tilfredsstillende resultat efter skat på 2 mill. kr. i Blue Ocean Robotics Holding og 5 mill. kr. i Blue Ocean Robotics driftsselskabet. Blue Ocean Robotics udvikler, producerer og sælger professionelle servicerobotter inden for sundhed, hospitality, byggeriet og landbrug, fx en UV desinfektions-robot til at fjerne bakterier og nedbringe infektionsrater på sygehuse. Den vandt i sidste uge den prestigefyldte internationale IERA Award 2019 i Montreal, Canada.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum