Aarhus Universitet Technical Sciences

Miniorganer skal bane vejen for bedre forståelse for sygdomme

Del

Thomas Sørensen er ny lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Her forsker han i såkaldte organoids, minikopier af menneskelige organer, som kan få stor betydning for sygdomsbehandling i fremtiden.

Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.

I løbet af de sidste fem årtier har den teknologiske udvikling inden for sundhedsvæsenet taget fart. Og et af de seneste teknologiske fremskridt, der spås store perspektiver for muligheden for at behandle en lang række svære sygdomme i fremtiden, er stamceller.

Thomas Sørensen er ny lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, og han forsker i organoids, som er miniaturiserede og anatomisk realistiske kopier af menneskelige organer, der er udviklet af stamceller.

”Organoids er næstegeneration stamcelleteknologi, hvor vi ved hjælp af stamceller udvikler millimeterstore 3D cellekulturer, som vi kan undersøge på helt nye måder og derved lære mere om vores rigtige organer. Vi kan eksempelvis komme tættere på forståelsen af, hvorfor neurologiske sygdomme opstår og muligvis kan stoppes, hvordan nye lægemidler optages og virker på dele af vores krop, hvordan vi behandler kræft og får medicin, der også rammer inde i en svulst,” siger lektoren.

Thomas Sørensen skal nu starte en ny forskningsgruppe op inden for medicinsk bioteknologi på instituttet netop med fokus på organoids, og hvordan man kommer tættere på med den nye teknologi.

En af de teknologier, Thomas Sørensen vil benytte i forbindelse med organoids, er den over 100 år gamle røntgenbillede-teknologi, som for tiden undergår en rivende udvikling: 

”Røntgenbillede-teknologi har et kæmpe potentiale, fordi vi i dag kan bruge teknologien på nye måder og i kombination med organoids. På den måde bliver det muligt at tage højopløselige fotos af hele miniorganer, hvilket kan give os en langt bedre forståelse af deres funktioner,” siger han.

Thomas Sørensen er selv uddannet biokemiker fra Aarhus Universitet, hvor han ligeledes tog en ph.d. i medicin. Han har senere forsket ved bl.a. Oxford Universitet og arbejdet ved Diamond Light Source, som er Storbritanniens nationale partikelaccelerator.

Personligt er han født og opvokset i Aalborg, men flyttede til Aarhus, da han startede på universitetet. Det var en kemilærer på gymnasiet, der i første omgang vakte hans interesse for kemien og bioteknologien:

”Hun var super inspirerende og engageret. Og det viser også bare, hvor vigtigt det er, at få spredt budskabet om naturvidenskab og teknologi i en ung alder. Kemi og naturvidenskab generelt er en vigtig og enormt interessant del af vores verden, som jeg håber, mange flere får øjnene op for,” siger han.

Nøgleord

Kontakter

Thomas Lykke-Møller Sørensen
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
Mail: tlms@eng.au.dk
Tel.: +45 93521443

Billeder

Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
 
Institut for Ingeniørvidenskab blev etableret i 2011 og samler i dag Aarhus Universitets forskningsaktiviteter inden for det teknisk videnskabelige område: Biological and chemical engineering, Civil and architectural engineering, Electrical and computer engineering og Mechanical engineering, hvor der bliver undervist af forskere med basis i allernyeste viden for at bygge Danmarks nye elite ingeniørvidenskabelige miljø.
 
Som en del af en større strategisk satsning på det teknisk videnskabelige område åbnede Aarhus Universitet i 2019 tre nye 5-årige civilingeniøruddannelser. Endnu en uddannelse åbner i 2020. Målet er at uddanne ingeniører, som kan udvikle den højteknologi, der er nødvendig for at løse vores største globale udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer7.7.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer er mistænkt for at have uønskede bivirkninger specielt hos børn. Derfor har EU de seneste ti år krævet, at produkter indeholdende udvalgte syntetiske farvestoffer skal have tydelige advarsler på emballagen. Det har resulteret i en stor efterspørgsel efter naturlige farvestoffer på verdensplan. Nu har forskere fra Aarhus Universitet fundet en metode, der kan gøre almindelige orange gulerødder sorte, hvorfra man kan udvinde farvestoffer til fødevarer. Det skaber nye muligheder indenfor produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien som erstatning for de udskældte syntetiske farvestoffer.

Millionbevilling hiver gymnasieelever med ind i kamp mod antibiotikaresistens26.6.2020 17:00:00 CESTPressemeddelelse

Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med natur- og ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt ny antibiotika.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum