Mindstelønsdirektivet: Sverige melder sin støtte til Danmark i annullationssøgsmål
Regeringen anlagde søgsmål mod Rådet og Europa-Parlamentet den 18. januar 2023 med påstand om at få annulleret mindstelønsdirektivet. Sverige har den 27. april 2023 officielt besluttet at støtte Danmark i søgsmålet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Jeg er glad for, at Sverige har meldt sin støtte til Danmark i annullationssøgsmålet om mindstelønsdirektivet. Det er meget værdifuldt, at Danmark og Sverige står så tæt sammen om at værne om vores velfungerende arbejdsmarkedsmodeller – ikke mindst i principielle sager som denne.
- Vi har gennem hele forhandlingsforløbet om mindstelønsdirektivet udtrykt skepsis over, om der er hjemmel til sådan et direktiv. Det er en principiel sag for os, og vi er derfor også glade for, at EU-Domstolen med vores søgsmål nu får mulighed for at vurdere spørgsmålet og forhåbentlig give os medhold i, at mindstelønsdirektivet skal annulleres.
Baggrund
Regeringen anlagde den 18. januar 2023 et søgsmål med påstand om at få annulleret direktivet om passende mindstelønninger i EU (”mindstelønsdirektivet”).
Regeringen har den 11. april 2023 modtaget Rådets og Europa-Parlamentets svarskrifter i sagen. Kommissionen og de øvrige medlemsstater har frist indtil den 11. maj 2023 for at gå ind i sagen til støtte for enten Danmark eller Europa-Parlamentet og Rådet. Sverige har den 27. april 2023 besluttet at støtte Danmark.
Når EU-Domstolen formelt giver godkendelse til, at Sverige kan træde ind i sagen, får Sverige en frist til at afgive et skriftligt indlæg. Det vil indgå i sagen på linje med skriftlige indlæg fra Danmark, Rådet, Europa-Parlamentet, Kommissionen og evt. andre medlemsstater, der træder ind i sagen. Efter EU-Domstolens regler er indlæggene ikke offentligt tilgængelige. Senere i processen forventes der at være mundtlige forhandlinger ved EU-Domstolen i Luxembourg, som vil være åbne for offentligheden.
Det kan pt. ikke siges præcist, hvornår EU-Domstolens dom kan forventes at foreligge. En umiddelbar vurdering er dog, at processen kan tage op til to år.
EU’s mindstelønsdirektiv blev endeligt vedtaget den 4. oktober 2022 og trådte i kraft den 14. november 2022. Medlemsstaterne skal inden for to år implementere direktivet. Medlemsstaterne skal gennemføre direktivet, selvom der kører en sag.
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Bedre hjælp til forældre i sorg eller med indlagte spædbørn9.5.2025 13:41:54 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler for ret til fravær og dagpenge skal give større sikkerhed for forældre, der har mistet et barn eller har nyfødte, der er indlagt eller er hjemsendt fra hospitalet til behandling hjemme i vante omgivelser.
Bedre sikkerhedsnet og barselsregler for selvstændige30.4.2025 10:54:19 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal i Folketinget har vedtaget at udvide retten til dagpenge for nystartede iværksættere. Dermed bliver det i fremtiden lidt mere økonomisk trygt at tage springet ud i iværksætteri. Samtidig blev det vedtaget, at selvstændige fremover kan løse opgaver i op til 3,5 timer om ugen i deres virksomhed, når de er på barsel, uden at de bliver modregnet i barselsdagpengene.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202524.4.2025 08:57:52 CEST | Pressemeddelelse
I februar 2025 var der 3.046.600 lønmodtagere i job. Det er 2.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden februar 2024 er der dermed samlet set kommet 33.100 nye beskæftigede til.
Danmarkshistoriens største forenkling af beskæftigelsessystemet9.4.2025 12:35:21 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har i dag indgået aftale om en historisk forenkling af beskæftigelsessystemet, der afskaffer jobcenterregimet skabt fra Christiansborg med alt for mange krav og regler for både kommuner og borgere. Aftalen fjerner ca. 500.000 samtaler og skaber rammerne for en mere værdig indsats, der giver bedre mening for den enkelte borger.
Invitation til doorstep om en reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 11:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået aftale om en ny beskæftigelsesindsats.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum