Aarhus Universitet Technical Sciences

Millioner på vej til gode øko-ideer

Del
Danmark er verdensmestre i økologi - men også i efterspørgsel på økologiske varer. Forbrugernes stadig stigende forventninger til sunde kvalitetsfødevarer og samfundsgoder som dyrevelfærd, biodiversitet, klima, miljø og rent drikkevand skaber løbende behov for nytænkning og innovation i hele kæden inden for den økologiske sektor. En pulje øremærket til økologiforskning på knap 38 mio. kr. fra GUDP, Miljø og Fødevareministeriet hjælper udviklingen godt på vej.

Nu efterlyses stærke projektideer, der via forskning og udvikling kan fremme økologien. Den sjette runde af det nationale økologiforskningsprogram, Organic RDD6, har netop åbnet for ansøgninger – og puljen er i år på 38 mio. kr. Det er en stigning i forhold til sidste år.

Når Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) sammen med GUDP vurderer ansøgningerne, der skal indsendes inden 1. maj 2020, er det med udgangspunkt i de seks fokusområder, der er beskrevet i den nye forskningsstrategi for ICROFS: Cirkulær bioøkonomi, klima og miljø, biodiversitet, sundhed og velfærd, fremtidens økologiske forbruger og økologien som levevej. Der ønskes især projekter, der tager udgangspunkt i eller integrerer fokusområdet ”Økologien som levevej” og de udfordringer, den økologiske landmand står overfor i forhold til fokusområderne ”Klima og miljø” samt ”Biodiversitet”.

Virksomheder efterspørges
Centerleder for ICROFS, Jakob Sehested siger: ”Vi håber på et bredt ansøgerfelt og vil meget gerne opfordre aktører uden for forskningsverdenen, herunder virksomheder og rådgivere, til enten at indsende en kort beskrivelse af deres idé (se faktaboks), eller få prøvet deres idé af på et af de kommende informationsmøder, som vi holder i forbindelse med opslaget. Selvom man ikke er tæt på forskerne, kan vi hjælpe med at få kontakt til de rigtige forskere, så ideen kan udvikles til en egentlig ansøgning”.

Pia Folkmann, der er CEO i virksomheden ComFerm ApS, der er partner i Organic RDD5-projektet ”ComCrop”, fortæller: ”For en lille iværksættervirksomhed som vores, er Organic RDD-projektet det, der kan gøre forskellen på, om vi får udviklet ny teknologi - og om vi kommer på markedet eller ej”.

Håber på bredde i ansøgerfeltet
GUDP og ICROFS, der sammen vurderer de indkomne ansøgninger, håber selvsagt på at få et stort og bredt ansøgningsfelt. ”Vi sigter efter praksisnære løsninger, nytænkende forretningsmodeller samt innovativ forskning og udvikling, og derfor er det centralt, at forskningen udføres i et tæt samarbejde mellem landmænd, virksomheder, myndigheder, forbrugere og forskningsmiljøer,” siger Jakob Sehested.

Mulighed for sparring
ICROFS, tilbyder at hjælpe potentielle ansøgere med at gøre ansøgningerne så stærke og relevante som muligt, samt være behjælpelige med at skabe kontakt til forskere eller virksomheder, der kan indgå i projektet. Dette sker bl.a. på 3 informationsmøder i marts.

Faktaboks

Organic RDD 6-programmets fokusområder: Cirkulær bioøkonomi, Klima og miljø, Biodiversitet, Sundhed og velfærd, Fremtidens økologiske forbruger og Økologien som levevej

Informationsmøder
København, Axelborg, den 17. marts 2020 kl. 9-11

Middelfart, Sixtus, den 18. marts 2020 kl. 15.30-18
Aarhus, Agro Food Park, den 19. marts 2020 kl. 12.30–15.30    

Tilmeldingerne er åbne og findes på icrofs.dk. Tilmeldingsfristen til informationsmøderne er fredag d. 13. marts. Det er gratis at deltage.   

Fristen for ansøgninger er fredag den 1. maj 2020 kl. 12:00. Se selve opslaget og læs ansøgningsvejledning samt mere om processen på GUDPs hjemmeside: https://lbst.dk/tilskudsguide/groent-udviklings-og-demonstrationsprogram-gudp/#c10113

Yderligere muligheder for information og sparring
ICROFS tilbyder også at komme ud på institutioner, der selv vil arrangere og annoncere et informationsmøde under forudsætning af, at man her kan samle minimum 5 deltagere. Kontakt icrofs@icrofs.org for at høre nærmere. Man kan også få sparring på sin projektidé ved at indsende en kort projektbeskrivelse til GUDP- og ICROFS-sekretariatet. Den skal skrives i en skabelon, som findes her: https://lbst.dk/tilskudsguide/groent-udviklings-og-demonstrationsprogram-gudp/#c28404

Læs mere på icrofs.dk

For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Penge til økologiprojekt?

Nøgleord

Kontakter

Ved spørgsmål kontakt
Jakob Sehested, Centerleder ved ICROFS
Mobil: 25 15 90 50
Jakob.Sehested@icrofs.org


Læs mere på icrofs.dk

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

87150000http://tech.au.dk

Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS), har eksisteret siden 1996. Centret er nedsat og økonomisk støttet af Miljø- og Fødevareministeriet.

ICROFS bidrager til videreudvikling af en markedsdrevet og konkurrencedygtig økologisektor og understøtter dermed en fortsat vækst i dansk økologi. ICROFS har til huse i Aarhus Universitets faciliteter i Foulum ved Viborg og har egen national bestyrelse og egne vedtægter. Centret understøtter forskningsprojekter fra mange forskellige institutioner og erhverv. 

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Nye klimavenlige ingredienser til fødevarer skal komme fra planter10.4.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt skal reducere klimaaftrykket af fødevareingredienser med mindst 33% ved at erstatte æg med plante-baserede ingredienser, som giver god tekstur og smag, der tiltaler forbrugerne og deres pengepung. Projektet er et samarbejde mellem to institutter ved Aarhus Universitet og Ingrediensvirksomhederne Palsgaard A/S og Nexus A/S. Innovationsfonden har investeret 23 mio. kr. i projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye