Miljøorganisationer vil redde Danmarks have

Del

Havet er ved at blive kvalt af iltsvind, forurening og bundtrawling. Så alvorlig er udmeldingen fra fire organisationer, som er gået sammen i et nyt initiativ, der skal få politikere og danskere til at redde havet.

RedHavet.Nu hedder kampagnen fra de fire organisationer, der vil få danskerne og politikerne til at sætte pris på naturen i havet.
RedHavet.Nu hedder kampagnen fra de fire organisationer, der vil få danskerne og politikerne til at sætte pris på naturen i havet.

Havet har brug for hjælp. Derfor opfordrer fire organisationer nu danskerne og landets politikere til handling i den fælles kampagne Red Havet.

Organisationerne ønsker, at flere får øje på den krise, der udspiller sig under vandoverfladen. Den danske befolkning er nemlig ikke klar over, hvor galt det står til. En ny undersøgelse fra MEGAFON, som organisationerne har fået lavet, viser, at over halvdelen af de adspurgte danskere ikke er klar over alvoren i de forringede tilstande.

F.eks. at Østersøens områder med iltmangel er 10-doblet de seneste 100 år. At 85% af havbunden i vores del af Nordsøen er forstyrret, og at torskebestanden i Kattegat er nede på 10 % af, hvad den var i 1970’erne.

Faktisk vil ikke ét eneste dansk havområde i 2020 opfylde målsætningen om god miljøtilstand.

Derfor kalder Danmarks Naturfredningsforening, Levende Hav, Danmarks Sportsfiskerforbund og WWF Verdensnaturfonden nu til samling for at redde havet omkring Danmark.

Det er VELUX FONDEN, der støtter de fire organisationers initiativ, og ifølge programchef, Mikkel Klougart, er støtten helt på linje med fondens generelle fokus på at styrke det danske havmiljø.

”Vi har en fantastisk nabo i havet. Livet under overfladen er en vigtig del af vores fælles natur og identitet, men havet er presset og har behov for opmærksomhed. Vi vil gerne give havet en stemme, så flere bliver opmærksomme på de mange muligheder et sundt havmiljø giver os”, siger Mikkel Klougart.

Han bakkes op af generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg:

”Vi skal redde havet nu. I alt for mange år har forurening, overfiskeri og mangel på respekt for havnaturen hersket. Det ser vi konsekvenserne af nu i form af øget iltsvind, pressede fiskebestande, giftige kemikalier og ødelagt havbund. Det er alvorligt, og derfor beder vi nu alle danskere og politikere om at være med til at redde vores danske farvande. Vi ved, at danskerne elsker havet, og vi ved, at de forventer, at vores politikere gør mere for at beskytte havet herhjemme”, siger Bo Øksnebjerg.

Det er især udledningen af næringsstoffer fra intensivt landbrug og industri-spildevand, der forurener og hæmmer havene omkring Danmark. Stofferne medfører en eksplosivt voksende algevækst, der forringer leveforholdene for fisk, bunddyr og planter. Den store algeproduktion og hurtige omsætning af næringsstoffer skygger for bundplanternes dybeste voksesteder og efterlader i stedet en bar havbund, hvor der hverken er føde eller skjul for havets dyr. Hvert år bliver bunddyr i et område på op til 14.000 km2 dræbt af iltsvind.

Samtidig har fiskeri med bundtrawl i mange år fået frit spil, selvom det er veldokumenteret, at bundtrawling ødelægger havnaturen. Ved bundtrawl slæbes et stort net henover havbunden som ødelægges, og dens naturlige biologi forstyrres. Mange arter, der bliver fanget som bifangst, overlever ikke turen i trawlposen og bliver kastet døde tilbage i havet.

Bundtrawl, forurening og iltsvind betyder, at de danske farvande allerede har mistet rigdom og vildskab. For eksempel er de fleste haj- og rokkearter helt forsvundet fra store dele af vores farvande. Alt dette har alvorlige konsekvenser for havets biodiversitet og fremtidige tilstand. Men der er håb, hvis vi handler nu.

Kampagnen opfordrer alle danskere til at skrive under på en redningsplan.
www.RedHavet.Nu


FAKTA
Red Havet hedder kampagnen i al sin enkelthed. Initiativet samler en række natur-, miljø– og friluftorganisationer om en klar opfordring til politikere og beslutningstagere: Giv havet et pusterum. Lad det genvinde sine kræfter, før det er for sent.

Det handler om politik, lovgivning og erhvervsliv. Fra Christiansborg til Klitmøller. Havet har ikke selv en stemme. Men det har brug for, at vi tager det alvorligt.

Danskerne kan sætte deres underskrift på den enkle redningsplan på websitet RedHavet.Nu

Som led i redningsplanen appellerer de fire miljøorganisationer til, at Danmark:

• Senest i 2022 har etableret naturlige zoner på mindst en tredjedel af havbunden, hvor bundtrawling er forbudt
• Senest i 2027 begrænser udledningen af kvælstof til havet fra 60.000 til 40.000 tons
• Senest i 2027 stopper forureningen af havet med miljøfarlige stoffer

Derudover opfordrer initiativtagerne til at de danske farvande beskyttes langt mere målrettet igennem forskning, lovgivning og økonomisk politik.

Få mere information på RedHavet.Nu

Red Havet er finansieret af VELUX FONDEN og er et fælles initiativ mellem Danmarks Naturfredningsforening, Levende Hav, Danmarks Sportsfiskerforbund og WWF Verdensnaturfonden.

Nye tal på danskernes forhold til havet
Hele 94 procent svarer, at de i høj grad eller meget høj grad føler en tilknytning til havet. Men over halvdelen (58%) føler sig ikke tilstrækkeligt informeret om, at havet faktisk har det dårligt, og lider under iltsvind, forurening og intensivt overfiskeri. Det viser en ny MEGAFON-måling, som de fire organisationer bag kampagnen Red Havet har fået foretaget.

Nøgleord

Kontakter

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, træffes via pressechef Cecilie Weinholt på 31761200 eller c.weinholt@wwf.dk

Programchef i VELUX FONDEN, Mikkel Klougart træffes på 23283674 eller mk@veluxfoundations.dk.

Præsident Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening kan træffes via pressechef Emil Nielsen på 3119 3246 eller emil@dn.dk

Billeder

RedHavet.Nu hedder kampagnen fra de fire organisationer, der vil få danskerne og politikerne til at sætte pris på naturen i havet.
RedHavet.Nu hedder kampagnen fra de fire organisationer, der vil få danskerne og politikerne til at sætte pris på naturen i havet.
Download
Havet er ved at blive kvalt. Du kan være med til at gøre en forskel ved at skrive under for havet på RedHavet.Nu
Havet er ved at blive kvalt. Du kan være med til at gøre en forskel ved at skrive under for havet på RedHavet.Nu
Download

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

H.K.H. Kronprinsesse Mary udnævnt til præsident for WWF Verdensnaturfonden29.6.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er med stor glæde, at WWF Verdensnaturfonden kan meddele, at H.K.H. Kronprinsessen bliver præsident for WWF i Danmark. Organisationen arbejder med at beskytte truede dyrearter og udbrede løsninger, der kan sikre en bedre fremtid for naturen og jordkloden. Som WWF Verdensnaturfondens præsident følger Hendes Kongelige Højhed efter sin svigerfar Prins Henrik, der havde positionen fra 1972 til sin død for to år siden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum