Økologisk Landsforening

Miljøminister: Øko-landbrug er godt for grundvandet

Del

Økologisk landbrug er en nøgle til at løse det voksende problem med rester af syntetiske pesticider i vores drikkevand. Det understreger miljøminister Lea Wermelin (S) i en ny udgave af Økologisk Landsforenings magasin, Økologisk.

Miljøminister Lea Wermelin kommer i magasinet Økologisk med skarpe udmeldinger om fremtiden for vores rene drikkevand. Hun understreger, at der er et klart behov for at beskytte drikkevandet bedre for det stigende antal sager om og fund af rester fra syntetiske pesticider, der har trukket overskrifter siden 2017. I dag findes der pesticidrester i mere end 4 ud af 10 drikkevandsboringer.

Lea Wermelin udtaler i magasinets interview, at økologisk landbrug er ”en vigtig del løsningen på udfordringerne, som vi i dag ser på grundvandsområdet”.

- Den bedste løsning er forebyggelse. Hvis man ikke sprøjter eller sprøjter mindre, mindskes risikoen for sprøjtemiddelrester i grundvandet. Derfor er økologisk landbrug også særligt godt i sårbare områder, hvor risikoen for nedsivning til grundvandet er større, siger miljøministeren.

Lille indsats gør en stor forskel

Ministerens politiske ønske er helt i tråd med budskabet i Økologisk Landsforenings kampagne Red grundvandet! Vælg økologi, hvis formål er at skåne grundvandet for syntetiske pesticider og dermed forebygge fund i fremtiden.

- Økologi er langt det sikreste valg, når man vil skåne grundvandet for mødet med pesticidrester. Og selv med en lille indsats, kan du gøre en stor forskel, siger Helle Bossen, der leder kampagnen fra Økologisk Landsforening.

Det kan virke uoverskueligt for den enkelte forbruger at handle i en kompleks debat om grundvandet. Men med Grundvandsberegneren på www.renmadglæde.dk kan man teste, hvor stor en forskel økologiske indkøb af en række varer rent faktisk gør. For eksempel at man sparer 192 liter grundvand for mødet med pesticider, hver gang man køber en liter økologisk mælk.

Minister forventer endnu flere pesticidfund

Magasinet Økologisk skriver, at nye fund siden 2017 af navnlig pesticidstofferne Desphenyl-chloridazon og N,N-Dimethylsulfamid har vist, at ingen har et fuldt overblik over, hvilke pesticidrester, der kan være i vores drikkevand. De to stoffer var slet ikke på Miljøstyrelsens obligatoriske liste over de pesticidstoffer, vandværkerne skal analysere for. De blev fundet ved et tilfælde på forurenede grunde.

- De stoffer burde have været med i overvågningen. Jeg mener, at man historisk set har haft for få stoffer med. Derfor har vi også arbejdet for i Socialdemokratiet, at vi skulle kontrollere for flere stoffer, og nu går vi i første omgang fra 40 til 400 stoffer, siger Lea Wermelin.

Lea Wermelin bliver også spurgt: Kan du give en garanti for, at de pesticider, der bruges i landbruget i dag, ikke dukker op i drikkevandet i fremtiden?

- Jeg kan ikke give garantier. Tværtimod vil vi screene for mange flere stoffer end før, og jeg er bekymret for, at det betyder, at vi vil se endnu flere fund, siger miljøministeren.

Faktaboks

Kampagnen Red grundvandet! Vælg økologi, blev kickstartet i september med en musikvideo med Malte Ebert og hans alter ego Gulddreng. Det er en satirisk figur, der ellers blev lagt i graven i 2018, men som efter Malte Eberts dybtfølte ønske genopstod for at redde grundvandet – til stor glæde for Gulddrengs mange følgere og fans.

Over en million har allerede set videoen med Malte Ebert og Gulddreng, som kan ses på www.renmadglæde.dk.

Kontakter

Pressemedarbejder hos Økologisk Landsforening, Vivienne Kallmeyer
vk@okologi.dk tlf: 25 42 93 02

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening
Silkeborgvej 260
8230 Åbyhøj

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Fem biråd: Sådan kan du hjælpe bierne til sommer19.5.2020 15:05:50 CESTPressemeddelelse

De vilde bier er truede, men du kan gøre noget for at hjælpe dem. Den 20. maj er det FN’s internationale bi-dag, hvor der bliver sat fokus på, hvad man kan gøre for at hjælpe de hårdt trængte bier. Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation er bier og andre bestøvere nemlig en nødvendighed for Europas samlede fødevareproduktion. Men bierne i Danmark er truede af pesticider fra landbruget og mangel på mad. Du kan selv gøre noget i din have. Her er fem biråd:

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum