Milepæl for plantebaserede fødevarer: Plantefonden i høring
Det er sidste store skridt, før lovforslaget fremsættes for Folketinget, der kan gøre ambitionerne om en plantefond til virkelighed.
Bag landbrugsaftalen står et politisk flertal, der gerne vil sætte skub i den plantebaserede fødevaresektor. Dermed bliver Plantefonden fuldt ud dedikeret til at støtte udviklingen af sektoren med tilskud til udviklingsaktiviteter såsom sortsudvikling, dyrkning, forarbejdning, uddannelse og vidensformidling samt salgsfremme på tværs af sektoren.
Der er med Plantefonden tale om et væsentligt skridt nærmere forligskredsens grønne ambitioner for dansk landbrug, ligesom initiativet generelt vil understøtte klimamålsætningerne for 2030.
Signe Kristine Nørgaard fra Landbrugsstyrelsens enhed for Grøn Udvikling og Ny Viden, er projektleder for etableringen af fonden. Hun ser nu frem til, at lovforslaget skal tryktestes under en høring, før forslaget bliver sendt videre til behandling i Folketinget.
- Lovforslaget er nu gået i høring, og vi glæder os til at se de input, der kommer fra erhvervet og interessenterne. Efter sommerferien bliver lovforslaget forhåbentlig fremsat allerede i folketingets åbningsuge, siger specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen Signe Kristine Nørgaard.
Selvom lovforslaget nu sendes i høring, står arbejdet med udvikling af Plantefonden langtfra stille, idet der sideløbende vil blive arbejdet på udvikling af det administrative setup, it-løsning, de indledende forberedelser af strategiarbejde, handlingsplan med mere, så fonden er klar til at virke fra 2023.
Det er efter planen målet, at loven for Plantefonden træder i kraft 1. januar 2023, hvorefter den første ansøgningsrunde til projekttilskud fra Plantefonden åbner i foråret 2023.
Du kan selv læse og kommentere på lovforslaget om Plantefonden på Høringsportalen. Høringsfristen er 28. juli 2022.
Yderligere oplysninger:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum