Midt i en krisetid: Sådan får du styr på bekymringerne

Kriser er et uundgåeligt livsvilkår, og ingen vil kunne komme igennem et helt liv uden at opleve hårde tider, der nogle gange kan fylde hele hovedet med svære tanker og bekymringer. De samfundsmæssige kriser har hobet sig op over de seneste år med først en COVID-19-pandemi, der lukkede hele landet ned, siden Ruslands invasion i Ukraine, tæt fulgt af energikrise og en inflation, der brager derudad. Det kan være noget af en mundfuld at forsøge at navigere i alle de dårlige nyheder på én gang, men det er også vigtigt at anerkende helt alment menneskelige krisereaktioner, fortæller Liza Johnson, der møder mange af disse bekymringer i Psykiatrifondens rådgivning.
Når man taler om kriser, skelner man overordnet mellem to former for kriser, nemlig udviklingskriser, som også kaldes livskriser, og traumatiske kriser, der opstår pludseligt og uventet.
Når kriserne banker på døren, kan det være svært at finde ud af, hvordan man bedst muligt griber dem an. Og vi reagerer alle sammen forskelligt. ”I Psykiatrifonens rådgivning ringer folk ofte ind med flere bekymringer og problemer på én gang, og det kan være utroligt overvældende at skulle finde hoved og hale i for dem”, forklarer Liza Johnson. ”Det er meget sjældent, at det hjælper at overtænke, men samtidig er det virkelig vigtigt, at man ikke lægger låg på helt reelle bekymringer, som er menneskelige og som vi alle sammen kan have”.
Liza Johnson har en række råd, der kan være hjælpsomme, hvis tankerne tager overhånd:
- Sorter dine bekymringer
- Giv dig selv fast bekymringstid
- Skriv bekymringerne ned og parker dem
- Tal med nogen
- Husk, at det er menneskeligt at bekymre sig
- Sorter dine bekymringer
Én af de ting, man kan gøre, er at få sorteret i sine bekymringer. Tænk over hvilke ting, du selv har kontrol over. Hvad ligger inden for din indflydelsesramme, og hvad ligger uden for den. ”Det kan være rigtigt svært at sortere i selv, og det er blandt andet noget af det, vi hjælper mange med i rådgivningen”, fortæller Liza Johnson. ”Her kan rådgivningen nogle gange fungere som et pusterum hvor den, der henvender sig, starter med at blive valideret og rummet helt menneskeligt, og derefter har vi mulighed for at hjælpe med at sortere lidt i bekymringerne, for nogle gange kan det være rigtig mange ting, der fylder på én gang og kulminerer”.
Det handler altså om at prøve at udfordre måden, man tænker på, og få struktureret sine tanker og bekymringer, så man kan få identificeret de ting, der reelt kan handles på.
Giv dig selv fast bekymringstid
Det kan også være en god idé at forsøge at skabe nogle helt håndgribelige mekanismer for sig selv for at undgå kulminationen af tankerne. Det kan f.eks. være helt lavpraktisk at sætte begrænsninger for ens egen eksponering for de dårlige nyheder.
”Men kan f.eks. lave en aftale med sig selv om, at man kun ser nyheder kl. 18:30, men så ikke også kl. 21 og kl. 22. Efterfølgende kan det hjælpe at lave det, mange kalder bekymringstime, hvor du så giver dig selv tid til at bekymre dig fokuseret i f.eks. 30 eller 2x15 minutter, alt efter hvad der passer bedste ind i din dagsrytme”, siger Liza Johnson.
Skriv bekymringerne ned og parker dem
I din bekymringstid kan det være rigtig godt at få skrevet alle dine tanker ned og ikke lægge låg på dine bekymringer eller graden af dem, men i stedet beskrive dem præcist som du forestiller dig dem. Når tiden så er gået, skal du beslutte dig for at parkere dine bekymringer til næste gang, du har bekymringstid. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men det kan være givende at forsøge at skabe rutiner, der kan holde bekymringerne inden for bekymringstiden, så de ikke føles så overvældende hele tiden og kulminerer for dig.
Tal med nogen
Til sidst pointerer Liza Johnson at det kan være en rigtig god idé at række ud til sit netværk og dele sine bekymringer med andre. Vi kan alle sammen komme til at stå i en krise, og de følelser, der knytter sig dertil, er alment menneskelige. ”Hvis du står med en psykisk sårbarhed eller en diagnose i bagagen, så kan det fylde endnu mere, og så er det centralt at række ud til andre. Prøv f.eks. at tale med dine nærmeste om dine bekymringer og forsøg at beskrive, hvad du selv har brug for, eller del dine tanker med en eventuel behandler, hvis du har sådan en. Du kan også række ud til en rådgivning som vores, hvor der sidder fagligt kompetente rådgivere klar til at hjælpe, støtte og vejlede."
Det er menneskeligt at bekymre sig
Det handler altså om at vide og acceptere, at det er helt okay at have disse bekymringer, og det kan godt være, at det bliver overvældende, særligt hvis der ligger andet bagved, der også tynger. Men det er vigtigt at huske på, at der findes nogle metoder og mekanismer, som man kan starte med at gribe fat i. Og så findes der også en mulighed i Psykiatrifondens rådgivning, som både har åbent på telefon og på chat. Åbningstiderne finder man på psykiatrifonden.dk
Psykiatrifondens rådgivning:
Telefonrådgivning på tlf. 39 25 25 25
Mandag til torsdag klokken 10-22
Fredag til søndag klokken 10-18
Chatrådgivning
Mandag klokken 18-22
Tirsdag klokken 14-22
Onsdag klokken 18-22
Torsdag klokken 14-22
Lørdag klokken 12-16
Nøgleord
Kontakter
Sarah Cecilie BossPressechef, Psykiatrifonden
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder

Links
Information om Psykiatrifonden
Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
60 år: Torsten Bjørn Jacobsen6.3.2025 15:17:51 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen fylder 60 år lørdag den 8. marts.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum