DI - Dansk Byggeri

Middelfart investerer dobbelt så meget som Assens

Del

Mens Middelfart har brugt godt 3.000 kr. pr. indbygger i renovering og nybyggeri af f.eks. børnehaver, plejehjem og ny asfalt, så har Assens kun brugt cirka 1.500 kr. pr. indbygger. Ifølge nye tal investerer kun en ud af otte fynske kommuner mere end landsgennemsnittet. Det er godt at være fornuftig, men skoler, sportshaller og veje må ikke forfalde, mener DI Dansk Byggeri Fyn.

Der er stor forskel på, hvor mange penge de fynske kommuner bruger på at lappe huller i vejene, bygge eller renovere skoler, plejehjem og sportshaller. I Middelfart og Nyborg har kommunerne de sidste tre år i gennemsnit brugt henholdsvis godt 3.000 kr. og godt 2.600 kr. pr. indbygger om året på ny asfalt, renovering af ældre bygninger eller nybyggeri.

Assens er derimod er den kommune på Fyn, som har investeret mindst, nemlig cirka 1.500 kr. pr. indbygger. Også Kerteminde ligger i den lave ende med en gennemsnitlig investering på knap 2.000 kr. pr. indbygger.

Det viser en ny analyse fra DI Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri og anlæg i perioden 2017 til 2019.

- Forskellen mellem kommunerne er tydelig, og set i forhold til andre kommuner, så ligger investeringsniveauet i mange af vores fynske kommuner i den lave ende. Hvis skolerne er slidte, og der er huller i vejene, så ses det hurtigt i bybilledet, og det har uden tvivl stor betydning for, hvor attraktiv kommunen er – både for dem, der allerede bor der, og for tilflyttere. Derfor er det kortsigtet at spare på renovering og asfalt, siger Dan Johansen, formand for DI Dansk Byggeri Fyn, og uddyber:

- Hvis de lokale virksomheder skal kunne finde arbejdskraft i lokalområdet, så er de afhængige af, at det er attraktivt at bo her.

I gennemsnit investerer kommunerne i hele landet 2.920 kr. pr. indbygger pr. år. Assens, Kerteminde, Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Odense, Nordfyns og Nyborg kommuner investerer alle under landsgennemsnittet.

- De fynske kommuner investerer samlet set i gennemsnit godt 550 kroner mindre pr. indbygger. Det kan der være flere årsager til. Nogen har måske løbende været gode til at bygge og vedligeholde, og de har derfor et mindre behov. For andre kan det måske handle om, at der ikke har været plads til det i budgettet. Regeringen har på grund af coronakrisen lempet anlægsloftet både i år og til næste år, og der er åbnet for at kommunerne kan låne, så de har mulighed for at gøre noget ved nedslidte bygninger og huller i vejene, siger Dan Johansen, formand for DI Dansk Byggeri Fyn, og tilføjer:

- Her kan jeg kun opfordre til at tænke grønt, så der bliver sparet på energien og sikret godt indeklima i bygningerne. Det kan på den lange bane også ses på omkostningerne til driften af bygningerne.

Rødovre bruger i gennemsnit godt 5.100 kr. pr. indbygger, og er dermed den kommune i Danmark, der investerer mest. Brønderslev er med godt 1.200 kr. pr. indbygger den kommune, der investerer mindst.

Fakta om undersøgelsen:
De kommunale investeringer er beregnet ud fra anlægsomkostningerne, der anvendes til f.eks. håndværker- og entreprenørydelser. Derudover medtages grundkapitalindskud til almene boliger.

For at undgå at et eller flere store byggeprojekter et enkelt år giver et misvisende billede af kommunernes investeringsniveau, tager Dansk Byggeris analyse udgangspunkt i et treårigt (2017 til 2019) gennemsnit af kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer per indbygger.

Se hvor meget din kommune investerer per indbygger her

Kontakter

Formand for DI Dansk Byggeri Fyn Dan Johansen, telefon 6615 6255
Regionskonsulent for DI Dansk Byggeri Fyn Steen Høygaard, telefon 2566 6317
Pressekonsulent i DI Anette Sørensen, telefon 3036 0265

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-dansk-byggeri/

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri