Aarhus Universitet: Health

Mennesker med psykiske lidelser tjener mindre og har højere udgifter til sundhed

Del

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at psykiske lidelser tynger samfundsøkonomien.

Psykisk sygdom koster. Både for den enkelte og for de pårørende og for samfundet. Omkostningerne er dels menneskelige og personlige og dels økonomiske.

Som en del af sin ph.d. har Maria Christensen fra Center for Registerforskning, Aarhus Universitet, undersøgt udgifterne til sundhedsvæsenet for mennesker med psykiske lidelser og sammenlignet med personer uden. Studiet er det første af sin slags, som har undersøgt alle lidelser, der behandles i psykiatrien.

Konklusionen er klar: Det er dyrt at have en psykisk lidelse, for ofte følger lavere indtjeningsevne og højere sundhedsudgifter med.

Undersøgelsen viser eksempelvis, at mennesker med psykiske lidelser i Danmark i gennemsnit tjener 142.500 kr. mindre om året end personer uden psykiske lidelser. På landsplan bliver det 37,5 milliarder kroner i tabt indtjening hvert år.

”At have en psykisk lidelse kan påvirke arbejdsevnen. Nogle mennesker kan have brug for sygefravær fra arbejdet, og nogle kan have behov for førtidspension. At have et arbejde er vigtigt ikke kun for at have en indkomst, men også for en persons selvværd, sociale identitet og tilknytning til samfundet,” siger Preben Bo Mortensen, som har været en del af projektet. Han er videnskabelig direktør for psykiatriprojektet iPSYCH, og professor på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen viser også, at mennesker med psykiske lidelser i gennemsnit har 31.500 kr. ekstra sundhedsudgifter om året. Disse omkostninger varierer mellem forskellige typer af psykiske lidelser. Sundhedsomkostningerne for lidelser som skizofreni er højere sammenlignet med dem, der var forbundet med depression.

De samlede omkostninger er ni milliarder kroner ekstra i sundhedsudgifter om året sammenlignet med mennesker uden psykiske lidelser.

”Vi kiggede på omkostningerne ved at modtage behandlinger fra en praktiserende læge eller under et hospitalsbesøg eller døgnindlæggelse,” forklarer Preben Bo Mortensen om undersøgelsen, der er baseret på danske registre.

Undersøgelsen er støttet af Danmarks Grundforskningsfond, som en del af Niels Bohr Professoratet tildelt professor John McGrath.

Artiklen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift npj Mental Health Research.

Kontakt

Professor Preben Bo Mortensen
Aarhus Universitet
pbm.ncrr@au.dk
8716 53 59Information om Aarhus Universitet: Health

Aarhus Universitet: Health
Aarhus Universitet: HealthHealth er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.

Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.

Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum