Megafonmåling: 77% naturgasforbrugere vil over på fjernvarme
En megafonmåling lavet for Dansk Fjernvarme viser, at 77 procent af de adspurgte naturgaskunder ønsker at komme over på fjernvarmen. Og blot 50 procent af disse ved, om de kan komme over på det. Derfor haster det med de kommunale planer og udrulningen af fjernvarme, siger politisk chef.
Det er godt og vel halvanden måned siden Regeringen præsenterede sit klima- og forsyningsudspil Danmark kan mere II. Udspillet var fyldt med gode intentioner og ambitioner, men allerede nu begynder disse at være forældet i forhold til virkelighedens Danmark.
Ifølge en megafonmåling lavet for Dansk Fjernvarme, viser resultaterne, at 77 procent af de adspurgte naturgaskunder ønsker fjernvarme, hvis det er eller bliver en mulighed, hvor de bor. Ret overraskende siger godt halvdelen af samme naturgaskunder, at de ikke tror, at fjernvarme er en mulighed, hvor de bor. Et tal, der er alt for højt ifølge politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.
- Størstedelen af de eksisterende naturgasområder er områder, hvor fjernvarmen er den samfundsøkonomiske bedste erstatning til naturgas. Det er bekymrende, at så høj en andel naturgaskunder enten ikke ved eller ikke tror, at fjernvarmen kommer eller vil komme ud til dem, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Regeringen præsenterede i deres udspil den 13. april, at alle naturgaskunder skal have et brev om, hvorvidt de kan få fjernvarme, og hvornår de kan få det, inden året er omme. Dansk Fjernvarmes megafonmåling vidner om, at den proces kærkomment kunne ske hurtigere.
- At få at vide, hvad man kan forvente af udsigter til boligsopvarmningen, er et vigtigt aspekt for husstande, der lige nu opvarmes med naturgas. Alternativt vil der komme for mange individuelle løsninger, som kan udhule samfundsøkonomien i fremtidige fjernvarmeprojekter. Derfor er det vigtigt, at der hurtigt kommer klarhed over, hvor fjernvarmen kommer ud i Danmark, siger Rune Moesgaard.
Forbrugere vil have billig, driftssikker og grøn varme
Megafonmålingen viser, at det betyder noget for borgerne, hvor varmen kommer fra. Til spørgsmålet ”hvis valget for din fremtidige varmekilde står mellem fjernvarme og en anden varmekilde, hvilke af nedenstående forhold vil så være afgørende for dit valg af fremtidig varmekilde?” er det især etableringsprisen, de årlige driftsomkostninger, klima/miljø og støj, der betyder noget for valget hos forbrugerne.
- Det betyder noget i samfundet, hvordan og hvorfra varmeforsyningen kommer. Netop nu sidder politikerne og forhandler om Danmark kan mere II udspillet. Vi håber, at forhandlingerne tager højde for det brændende ønske, boligejerne har om at komme af med den russiske naturgas. Derfor anbefaler vi mindre bureaukrati i kommunernes sagsbehandling, en effektiv ja-tak ordning og økonomisk sikkerhed for investeringer, siger Rune Moesgaard.
Megafonmåling, fakta:
74-77% af naturgasforbrugerne vil meget gerne have fjernvarme. Blot 5-6% vil ikke.
50% af naturgasforbrugerne tror eller ved ikke, at de kan få fjernvarme
Hvad afgør valg af varmekilde?:
- Årlige driftsomkostninger
- Etableringspris
- Klima og miljø
- Støj
Antal respondenter: 2.010.
Respondenter i undersøgelsen, der er foretaget i april, med naturgasfyr: 289.
Kontakter
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk
Rune Birk NielsenPresse- og kommunikationschef
Tlf:+45 24 90 41 97rbn@danskfjernvarme.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets ca. 370 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 65 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 72 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Klimaaftale om udfasning af naturgas mangler virkemidler25.6.2022 09:31:29 CEST | Pressemeddelelse
I dag, lørdag, blev en politisk aftale om mere grøn strøm og varme, der skal gøre Danmark uafhængig af russisk naturgas, præsenteret. I aftalen er de bureaukratiske godkendelsesprocesser for fjernvarmekonverteringer blevet lempet, men Dansk Fjernvarme er bekymret for manglen af økonomisk sikkerhed, der skal hjælpe boligejere med at komme væk fra naturgas og olie.
Dansk Fjernvarme: Grøn skattereform vil løfte de grønne løsninger24.6.2022 12:25:28 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme er positiv overfor den aftale, der er landet om en ny grøn skattereform – men der er behov for, at den negative afgift fastlægges, så der kan komme skub i CO2-fangsten.
Dansk Fjernvarme: Det er nødvendigt med øgede ressourcer til at udfase naturgassen24.5.2022 10:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af aftalen om varmechecken blev der afsat 250 mio. kroner til mere grøn varme. Nu er pengene blevet fordelt, og det vil i høj grad sikre de kommunale ressourcer. Nu håber Dansk Fjernvarme, at aftalen kan være frontløber for forhandlingerne med fokus på yderligere værktøj i værktøjskassen.
Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet10.5.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Fjernvarmens formand: Vi er klar til et mere grønt Danmark28.4.2022 11:20:31 CEST | Pressemeddelelse
Der skal tempo på udfasningen af russisk naturgas med fokus på den grønne omstilling. Fjernvarmen har en afgørende rolle at spille, og det kræver de bedst mulige rammer, hvis Danmark skal nå i mål med opgaven, beretter Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen til brancheorganisationens årlige generalforsamling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum