SMVdanmark

Medieaftale overser potentiale i den dansk filmbranche

Del

Et flertal i Folketinget er blevet enige om en medieaftale, der skaffer flere penge til at producere danske film og serier, men som ikke gør op med de unfair konkurrencevilkår, den danske filmbranche oplever på det europæiske marked. Dermed risikerer den danske filmbranche at gå glip af vækst og arbejdspladser, fordi vi, som et af de få lande i verden, ikke tilbyder produktionsrabatter. Kulturpolitikken bør i højere grad tilgodese erhvervspolitikken, mener SMVdanmark.

Flertallet vil med dagens medieaftale pålægge streamingtjenester som Netflix at betale 6 pct. i et såkaldt kulturbidrag, der skal gå til at producere flere film med dansk indhold. Men aftalen burde også rumme en indsats for at fastholde filmproduktioner i Danmark og tiltrække flere udenlandske filmselskaber. Danmark står nemlig dårligt i konkurrencen med udlandet, fordi vi sammen med Luxemborg er det eneste lande i Vesteuropa, der ikke tilbyder produktionsrabatter til filmselskaberne, og det burde aftalen tage højde for, mener Henrik Berthelsen, der er direktør for produktionsselskabet YAKYAK Productions og er i ledelsen af SMVdanmarks filmgruppe. 

”Det er helt skævt, at store film med verdenskendte instruktører vælger at flytte deres multi-million dyre produktioner ud af Danmark, bare fordi vi ikke har en produktionsstøtte-ordning. Vi misser chancen for at beholde den slags filmproduktioner i Danmark og for at tiltrække udenlandske filmproduktioner. Det tager aftalen desværre ikke højde for”, siger Henrik Berthelsen.  

Den nye medieaftale vil give flere penge til at øge produktionen af danske film. Men det vil ikke nødvendigvis betyde, at flere film faktisk produceres i Danmark 

”Vi har mange eksempler på, at film der ellers tidligere har været produceret i Danmark, flyttes til udlandet på grund af manglende produktionsrabatter. Det er jo tosset, at vi ikke – samtidigt med at vi styrker dansk film – sørger for, at vi også styrker filmproduktion her i landet. Det kunne løses ved, at vi bruger nogle af pengene på at give en produktionsrabat, så det bliver attraktivt at optage film i Danmark. Vi er et af de få lande i Europa, der ikke tilbyder en rabat, og dermed står vi skidt i konkurrencen. Det burde aftalen tage højde for. I det hele taget bør kulturpolitikken i højere grad også tilgodese erhvervspolitikken,” siger Henrik Berthelsen.

Flertallet består af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Kontakter

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Grøn fond må ikke ende som de stores tag-selv-bord24.6.2022 11:27:40 CEST | Pressemeddelelse

Den grønne fond er gaven, vi ikke havde ønsket os. Men givet at det er den, vi får, så er det afgørende, at pengene gives som generelle fradrag og ikke tilskud. Ellers risikerer pengene at bliver tovtrækkeri mellem de store forurenere for til sidst at lande i en af de store forureneres lommer, mener SMVdanmark. Og selvom et højere beskæftigelsesfradrag som idé er god, vil det reelt ikke batte noget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum