Lev

Martin må ikke stemme til folketingsvalget - og han ved ikke hvorfor

Del

Martin Rosenlind troede han skulle stemme ved folketingsvalget i morgen. Han har kæmpet i mange år for sin og andres stemmeret. Men i dag har Martin fået afvist sin ansøgning om ændring af sit værgemål, så han kunne få stemmeret. Og han forstår ikke hvorfor.

"Jeg føler, det er uretfærdigt at jeg ikke må stemme. Og jeg forstår ikke hvorfor". Sådan siger Martin Rosenlind i en video på Facebook.

Martin er af de borgere med et § 6-værgemål, der har ansøgt om at få stemmeret til det kommende folketingsvalg. Det er blevet muligt, efter at Folketinget i december sidste år enstemmigt vedtog en lovændring, der skulle sikre, at mennesker med dette værgemål nu også kunne stemme til folketingsvalg. Det har de indtil nu været forhindret i, fordi de ifølge grundloven er umyndiggjorte og derfor har fået frataget stemmeretten.

Kun ti mennesker med et § 6-værgemål har ansøgt om ændring af deres værgemål, så de kunne få mulighed for at stemme til folketingsvalg. Sandsynligvis fordi, at der ikke har været nogen form for information fra officiel side om denne mulighed.

Men Martin Rosenlind var altså en af dem, der havde ansøgt. Og nu er blevet afvist. En afgørelse, som LEVs landsformand, Anni Sørensen, finder helt uforståelig:

”Det er absurd, at der ikke kan findes en løsning, hvor Martin kun får en delvis frakendelse af den retlige handleevne – og dermed får sin stemmeret. Der er tydeligvis brug for at se på lovgivningen en gang til. Desværre bliver det jo først efter valget i morgen, hvor vi alle – men desværre ikke Martin – skal vælge politikerne til Folketinget."

Årsagen til afslaget
Årsagen til, at Familieretshuset har givet Martin afslag på sin ansøgning, er, at han ikke har selvstændig råderet over sin samlede økonomi. Men det er en grotesk tolkning af loven, mener Anni Sørensen:

”Lovgivernes intention var, at mennesker som netop Martin skulle kunne få ændret sit værgemål og dermed få stemmeretten tilbage. At man så med denne begrundelse mener, at det ikke kan lade sig gøre, er helt ude i skoven.”

Anni Sørensen kalder Martin Rosenlind en helt i kampen for, at alle sikres stemmeret. En kamp, der nu fortsætter:

"Det er rigtig trist for Martin, at det kikser lige på målstregen for hans vedkommende, men vi tager det op endnu engang med det nye Folketing," siger Anni Sørensen.

Kontakter

Links

Information om Lev

Lev
Lev
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup

36 35 96 96https://www.lev.dk

LEV er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede - dannet i 1952.

Følg pressemeddelelser fra Lev

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lev

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum