Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig

Mangrover og havgræsser vokser mange steder langs verdens kyster, og disse ”blå skove” udgør et vigtigt miljø for en lang række dyr. Her kan fiskeyngel putte sig, indtil de bliver store nok til at klare sig selv, krabber og muslinger lever på bunden, og fugle kommer for at æde af planterne.
De plantedækkede kystzoner tiltrækker dog ikke kun dyr, men også mikroplastik, viser et nyt studie.
– Jo tættere vegetationen er, jo mere plastik opfanges, siger professor og ekspert i kyst-økologi, Marianne Holmer fra Syddansk Universitet.
Hun er bekymret for, hvordan den akkumulerede mikroplast påvirker dyre- og plantelivet.
– Vi ved fra andre studier, at dyr kan indtage mikroplast, og at det kan påvirke deres organisme.
Dyr indtager mikroplastik sammen med den føde, de søger i de blå skove. De kan blive kvalt, dø af sult, eller de små plastpartikler kan sætte sig fast forskellige steder i kroppen og gøre skade.
Et andet problem med mikroplast er, at det kan være dækket af bakterier, miljøgifte eller andre sundhedsskadelige/sygdomsfremkaldende stoffer, som bliver overført til det dyr eller den plante, som optager mikroplasten.
– Når mikroplast opkoncentreres i et økosystem, bliver dyrene eksponeret for meget høje koncentrationer, forklarer Marianne Holmer.
Hun peger på, at mikroplast, der opkoncentreret i fx et ålegræsbed, er helt umuligt at fjerne igen.
Studiet bygger på undersøgelser af tre kystområder i Kina, hvor der vokser mangrover, japansk ålegræs og den lille havgræs Halophila Ovalis. Alle prøver taget i blå skove havde mere mikroplast end kontrol-steder med ren sandbund uden bevoksning.
Koncentrationerne var op til 17,6 gange højere, og de var højest i mangrovebevoksningerne. Koncentrationerne var op til 4,1 gange højere i havgræs-bedene.
Mangrovetræer fanger formentlig mere mikroplast, da fangsten af partikler er større i mangroveskove end i havgræsbede.
Forskerne mener også, at mikroplast bindes i disse økosystemer på samme måde som kulstof; partiklerne bliver fanget mellem blade og rødder og lagres i havbunden.
– Opfangning af kulstof binder CO2 i havbunden, og det er de blå skove er virkelig gode til, men det er bekymrende, hvis det samme sker for mikroplast, siger Marianne Holmer.
Selvom studiet er udført langs kinesiske kyster, kan det godt have relevans for lignende økosystemer i resten af verden, inkl. Danmark, hvor ålegræsbede er udbredte.
– Det er min forventning, at vi også vil finde højere koncentrationer af mikroplastik i danske og globale havgræsser, siger hun.
Studiet er udført i samarbejde med kolleger fra bl.a. Zhejiang University i Kina og offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science and Technology.
De blå skove:
Der vokser masser af planter i eller under havets overflade: Mangrover, tang, havgræs, og marskplanter. Specielt mangrover og havgræsser optager og lagrer kulstof ligesom planter på land og er dermed særdeles vigtige for klodens klimaregnskab.
Kontakter
Marianne Holmer, professor, dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet, leder af Danish Institute for Advanced Studies.
Mail: holmer@sdu.dk
Telefon: 60112605.
https://portal.findresearcher.sdu.dk/en/persons/holmer
birgitte svennevigkommunikationsmedarbejderDet Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:27598679birs@sdu.dkBilleder

Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum