Folkekirkens Nødhjælp

Madspildssucces udvider med flere butikker

Del

En rekord god sommer med mange kunder og et stort varesortiment får nu Folkekirkens Nødhjælp til at åbne flere Wefood-butikker rundt om i Danmark. Butikkerne sælger bl.a. varer, der er overproduceret, gået ud af sæson eller har brudt emballage, og overskuddet går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.

Foto: Mikkel Østergaard/Folkekirkens Nødhjælp
Foto: Mikkel Østergaard/Folkekirkens Nødhjælp

Hver dag smider vi i Danmark knap 2000 tons mad ud. Det gør både ondt på klimaet, på samvittighedskontoen og ikke mindst på pengepungen, og derfor går flere og flere til kamp mod madspild.

Det mærker Folkekirkens Nødhjælp, som har stor succes med butikskæden Wefood og derfor ønsker at åbne flere butikker.

”Vi kan se, at der er en forbrugerrevolution i gang, hvor danskerne bliver mere og mere bevidste om, hvilken forskel de selv kan gøre i deres hverdag. Vi har haft en rekord god sommer med rigtig mange kunder, og vi vil gerne udvide konceptet. Derfor planlægger vi at åbne endnu en butik i efteråret og forhåbentlig to butikker i 2020,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Redder mange tons mad fra skraldespanden

Folkekirkens Nødhjælp slog i 2016 dørene op til den første Wefood-butik, og i dag driver organisationen tre butikker i henholdsvis København og Aahus. Wefood bekæmper madspild ved at sælge varer, som konventionelle supermarkeder ofte kasserer. Varer, som er forkert mærket, har brudt emballage eller har overskredet sidste holdbarhedsdato. Men også sæsonvarer og andre varer, der er gået ud af sæson eller blevet produceret i for store mængder. Butikkerne drives af frivillige, og overskuddet går til verdens fattigste.

”Med Wefood kan man som forbruger gøre en forskel i sin hverdag, som også er til gavn for mennesker i nød. I 2018 indtjente butikkerne 1,2 millioner kroner, og der blev solgt 173,5 tons varer. Dermed er det ikke kun kunderne og vores gode frivillige, som er med til at minimere madspild og bekæmpe sult i verden. Det er også de mange virksomheder, landmænd og supermarkeder, som vælger at donere deres overskudsvarer til Wefood, der gør en forskel og er med til at sikre, at vi har gode og attraktive varer i vores butikker, ” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Vigtigt skridt i kampen mod madspild 

En vigtig leverandør er Salling Group, der står bag føtex, Bilka og Netto. Salling Group donerer overskydende varer fra deres butikker til Wefood-butikkerne og er glade for, at Folkekirkens Nødhjælp ønsker at udvide med flere butikker. 

”Madspild er en kæmpe klimasynder. Derfor har vi i Salling Group stor fokus på at nedbringe vores madspild. Vi har formået at nedbringe madspildsprocenten i føtex, Netto og Bilka med 42.5% siden 2014, og vi arbejder målrettet på at gøre det endnu bedre. Men uanset hvor fokuseret vi arbejder, vil der altid være varer til overs i vores butikker. Derfor er vi meget glade for, at vi gennem partnerskaber kan sikre, at mindst mulig mad bliver smidt ud, men i stedet får værdi fx i Wefood-butikker og hjemme i køkkenet. Derfor stort tillykke med den nye Wefood-butik, den er endnu et vigtigt skridt i kampen mod madspild," siger Annette Juhler Kjær, der er direktør for Public Affairs, Kommunikation og CSR i Salling Group.

Hvor de næste Wefood-butikker skal placeres er stadig uvist, men Folkekirkens Nødhjælp ønsker, at Wefood skal være landsdækkende og leder derfor efter lokaler flere steder i landet. Ligesom de tre nuværende butikker skal åbningen af kommende Wefood-butikker finansernes ved hjælp af Wefood-aktier.

”Vi har brug for ny kapital, da vi ikke ønsker at bruge penge, som ellers skulle gå til verdens fattigste. En Wefood-aktie koster 100 kroner og giver dig et fysisk bevis på, at du støtter kampen mod madspild; at du er en del af en folkelig bevægelse,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information:

Christina Pedersen,
Journalist i Folkekirkens Nødhjælp
M: 28744669
E: chpe@dca.dk

Billeder

Foto: Mikkel Østergaard/Folkekirkens Nødhjælp
Foto: Mikkel Østergaard/Folkekirkens Nødhjælp
Download
Foto: Martin Schubert/Folkekirkens Nødhjælp
Foto: Martin Schubert/Folkekirkens Nødhjælp
Download
Foto: Martin Schubert/Folkekirkens Nødhjælp
Foto: Martin Schubert/Folkekirkens Nødhjælp
Download

Links

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny medie- og kampagnechef2.6.2020 15:45:40 CESTPressemeddelelse

50-årige Jeanette Ringkøbing Rothenborg bliver fra 1. august en del af Folkekirkens Nødhjælp som ny medie- og kampagnechef. Hun kommer med solid erfaring, senest fra Red Barnet, hvor hun tidligere har været kommunikationschef, sektionsleder og pressechef. Jeanette Ringkøbing Rothenborg har også arbejdet som selvstændig rådgiver, som kommunikationschef i Center for Familieudvikling og som mangeårig journalist på Dagbladet Politiken. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig over den nye ansættelse: ”Jeg er utrolig glad for, at Folkekirkens Nødhjælp kan tiltrække en kapacitet som Jeanette Ringkøbing Rothenborg. Hun besidder lige præcis det gode mix af erfaringer og gåpåmod, som vi har været på udkig efter til at videreudvikle vores medie- og kampagnearbejde,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. COVID19 har for første gang i mere end et årti fået fødevaremanglen blandt verdens fattigste til at stige, og ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær skærper det

Folkekirkens Nødhjælp: Kvart mio. kr. fra Augustinus Fonden til corona-sikring af genbrugsbutikker23.4.2020 14:35:16 CESTPressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp går i gang med at corona-sikre organisationens genbrugsbutikker, så en gradvis åbning kan finde sted over de næste måneder. Organisationen har modtaget 265.608 kroner til diverse værnemidler af Augustinus Fonden. Dermed kan frivillige og kunder føle sig trygge i genbrugsbutikkerne. Pengene kommer til at gå til sikkerhedsforanstaltninger, som mange danskere allerede kender fra den nye virkelighed i supermarkederne. Fremover vil der med andre ord være håndsprit, engangshandsker, plexiglas foran kassen og ’hold afstand’-linjer, når der handles brugt tøj, møbler, bøger etc. Vigtig donation, der gør genåbning mulig ”Vi er utroligt glade for den flotte donation fra Augustinus Fonden. For Folkekirkens Nødhjælp er det helt afgørende, at en gradvis åbning af vores genbrugsbutikker sker forsvarligt og efter myndighedernes anvisninger. Men der kommer til at gå et stykke tid, før vores 3600 frivillige har alle butikkerne oppe at køre og med normale åbningstider,” siger Birgit

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum