Lynmetode får flere københavnere til at melde sig til rygestoptilbud
Flere københavnere, der gerne vil stoppe med at ryge, tager imod kommunale rygestoptilbud, efter en simpel metode er indført. Og den tager kun 30 sekunder at gennemføre.

1-2-3 vupti, og du er henvist til rygestop på bare 30 sekunder. Det lyder måske ikke realistisk, men det er ikke desto mindre en efterhånden velbeskrevet metode til at hjælpe flere rygere på vej til et rygestop.
Metoden er simpel. Ved hjælp af bare tre enkle trin – spørg, oplys og henvis – finder sundhedspersonalet på fx en hospitalsafdeling ud af, om en borger ønsker at blive kontaktet af en rygestoprådgiver. Og så er det klaret på bare 30 sekunder.
Metoden hedder ’Very Brief Advice’ (VBA) eller ’Hurtig henvisning’ på dansk. Den er siden 2019 blevet rullet ud i Københavns Kommune, hvor resultaterne har imponeret. Ved hjælp af metoden er der henvist dobbelt så mange rygere til rygestophjælp i Region Hovedstaden igennem en forsøgsperiode på 2 år. Det konkluderer en videnskabelig evalueringsrapport, som netop er offentliggjort.
”Vi ved, at omkring 3 ud af 4 rygere faktisk ønsker at stoppe. Samtidig ved vi, at chancen for at lykkes med et rygestop er størst, hvis man modtager professionel støtte og rådgivning. Derfor handler det grundlæggende om at få fortalt så mange som muligt om de mange forskellige tilbud, vi har i kommunen. Vores erfaringer med VBA-metoden viser tydeligt, at mange rygere faktisk er åbne for at prøve et rygestopforløb, hvis de bliver opfordret på den rigtige måde,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).
Stærkt samarbejde har givet resultater
Igennem 2 år har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København været en del af et regionalt forskningsprojekt ledet af forskere på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Her har bl.a. professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, undersøgt hvordan kommunerne i Region Hovedstaden har arbejdet med metoden, og hvor stor effekt, metoden har haft. Her udmærker Københavns Kommune sig, fortæller forskeren.
“Københavns Kommune har arbejdet utrolig fokuseret med det her. Det er en kommune, der har satset på et meget stærkt samarbejde med nogle hospitalsafdelinger, og det har medført en stor øgning i antal henvisninger til de kommunale rygestophold,” siger Charlotta Pisinger.
De gode resultater skyldes ifølge forskeren, at medarbejdere fra kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning har skabt en tæt dialog med hospitalsafdelingerne og hjulpet til med at gøre VBA-metoden til ren rutine på afdelingerne. Når henvisningerne lander i Københavns Kommune, ringer kommunen borgeren op inden for en uge og tilbyder hjælp eller rådgivning til rygestop. I forsøgsperioden har 74% taget i mod og dermed enten blevet tilmeldt et gruppebaseret eller et individuelt rygestopforløb, er blevet henvist til Stoplinien, til Center for KOL eller har modtaget information om rygestop.
Resultater fra VBA-metoden:
- VBA-metoden har givet fordobling i antallet af henvisninger fra hospitaler i Region Hovedstaden, siden den blev indført
- 3 ud af 4 henviste borgere i Københavns Kommune tager imod hjælp eller rådgivning
- Mere end hver femte københavner, der deltager i kommunalt rygestoptilbud, er røgfri et halvt år efter rygestoptilbuddet.
Nøgleord
Kontakter
Katrine Kirch KirkegaardPressekonsulent
Tlf:21273273lh6p@kk.dkBilleder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavnerborgmester: Alle taler om færre regler – vi gør noget ved det20.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I foråret 2022 igangsatte Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune et arbejde, der skal fjerne unødige regler og bureaukrati for medarbejdere og ledere i forvaltningen. Og nu er konklusionen klar: 15 pct. af alle regler, procedurer og lignende skal forenkles eller helt afskaffes.
Per Bennetsen er ny adm. direktør i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning16.12.2022 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. marts 2023 tiltræder Per Bennetsen som ny adm. direktør for Danmarks største sundheds- og omsorgsforvaltning med cirka 10.000 medarbejdere. Han kommer fra en stilling som regionsdirektør i Region Sjælland.
Borgere med type 2-diabetes får det mærkbart bedre af kommunal rehabilitering23.11.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Som de første i landet viser Center for Diabetes en klar og tydelig dokumenteret effekt af deres tilbud til københavnere med diabetes. Brugerne af centret kommer i bedre fysisk form, de er mindre stressede og vigtigst: de får styr på deres langtidsblodsukker, som er helt centralt for deres velbefindende og risikoen for følgesygdomme.
84 millioner kroner skal tiltrække og fastholde sundhedsmedarbejdere i Københavns Kommune18.11.2022 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Rekrutteringskrisen på sundheds- og omsorgsområdet er alvorlig og kræver politisk fokus og prioritering. Med fordelingen af i alt 84 millioner kroner over fire år har politikerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget på Københavns Rådhus sat retningen for indsatsen i hovedstaden i de kommende år.
200 bordtennisspillere på 60+ indtager Københavns Rådhus15.11.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Er du over 60, og vil du vide mere om, hvad bordtennis kan gøre for dig og dit helbred? Så sæt kursen mod Københavns ikoniske rådhus, som i dag og i morgen lægger gulv til et stort bordtennis- og sundhedsarrangement for seniorer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum