Luftforurenings sundhedsskadelige effekter skal kulegraves
Hvad betyder det for vores børns helbred, når deres daginstitution åbner et vindue ud mod en trafikeret vej for at lufte ud? Og hvad er konsekvenserne for københavnernes fertilitet, når de hver morgen cykler langs H. C. Andersens Boulevard for at komme på arbejde?
Luftforureningen i København bliver ofte diskuteret, og det er i dag et faktum, at et stort antal københavnere dør før tid på grund af luftforurening. Men de sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforureningen er ikke på samme måde kortlagt, og det er et problem, mener sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling.
”Vi mangler simpelthen konkret viden om, hvad de sundhedsmæssige konsekvenser er ved luftforurening. Det er et kæmpe problem, og jeg har som sundhedsborgmester et ansvar for at sikre, at københavnerne ikke udsætter dem selv og deres børn for potentielle risici ved at færdes i byen,” siger Sisse Marie Welling.
Derfor har Sisse Marie Welling taget initiativ til en ekspertgruppe, der de kommende to år skal rådgive Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om sundhed og luftforurening. Ekspertgruppen mødes første gang onsdag den 29. maj 2019.
Professor og direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, er valgt som formand for ekspertgruppen. Og ifølge ham, er det et både presserende og komplekst problem, som ekspertgruppen står over for at skulle rådgive kommunen om.
”Det vigtige første skridt bliver at få skilt skidt fra snot. Der huserer mange forskellige bud på, hvad der er farligst og for hvilke sygdomme. Vi skal have et overblik over de vigtigste forureningskilder i København, når det kommer til københavnernes sundhed – er det dieselbilerne, er det krydstogtskibene, er det brændeovnene eller er det noget helt fjerde,” siger Morten Grønbæk, der glæder sig meget til opgaven.
Årlig undersøgelse
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samler ekspertgruppens arbejde i to årlige undersøgelser, som giver Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget et overblik over forskningsresultater inden for området, og hvad andre storbyer har gjort for at nedbringe sundhedskonsekvenser af luftforurening.
Herudover vil ekspertgruppen præsentere anbefalinger til, hvad Københavns Kommune kan gøre for at mindske sundhedskonsekvenser ved luftforureningen, og hvad borgerne selv kan gøre i hverdagen for at passe på deres helbred.
Fakta
Ekspertgruppen er en del af indsatsen ”Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København” under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, som løber i perioden fra 2019-2022.
Medlemmer af ekspertgruppen:
- Professor Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed (SIF) (formand for ekspertgruppen)
- Professor Zorana Jovanovic Andersen, Københavns Universitet, Institut for Folkesundhed
- Lektor Marie Pedersen, Københavns Universitet, Institut for Folkesundhed
- Seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen, Økologisk Råd
- Professor Ulla Vogel, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
- Seniorforsker Teis Nørgaard Mikkelsen, Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Vand og Miljøteknologi
- Professor Ole Hertel, Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
- Seniorforsker Thomas Ellermann, sektionsleder på Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
Kontakter
For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent Emilie Husted på tlf. 2830 4635
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum