Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Luftforurenings sundhedsskadelige effekter skal kulegraves

Del

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har taget initiativ til en ekspertgruppe, der skal se på de sundhedsskadelige konsekvenser af den luftforurening, som københavnerne dagligt bliver udsat for.

Hvad betyder det for vores børns helbred, når deres daginstitution åbner et vindue ud mod en trafikeret vej for at lufte ud? Og hvad er konsekvenserne for københavnernes fertilitet, når de hver morgen cykler langs H. C. Andersens Boulevard for at komme på arbejde?

Luftforureningen i København bliver ofte diskuteret, og det er i dag et faktum, at et stort antal københavnere dør før tid på grund af luftforurening. Men de sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforureningen er ikke på samme måde kortlagt, og det er et problem, mener sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling.

”Vi mangler simpelthen konkret viden om, hvad de sundhedsmæssige konsekvenser er ved luftforurening. Det er et kæmpe problem, og jeg har som sundhedsborgmester et ansvar for at sikre, at københavnerne ikke udsætter dem selv og deres børn for potentielle risici ved at færdes i byen,” siger Sisse Marie Welling.

Derfor har Sisse Marie Welling taget initiativ til en ekspertgruppe, der de kommende to år skal rådgive Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget om sundhed og luftforurening. Ekspertgruppen mødes første gang onsdag den 29. maj 2019.

Professor og direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, er valgt som formand for ekspertgruppen. Og ifølge ham, er det et både presserende og komplekst problem, som ekspertgruppen står over for at skulle rådgive kommunen om.

”Det vigtige første skridt bliver at få skilt skidt fra snot. Der huserer mange forskellige bud på, hvad der er farligst og for hvilke sygdomme. Vi skal have et overblik over de vigtigste forureningskilder i København, når det kommer til københavnernes sundhed – er det dieselbilerne, er det krydstogtskibene, er det brændeovnene eller er det noget helt fjerde,” siger Morten Grønbæk, der glæder sig meget til opgaven.

Årlig undersøgelse

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samler ekspertgruppens arbejde i to årlige undersøgelser, som giver Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget et overblik over forskningsresultater inden for området, og hvad andre storbyer har gjort for at nedbringe sundhedskonsekvenser af luftforurening.

Herudover vil ekspertgruppen præsentere anbefalinger til, hvad Københavns Kommune kan gøre for at mindske sundhedskonsekvenser ved luftforureningen, og hvad borgerne selv kan gøre i hverdagen for at passe på deres helbred.

Fakta

Ekspertgruppen er en del af indsatsen ”Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København” under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, som løber i perioden fra 2019-2022.

Medlemmer af ekspertgruppen:

  • Professor Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed (SIF) (formand for ekspertgruppen)
  • Professor Zorana Jovanovic Andersen, Københavns Universitet, Institut for Folkesundhed
  • Lektor Marie Pedersen, Københavns Universitet, Institut for Folkesundhed
  • Seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen, Økologisk Råd
  • Professor Ulla Vogel, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
  • Seniorforsker Teis Nørgaard Mikkelsen, Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Vand og Miljøteknologi
  • Professor Ole Hertel, Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab
  • Seniorforsker Thomas Ellermann, sektionsleder på Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab

Kontakter

For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent Emilie Husted på tlf. 2830 4635

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Børn skal skærmes mod luftforurening, når København åbner igen17.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Luftforureningen faldt med omkring 40 procent, da København lukkede ned. Nu hvor byen åbner igen, har vi en unik mulighed for at bevare den renere luft og skærme særligt børnene mod de skadelige partikler. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling, som vil udvikle børnelivszoner. Børnene er nemlig særligt udsatte for de skadelige virkninger af luftforurening.

København sætter markant ind mod ensomhed hos ældre15.5.2020 09:08:19 CESTPressemeddelelse

Den sociale isolation, som corona-epidemien har ført med sig, er gået hårdt ud over ældre beboere på plejehjem og i hjemmeplejen. De ældste københavnere har været mere udsatte i forhold til ensomhed, og den pris må ikke blive for høj, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Hun har derfor forhandlet en ekstraordinær hjælpeplan på plads, som sikrer knapt 40 mio. kr. til de københavnske ældre.

Sundheds- og omsorgsborgmester: “Vi skal gøre endnu mere for sikre, at ældres trivsel ikke lider under corona-krisen”1.5.2020 15:21:35 CESTPressemeddelelse

Der er behov for en særlig indsats for at give de ældre på plejehjem og i hjemmeplejen mere livskvalitet og forebygge ensomhed i en tid, hvor deres hverdag er påvirket af corona-krisen og den generelle nedlukning. Derfor er sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glad for, at der nu også på Christiansborg er landet en hjælpepakke. Men der er behov for endnu mere, mener hun.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum