Dansk Socialrådgiverforening

LOVENDE PSYKIATRI-UDSPIL FRA S

Del

Socialdemokraternes plan for psykiatrien indeholder mange gode tiltag, der vil forbedre behandlingen af især børn med psykiske lidelser. Dansk Socialrådgiverforening opfordrer politikerne til at bruge de gode erfaringer med blandt andet socialrådgivere på skolerne.

Antallet af børn, unge og voksne, der har brug for hjælp i psykiatrien, er de seneste år vokset eksplosivt. Derfor er det opløftende, at Socialdemokraterne nu kommer med en plan, der skal styrke psykiatrien de næste 10 år.

-Der er rigtig mange gode tanker og tiltag i planen, især når det gælder børn og unge – bedre muligheder for behandling, bedre samarbejde mellem psykiatri og kommuner og fast finansiering, siger socialrådgivernes formand, Mads Bilstrup.

Et af tiltagene i planen handler om, at der skal bygges bro mellem psykiatrien og kommunerne. Og her kan politikerne med fordel bruge de gode erfaringer fra regionerne, siger Mads Bilstrup.

-Regionerne har haft stor succes med at oprette teams med socialrådgivere, psykologer, pædagoger, sygeplejersker og lærere, som tager hånd om børn og unge både under indlæggelse og efterfølgende, når kommunerne tager over fra psykiatrien. Så vi har allerede en del af løsningen her, som politikerne kan brede ud, fortæller han og understreger, at bedre overgang handler om både at styrke psykiatriens aflevering og kommunernes modtagelse af patienter.

-Derudover har vi også rigtigt gode erfaringer med socialrådgivere ude på skolerne, som hjælper både børnene og deres familier. På den måde kan vi tage mange ting i opløbet og undgå, at børnene havner i psykiatrien.

ØKONOMISK SALTVANDSINDSPRØJTNING

Et andet tiltag handler om at sikre, at mennesker med både misbrug og psykisk sygdom kan blive behandlet for begge dele. Det er en stor udfordring i dag, fortæller Mads Bilstrup.

-Jeg hører fra mange socialrådgivere, at mennesker med psykiske lidelser og misbrug falder mellem to stole. Psykiatrien vil ikke behandle dem, før de er kommet ud af misbruget, og kommunerne vil ikke behandle misbruget, før de er i behandling for den psykiske lidelse. Det er utroligt frustrerende for de mennesker, som gerne vil hjælpes, siger han og roser udspillet for at ville samle behandlingen for misbrug og psykiske lidelser.

Selvom udspillet ifølge Socialdemokratiet skal ligestille psykiatrien ’med andre sygdomsområder’, mangler socialrådgivernes formand dog den økonomiske saltvandsindsprøjtning, der er helt nødvendig for at løfte området.

-Der er rigtig gode hensigter, men vi kommer ikke udenom at investere rigtig mange ressourcer i det her område. Politikerne har behandlet psykiatrien stedmoderligt i alt for mange år, så et ordentligt løft kræver penge, afslutter han.

Læs mere om regionernes projekt med tværfaglige, udgående teams her:

https://www.socialraadgiverne.dk/faglig-artikel/socialraadgivere-bygger-bro-mellem-psykiatri-og-kommuner/

Kontakter

Journalist Bjarke Hartmeyer Christiansen
26 27 99 14

Information om Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Socialrådgiverforening
Dansk Socialrådgiverforening