L’ORÉAL og UNESCO sætter fokus på kvinder i forskning
På de danske universiteter er andelen af kvinder (adjunkt-, lektor- og professorniveau) kun steget med få procent over de seneste ti år [1], og denne lave stigning sætter sine spor. En forskers køn har nemlig betydning for, i hvad og hvordan der bliver forsket [2]. Men måske vigtigst af alt – i hvert fald hvis denne skævvridning i køn skal udlignes – så påvirker andelen af kvinder i forskningsstillinger, de nuværende og kommende generationer af kvinder på universiteterne, da rollemodellerne, som viser det kan lade sig gøre, mangler.
Nu er det kvindernes tid
Fatima Alzahra’a Alatraktchi fra Roskilde Universitet, Sophia Yakoubov fra Aarhus Universitet og Charlotte Mason fra Københavns Universitet er netop blevet kåret som pristager af L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science. Alle tre kvinder har brudt med standarden og arbejder indenfor hver deres forskningsfelt på de danske universiteter. Hver enkelt kvinde repræsenterer samtidig også en stærk fortælling om en ildsjæl, en stor intelligens og et mod på at tage sin forskning hele vejen i den ellers mandsdominerede verden samtidig med, at de agerer rollemodeller for unge kvinder, som gerne vil gå forskningens vej.
Fatima, som forsker i medicinal- og molekylærbiologi og til dagligt er tilknyttet Roskilde Universitet, er én af de kvinder, som har valgt en karriere inden for forskning. En karrierevej som flere kvinder, ifølge Fatima, fravælger – ikke fordi de ikke vil den akademiske verden – men fordi, det akademiske system ikke tager højde for personer, som gerne vil prioritere etablering af familie, og som ønsker at være engageret i andet end deres arbejdsliv.
L’ORÉAL støtter kvinderne
Siden 1998 har L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science-programmet arbejdet for at sætte fokus på manglen af kvinder i forskning på verdensplan. Sammen ønsker de at sætte fokus på problemet bag den lave andel af kvindelige forskere, og dermed være med til at løse det.
”Vi hører jo desværre tit, at kvinderne er underrepræsenterede. Og når det kommer til forskning, så er det et stort tab for os alle. Det er især trist, hvis en af årsagerne til, at kvinder fravælger forskning, er, at de mangler andre kvindelige forbilleder,” fortæller Suzan Schlag, CEO L’Oréal Nordic. ”Så hvis vi kan være med til at sætte fokus på de her kvindelige forskere, som udover at være særligt dygtige indenfor deres felt også ønsker at inspirere andre kvinder – så er det et stort privilegie,” uddyber Suzan.
L’Oréal lancerede i 2007 et lokalt initiativ i Danmark i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og UNESCO, som man også samarbejder med globalt.
”Vi er stolte over sammen med L’Oréal at kunne sætte fokus på den her vigtige problematik. Det betyder meget, at vi sammen med pristagerne forhåbentligt kan være med til at sikre flere kvindelige forskningstalenter i de kommende generationer,” fortæller Elsebeth Gerner Nielsen, Formand for Den danske UNESCO nationalkommission.
Vær med til prisoverrækkelsen
Den 2. maj 2023, kl. 17:00 uddeles priserne til dette års pristagere hos Videnskabernes Selskab, hvor uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker priserne og mange andre repræsentanter fra L’Oréal, UNESCO og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab deltager.
Derudover vil der være et offentligt foredrag ved pristagerne den 4. maj 2023 kl. 19:00.
Ønsker du som journalist at overvære prisoverrækkelsen, skal du akkrediteres. Dette sker ved at sende fulde navn og medie til emilieroep@kompas.dk
Tilmelding for privatpersoner eller virksomheder sker via dette link
Læs mere om Fatima, Charlotte og Sophias forskning i vedhæftet dokument.
[1] Danmarks talentbarometer 2022, Uddannelses- og Forskningsministeriet (2023)
[2] UNESCO, International Day of Women and Girls in Science | UNESCO (u.d.)
Om L’Oréal
I mere end 110 år har L’Oréal som verdens førende indenfor beauty kun haft én ting for øje: at opfylde forbrugernes ønsker til skønhed rundt om i verden. Vores formål er at skabe den skønhed der bevæger verden, og vi har en tilgang til skønhed som inkluderende, etisk, generøs og engageret i social og miljømæssig bæredygtighed. Med en varieret portefølje på 36 internationale mærker og ambitøse mål for bæredygtighed fastlagt i vores L’Oréal For The Future-program, tilbyder vi hver eneste person rundt om i verden det bedste med hensyn til kvalitet, effektivitet, sikkerhed, oprigtighed og ansvarlighed, mens vi hylder skønheden i dens uendelige mangfoldighed.
Med 87.400 engagerede medarbejdere, en stor geografisk spredning og salg på tværs af alle distributionskanaler (e-handel, dagligvarehandlen, stormagasiner, apoteker, frisørsaloner, egne forretninger og travel retail) omsatte koncernen i 2022 for 38,26 milliarder euro. Med 20 forskningscentre i 11 lande verden over, et dedikeret forsknings- og innovationsteam på 4000 forskere og 5.500 eksperter inden for tech og digital, fokuserer L’Oréal på at opfinde fremtidens skønhed og blive et Beauty Tech kraftcenter.
Mere information på: https://www.loreal.com/en/mediaroom
Om Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab blev stiftet i 1742, og arbejder for at styrke videnskabens stilling i Danmark og for at fremme tværvidenskabelig forståelse. Det fungerer som samarbejdsorgan og mødested for fremtrædende forskere fra alle områder af grundvidenskabelig forskning fra hele landet.
Selskabet udøver sin virksomhed ved at afholde medlemsmøder, ved udgivelse af skrifter, ved rådgivende og formidlende virksomhed, samt ved deltagelse i internationalt samarbejde. Selskabet har 485 medlemmer i Danmark og i udlandet.
Mere information på: http://www.royalacademy.dk
Om UNESCO
UNESCO er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, hvis formål er at fremme samarbejde mellem nationerne inden for disse områder for at bidrage til fred og sikkerhed. Inden for videnskabssamarbejdet arbejder UNESCO for at fremme bæredygtig udvikling og interkulturel dialog for at opbygge socialt bæredygtige samfund.
En vigtig prioritet for Den danske UNESCO-nationalkommission er at støtte kvinder i forskning, og ligestilling er en vigtig faktor i alle dens aktiviteter.
Mere information på: http://www.unesco.dk
Nøgleord
Kontakter
Emilie Roepstorff
Kommunikationsrådgiver, Kompas Kommunikation
emilieroep@kompas.dk
+45 23241305
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Kompas Kommunikation
Følg pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Adyen udvider partnerskabet med Zalando Payments for at forbedre betalingsoplevelsen i hele Europa14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Adyen, den foretrukne finansielle teknologiplatform for førende virksomheder, annoncerer udvidelsen af sit mangeårige strategiske partnerskab med Zalando, Europas førende online modeplatform med flere brands. Det styrkede samarbejde bekræfter Adyens rolle som en af Zalandos betalingspartnere på 15 europæiske markeder, samtidig med, at Adyen bliver den eksklusive betalingspartner for udvalgte lokale betalingsmetoder som Cartes Bancaires i Frankrig og Bancontact i Belgien. Som partner hjælper Adyen Zalando med at sikre, at deres kunder ubesværet kan betale med deres foretrukne betalingsmetoder, og opnå en problemfri betalingsoplevelse på shopping-platformen. Samarbejdet omfatter et fælles fokus på at forbedre sikkerheden og bekvemmeligheden ved online betalinger, med løbende forbedringer af 3D Secure-transaktioner som en del af rammerne for Payment Services Directive 2 (PSD2). Disse forbedringer understøtter både kundernes bekvemmelighed og øger Zalandos konverterings succes. Network Tok
Ny rapport undersøger effekter af vaccination mod rotavirus til børn i Danmark1.11.2024 07:03:02 CET | Pressemeddelelse
En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, undersøger fordele og ulemper ved at indføre vaccination mod rotavirus i det danske børnevaccinationsprogram. Rotavirus er en af de mest udbredte mave-tarminfektioner hos små børn, og på trods af de alvorlige konsekvenser for både børn, forældre og samfund er vaccinen stadig ikke en del af vaccinationsprogrammet i Danmark.
Ny undersøgelse afslører behovet for at fremme inkluderende hygiejne for at forbedre arbejdsmiljøet29.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny global undersøgelse foretaget af Tork fremhæver et overraskende og alarmerende problem: Næsten halvdelen af de adspurgte (44 %) føler sig nervøse for at bruge offentlige toiletter – en bekymring, som også påvirker medarbejdere på deres arbejdsplads.
Hver tredje dansker er klar til at skære ned i abonnementstjenesterne23.10.2024 09:29:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra fintech-platformen Adyen viser, at 38% af danske forbrugere allerede har afmeldt eller planlægger at afmelde abonnementstjenester og - produkter. Det fremgår af Adyens Global Digital Report. I dag har 8 ud af 10 danskere mindst én abonnementstjeneste, og i gennemsnit har danskerne lidt over tre abonnementstjenester hver.
Gigtpatienter kan nu få tilskud til vaccine mod smertefuld sygdom11.10.2024 07:55:08 CEST | Pressemeddelelse
Personer, der har oplevet sygdommen helvedesild, ved, hvor smertefuld den kan være. For mennesker med leddegigt, som i forvejen kæmper med konstante smerter, kan helvedesild derfor være ekstra invaliderende. Desværre er leddegigtpatienter i højere risiko for at få sygdommen – men nu har denne gruppe mulighed for at få tilskud til vaccination mod helvedesild. Vaccinationsmuligheden er særligt relevant i forbindelse med ”World Arthritis Day” den 12. oktober, der er dedikeret til at skabe opmærksomhed om gigtsygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum