Beskæftigelsesministeriet

Lønforskellen mellem kvinder og mænd falder

Del

Ny analyse viser, at forskellen mellem kvinders og mænds timeløn på 10 år er mindsket med en fjerdedel.

Forskellen mellem kvinders og mænds gennemsnitlige timeløn er faldet markant det seneste årti. Mens lønforskellen i 2007 var 19,5 procent, var den i 2016 faldet til 14,5 procent, og det svarer til et fald på godt en fjerdedel. Det viser en ny analyse, som forsknings- og analysecenteret VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet. Det skyldes især, at kvinder har bevæget sig opad i hierarkiet i virksomhederne og sidder i højere grad i stillinger med ledelsesansvar eller stillinger, der kræver højt specialiseret viden. Kvinder uddanner sig også stadig mere end mænd.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er positivt, at løngabet mellem mænd og kvinder er blevet mindre blandt andet, fordi flere kvinder er kommet ind på ledelsesgangen. Det ændrer ikke på, at man kan se, at der stadig  en lønforskel, når man renser tallene for fx uddannelse, erfaring og branche. Derfor er det vigtigt, at vi får lavet opgørelser som denne, der kortlægger udviklingen. Det understreger også, at det er vigtigt, at vi fortsat har fokus på ligeløn, også hos arbejdsmarkedets parter. For lønfastsættelse er et anliggende for arbejdsmarkedets parter her i landet. Når det er sagt, vil jeg understrege, at regeringen nøje følger lønudviklingen i Danmark og løbende overvejer mulige initiativer.

Ses der på den tilbageværende lønforskel på mænd og kvinder, efter der er taget højde for fx uddannelse og placering på arbejdsmarkedet, er forskellen i 2016 på ca. 7 procent, hvilket er på samme niveau som i 2007.

Analysen peger samtidig på, at jo højere lønnen er, jo større er kvinders og mænds lønforskel. Lønforskellen blandt de lavest lønnede udgør 4 procent, hvorimod lønforskellen blandt de højest lønnede er på 25 procent. Endelig viser analysen, at flere kvinder end mænd er på deltid, men at deltidsansatte generelt ikke får en lavere timeløn end fuldtidsansatte.

Læs rapporten om forskelle mellem kvinders og mænds timeløn https://www.sfi.dk/publikationer/forskelle-mellem-kvinders-og-maends-timeloen-14157/


Læs pressemeddelelse fra VIVE https://vive.dk/2018/05/fald-i-loenforskellen-mellem-kvinder-og-maend/

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum