Dansk Byggeri

Litauerne overhaler tyskerne i antal på de danske byggepladser

Del

Antallet af udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsvirksomhederne er steget med 150 procent de seneste syv år. Og for første gang er gruppen af litauiske medarbejdere nu den næststørste gruppe af udenlandske medarbejdere på de danske byggepladser, mens tyskerne er forvist til tredjepladsen.

Det er især østeuropæere, der søger mod de danske bygge- og anlægsvirksomheder – med polske håndværkere som den absolut største gruppe. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at andelen af både litauere og rumænere er stigende, mens der til gengæld kommer færre og færre tyskere hertil for at arbejde i byggeriet. 

Flere udlændinge
Generelt kommer der stadig flere udenlandske navne på lønningslisterne. I 2011 var der 6.500 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Det tal var sidste år steget til knap 16.300. 

Men udlændingenes nationalitet ændrer sig i disse år. I flere år har tyskerne udgjort den næststørste gruppe af udenlandske fuldtidsbeskæftigede medarbejdere i den danske bygge- og anlægsbranche. I 2011 kom mere end hver fjerde udenlandske medarbejder fra Tyskland, sidste år var andelen nede på otte procent.

- Det skyldes først og fremmest, at også Tyskland har haft en stigende beskæftigelse de senere år, og at flere derfor kommer i arbejde tættere på deres hjem, men også at den tyske arbejdsstyrke falder. Derfor er det positivt, at flere og flere østeuropæere har lyst til at komme hertil, for vi har brug for dem, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Litauerne vinder frem
Sidste år var der 1.389 fuldtidsbeskæftigede litauere i den danske bygge- og anlægsbranche, svarende til ni procent af alle udenlandske medarbejdere i byggeriet. Dermed har litauerne med et mulehår overhalet tyskerne i antal af udenlandske medarbejdere i byggeriet.

Det er dog fortsat især de polske håndværkere, der søger mod Danmark. Mere end hver tredje udenlandske fuldtidsmedarbejder i branchen er nu fra Polen. Branchen har også været god til at tiltrække rumænske håndværkere de seneste år.

- 87 procent af de udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen kommer fra vestlige lande, det er en langt større andel end i andre brancher. Og vi er glade for de østeuropæiske medarbejdere. Uden dem ville mange virksomheder være tvunget til at sige nej til ordrer, siger Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen.

Udenlandske medarbejdere fylder især i landbruget, hotel- og restaurationsbranchen og inden for rengøring.

Kontakter

Adm. direktør Lars Storr-Hansen, lsh@danskbyggeri.dk, telefon 41 19 33 04
Pressemedarbejder Sarah Stendorf Meier, sam@danskbyggeri.dk, telefon 28 93 43 94

Vedhæftede filer

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum