L&F om Klimaprogram: Positivt at regeringen fortsat vil udvikle landbruget

Regeringen lægger i klimaprogrammet op til en tostrenget strategi, der i første omgang skal tage udgangspunkt i kendte virkemidler med dokumenteret effekt. Samtidig skal indsatsen fokusere målrettet på forskning og udvikling samt modning af teknologier. Desuden skal der i indsatsen tages højde for økonomiske og strukturelle omstændigheder, der kan skabe barrierer for en effektiv og vellykket omstilling
- Det er særlig positivt at regeringen, ligesom Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren, lægger vægt på, at vi fortsat skal udvikle dansk landbrug, så produktionen ikke rykker til andre lande med mere klimabelastende fødevareproduktion. Tværtimod skal vi udvikle de klimaløsninger, teknologier og know-how, der kan gøre den store forskel både nationalt og globalt. Vi har gennem forskning og udvikling mange spændende løsninger på vej, bl.a. foderløsninger som stoffet X, Skyclean-teknologien, planteforædling og udvikling af tilsætningsstoffer, der kan reducere udledningen fra gyllen og arealerne, siger Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Lawaetz Arhnung.
Reduktion af drivhusgasudledning
På kort sigt har regeringen fokus på konkrete tiltag, der kan skabe reduktioner i drivhusgasudledningerne. Det er i den sammenhæng positivt, at man anerkender det store klima potentiale ved udtagning af yderligere 35.000 hektar lavbundsjorde. De 35.000 hektar lavbundsjorde skal supplere udtagningen af de 15.000 hektar, der allerede er afsat midler til. Men det er ikke nok, mener Landbrug & Fødevarer.
- Med udtagning af lavbundsjorde får vi stor klimagevinst for pengene. Det begrænser udledningen af drivhusgasser og giver større biodiversitet. L&F opfordrer derfor til, at der afsættes yderligere midler på finansloven for 2021 til frivillig kompensation for de landmænd, der ønsker at udtage lavbundsjorde, og vi ser gerne, at ambitionerne øges til 100.000 hektar, som vi har foreslået sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Klimapartnerskabet, siger Anne Lawaetz Arhnung.
Udtagning af lavbundsjorde er dog langt fra det eneste redskab i værktøjskassen, der kan gøre en forskel på den korte bane, siger landbrugsdirektøren:
- Det er positivt at regeringen også fokuserer på de tiltag som Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren har fremhævet som tiltag, der bør støttes. Fx kan gyllen udsluses hurtigere fra stalden, afsættes til biogasanlæg, eller der kan gives mere fedtholdigt foder til malkekøer og kvier, hvilket mindsker udledningerne.
Omstillingen skal være fælles for EU
Regeringen anerkender i det nye Klimaprogram, at landbrugs- og fødevareerhvervet er en særligt konkurrenceudsat branche med risiko for udflytning. Derfor skal de bedste rammevilkår sikres gennem fælles europæisk lovgivning. Regeringen lover derfor at arbejde aktivt for, at EU’s klimapolitik understøtter omstillingen til en mere klimavenlig og konkurrencedygtig produktion. Dette skal sikres gennem ambitiøse reduktionsforpligtelser og en regulering, der giver fælles incitament til klimaforbedrende aktiviteter for medlemsstater og den enkelte landmand.
- Det er helt altafgørende at EU’s landbrugspolitik indrettes på en måde, at danske landmænd stilles konkurrencemæssigt lige med andre europæiske landmænd i den grønne omstilling. Uden et konkurrencedygtigt dansk landbrug kan vi ikke sikre den fremtidige bæredygtige udvikling af vores fødevareproduktion. Det er grundlaget for, at vi kan udvikle de klimaløsninger, teknologier og know-how, der kan gøre en forskel for klimaet globalt set, slutter Anne Lawaetz Arhnung.
Nøgleord
Kontakter
L&F's pressetelefon: 3339 4520
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum