L&F: Lang vej til mål i regeringens udspil om landbruget

- Den danske fødevaresektor er blandt verdens grønneste, og vores vision er at være klimaneutrale i 2050. Vi har længe været i arbejdstøjet og er også klar til at gå foran. Men i regeringens udspil mangler tilstrækkelige investeringer i fødevareklyngens grønne omstilling. Når der bruges penge fra landbrugsstøtte til noget, der ikke samtidig udvikler erhvervet, svækker det vores konkurrencekraft. Det koster arbejdspladser også uden for landbruget og især i landdistrikterne, siger Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard.
Selvom regeringen lægger op til, at udtagning af lavbundsjord skal ske gennem frivillighed og med fuld erstatning, så vil regeringen finansiere det med midler fra landbrugsstøtten. Det er ikke en rimelig tilgang, mener Landbrug & Fødevarer.
- Regeringen vil finansiere jordudtagning gennem landbrugsstøtten, og det fører til, at Danmark kommer til at bruge EU-midlerne på en væsentlig anden måde end de andre EU-lande. Dermed skævvrider man konkurrencen internt i EU til skade for Danmark, og produktionen flytter ud af landet. Målet må være at udvikle dansk landbrug. På andre områder har regeringen ellers været klar til at investere massivt, siger Søren Søndergaard.
Han henviser til klimaaftalen for energi og industri, hvor der opnås en drivhusgasreduktion på godt 3 mio. ton, og hvor staten prioriterer over 20 mia. kr. frem mod år 2030.
Han glæder sig dog over, at regeringen med sit udspil også har fokus på udviklingen af nye teknologier som bioraffinering – eksempelvis ved pyrolyse.
- Jeg vil gerne kvittere for regeringens fokus på teknologiudvikling, som er helt afgørende for at nå vores fælles mål, siger Søren Søndergaard.
I udspillet indgår pålæg om flere efterafgrøder (den såkaldte målrettede regulering) for at reducere kvælstofudledningen til vandmiljøet. Her er udspillet baseret på de meget tvivlsomme data fra Aarhus Universitet, og det er nok det mest problematiske i udspillet, mener Landbrug & Fødevarer.
- Det faglige grundlag bag de skærpede krav til landbruget fremstår yderst tvivlsomt. Der bør laves en grundig second opinion, inden man beslutter noget, der vil føre til tabt konkurrenceevne og tab af arbejdspladser, mener Søren Søndergaard.
Han peger på, at der eksempelvis ikke er lyttet til internationale eksperters råd til Danmark om at tage højde for, om landbrugets udledning af kvælstof sker på de tidspunkter af året, hvor fjordene er kvælstoffølsomme. På samme måde er der fortsat et ensidigt fokus på kvælstof som den eneste presfaktor i fjordene, selvom analyser viser, at der er mange andre udfordringer – f.eks. fra forurening fra dårligt renset spildevand.
Dansk landbrug har allerede halveret sin udledning af kvælstof og vil gerne bidrage til yderligere reduktioner. Men det skal ske gennem grønne investeringer og ikke omkostningsfulde restriktioner.
- Alt i alt er det godt, at regeringen nu har meldt sit udgangspunkt ud, men det er mit klare håb, at en bred aftale både kan sikre bedre fagligt grundlag for kvælstofreduktionerne, en større investering i den grønne omstilling og ro om erhvervet i mange år fremover, siger Søren Søndergaard.
Kontakt Landbrug & Fødevarer' pressetelefon 3339 4520 for interviews og yderligere information.
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
1000 børn tager på Madskoler i sommerferien30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer tager 1000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber spirer.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvar lokalt24.6.2025 10:23:50 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Lillebælt er der god stemning og opbakning fra lodsejerne.
De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet23.6.2025 09:11:00 CEST | Pressemeddelelse
De nominerede til Køkkenprisen er nu fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum