Dansk Byggeri

Lav inflation giver flere penge mellem hænderne

Del

Inflationen var på 0,8 procent i december, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er godt nyt for lønmodtagerne, der kan få mere for pengene. Den samlede inflation i hele 2019 landede også på 0,8 procent, samme procent som året før.

- Med tanke på hvor længe det økonomiske opsving har varet, er inflationen meget lav, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Store stigninger i reallønnen i byggeriet

Den lave inflation er med til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, blandt andet via fremgang i de disponible indkomster.

- Udviklingen betyder, at medarbejdere i eksempelvis bygge- og anlægsbranchen nu oplever de største reallønsstigninger på denne side af finanskrisen. I øjeblikket ligger den nominelle lønstigning på 3,2 procent, men når der så blot skal fratrækkes en inflation på 0,8 procent, vokser reallønnen i øjeblikket med 2,4 procent om året, siger Bo Sandberg.

I julemåneden var det elektricitet, computere og tøj, der trak den årlige inflation ned, mens fødevarer, husleje og benzin modsat trak den årlige udvikling i priserne op.

Lav inflation i 2010’erne

Dansk Byggeri har opgjort inflationen i 2010´erne, som vi netop har forladt.

- Med en gennemsnitlig årlig inflation på 1,2 om året siden 2010, er 10’erne det årti siden 2. verdenskrig med den klart laveste inflation, hvilket blandt andet skyldes den øgede globalisering. For eksempel er elektronik og it-produkter blevet relativt billigere i takt med åbne markeder og international konkurrence, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

 

 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Nye vejledninger skal sikre lovlig og ens håndtering af problematiske materialer26.2.2020 06:00:00 CETPressemeddelelse

Arbejdet med skadelige stoffer som bly, asbest og støv kan få alvorlige konsekvenser for håndværkerne og naturen, hvis arbejdet ikke bliver udført sikkert og korrekt. Derfor har Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionen i Dansk Byggeri udgivet fire nye vejledninger, der viser, hvordan nedrivnings- og saneringsopgaver skal udføres, så medarbejdere og miljø er beskyttet, og lovgivningen bliver overholdt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum