Landdistrikter: Trods justeringer rammer Bredbåndspuljen geografisk skævt
Fordelingen af tilskudsmidlerne i dette års Bredbåndspulje er ifølge Landdistrikternes Fællesråd et vidne om, at den bør styrkes med yderligere midler målrettet land- og yderområder.

I alt 2.447 adresser får tilskud til etablering af bredbånd, mens 976 adresser har fået afslag. Det er resultaterne fra dette års opgørelse af Bredbåndspuljen.
Resultaterne fra Bredbåndspuljen bliver modtaget med en blandet fornemmelse af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:
- Selvom det er glædeligt, at massevis af danskere nu kommer et skridt tættere på at blive en del af den digitale fremtid, så er det ærgerligt, at vi igen i år ser en oversøgt Bredbåndspulje, der ovenikøbet rammer geografisk skævt, siger han og peger på behovet for at styrke Bredbåndspuljen.
Senest har Danmark med regeringsdannelsen fået sin første digitaliseringsminister i form af Marie Bjerre (V). Det vidner ifølge Steffen Damsgaard om, at digitalisering spiller en helt central rolle i vores samfund:
- Vores samfund bliver stadig mere digitalt. Det øger vigtigheden af lynhurtigt og stabilt bredbånd i hele Danmark, så der ikke bliver dannet digitale A- og B-hold. Det har Bredbåndspuljen igennem flere år været garant for, men det høje antal af afslag til Bredbåndspuljen viser, at der er behov for at styrke puljen yderligere med flere midler, understreger han.
Bredbåndspulje rammer geografisk skævt
Bredbåndspuljen blev senest justeret i 2022 for at målrette puljen efter de tyndt befolkede områder. Trods justeringen er det Region Hovedstaden, der opnår det klart største tilskud per adresse og dermed tømmer puljen i forhold til andre projekter i landdistriktsområder.
Derfor mener Steffen Damsgaard, at tilskudsmodellen i Bredbåndspuljen bør justeres således, at der gives flere point til ansøgninger i landzoner i land- og yderkommuner i forhold til landzoner i bykommuner. Det vil betyde, at midlerne i højere grad fordeles efter puljens oprindelige formål:
- Selve formålet med oprettelsen af Bredbåndspuljen var at give en hjælpende hånd til steder med elendig bredbåndsforbindelse, hvor man kæmper imod et reelt markedssvigt, og der derfor ikke er andre muligheder for at få lynhurtigt bredbånd. Det mener jeg ikke, at Bredbåndspuljen lever op til i sin nuværende form, og derfor bør den målrettes landdistriktsområder i endnu højere grad, siger han.
Se resultatet af Bredbåndspuljen 2022 her.
Nøgleord
Kontakter
Signe Lauge BachPublic Affairs Konsulent
Tlf:53850127sba@landdistrikterne.dkBilleder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
»Mange unge er vokset op med idéen om, at hvis du blev på landet, er du en af dem, der ikke lykkedes«10.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sociolog Eva Mærsk har skrevet ph.d. om dem, alle kommuner vil have flere af: De unge. Hendes bedste råd lyder kort og godt: Lad de unge rejse væk, men hold kontakten til dem, mens I bygger et godt sted, de kan vende hjem til.
13 forslag skal gøre boliger i landdistrikterne grønnere7.1.2023 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Grønt håndværkerfradrag i landdistrikterne og grønne screeninger af huse uden fjernvarme er blandt de 13 konkrete forslag i et nyt energiudspil, som Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark lancerer i dag. Initiativerne i udspillet skal bidrage til at gøre boliger i landdistrikterne grønnere og hjælpe Danmark med at blive uafhængig af russisk olie og gas.
Forskningsstudie fra Nakskov: Mellem decentralisering og centralisering4.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2019 flyttede Nota fra Østerbro til Nakskov som led i udflytningsaftalen Bedre Balance 2. Antropolog og lokalsamfundsforsker Birgitte Romme Larsen rejste med for at studere mødet mellem en statsinstitution og lokalsamfundet i Nakskov. Her mødte hun en udflyttet institution i et konstant limbo mellem lokale normsæt og centrale regelsæt.
Ny analyse: Indsatsen for tilflytning har fart på i mange landdistriktskommuner22.12.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Optimismen over tilflytningen spirer i en lang række af de kommuner, som har deltaget i en ny bosætningsanalyse lavet af Landdistrikternes Fællesråd. Det tegner et billede af, at udviklingen flere steder så småt begynder at vende, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
Tillykke med posten som landdistriktsminister, Louise Schack Elholm15.12.2022 12:13:07 CET | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd ønsker ny landdistriktsminister tillykke med posten og glæder sig til det tværgående samarbejde om et Danmark i bedre balance.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum