Landdistrikter i jubel: Millioner til lokal udvikling

Der er gode nyheder på vej til landets 26 lokale aktionsgrupper. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) meddelte mandag, at han fastholder den ekstra bevilling til LAG-ordningen i 2021 således, at puljen i 2021 lyder på 93 mio. kr.
Tilbage i 2016 beskar den tidligere Venstre-regering midlerne i LAG-ordningen fra 90 mio. kr. til 63 mio. kr. årligt. I september 2019 rullede erhvervsminister Simon Kollerup besparelserne tilbage for 2020 og øremærkede i samme ombæring de ekstra 30 millioner kr. til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.
Det er denne tilbagerulning, erhvervsministeren fortsætter det kommende år. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd har kun ros tilovers for ministerens beslutning.
- Hele det decentrale Danmark har i den grad grund til at glæde sig i dag. Med beslutningen om at fastholde LAG-midlerne på niveauet fra før 2016, er erhvervsministeren med til at holde hånden under et af de allervigtigste udviklingsredskaber i landdistrikterne, siger han.
Der er god ræson i at støtte LAG- og FLAG-projekter landet over. LAG-midlerne skaber nemlig ikke alene aktiviteter, men også arbejdspladser i hele Danmark. Det konkluderede Center for Landdistriktsforskning tilbage i 2017 i en rapport, hvori de vurderede, at aktiviteterne i LAG-indsatsen har bidraget til en samlet beskæftigelseseffekt på ca. 2.400 arbejdspladser.
LAG-ordningen hører under det danske Landdistriktsprogram, der officielt udløber i 2020. Selvom der aktuelt er forhandlinger i EU om den nye programperiode for 2021-2027, når man ikke at færdiggøre forhandlingerne, før den nye periode begynder.
Ved at melde klart ud om 2021-midlerne håber erhvervsministeren, at overgangen til den kommende EU-programperiode bliver så smidig som mulig. Det udtaler han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet:
- Det er meget vigtigt for mig, at de lokale aktionsgrupper får at vide, hvor mange penge, der er at gøre godt med til lokale projekter til næste år. For vi må ikke bremse virkelysten ude i landdistrikterne. Vi har løbende brug for ideerne fra ildsjælene og de lokale drivkræfter. Det er de lokale aktionsgrupper, der bedst kender de konkrete behov i deres nabolag, og derfor ved de også, hvor og hvordan der skal sættes ind, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup.
Det viser rettidig omhu, at erhvervsministeren har taget beslutningen om at sikre LAG-ordningens økonomi i 2021, understreger Steffen Damsgaard.
- Der skal lyde en stor tak og ros til erhvervsministeren for at tage problemstillingen omkring økonomien i de lokale aktionsgrupper alvorligt. Arbejdspladser og bosætning går hånd i hånd, og her er LAG-ordningen vital, idet den er med til at sætte gang i udviklingen helt lokalt og dermed gøde jorden for fremdrift til landdistrikterne, understreger Steffen Damsgaard.
Derfor har Landdistrikternes Fællesråd siden den daværende Venstre-regerings beslutning om at beskære LAG-ordningen arbejdet for at få besparelserne rullet tilbage. Fællesrådet har gentagne gange rejst problemstillingen for politikere på tværs af Folketinget. Og tilbage i september sendte formand Steffen Damsgaard et brev til erhvervsminister Simon Kollerup, hvori han bl.a. opfordrede til at styrke de lokale aktionsgrupper i forbindelse med finansloven for 2020 samt i den kommende programperiode.
Nøgleord
Kontakter
Eva Østergaard, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
Landdistrikter: Nu tages første spadestik til et bedre tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 13:14:52 CEST | Pressemeddelelse
Nu starter arbejdet med et nyt tilskuds- og udligningssystem, der skal rette op på den massive økonomiske skævvridning, der særligt udfordrer mange land-, ø- og yderkommuner. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum