Landbrug & Fødevarer: Bred regering har respekt for arbejdspladser og bæredygtig klimaomstilling i fødevareproduktionen
Danmark har fået en ny, bred regering med potentialet til at skabe varige politiske forandringer. Landbrug & Fødevarer ønsker Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne tillykke og er klar til at indgå i en konstruktiv dialog fra dag et.
"Jeg er glad for, at regeringsgrundlaget klart cementerer, at Danmark er et stolt landbrugsland, hvor vi producerer alle typer af fødevarer til os selv og omverdenen. Behovet for fødevarer er stigende, og derfor er det helt afgørende, at vi som samfund viser vejen til, hvordan man kan producere alle typer fødevarer på en klimaeffektiv måde. Jeg tror på, at vi kan få en god og konstruktiv dialog med den nye regering og på den måde skabe de rette balancer, der sikrer globale klimaresultater og et stærkt dansk fødevareerhverv. Det er det, regeringen skriver, den vil. Det vil vi holde den op på, siger formand i Landbrug & Fødevarer," Søren Søndergaard.
Med det nye regeringsgrundlag står det klart, at de tre partier vil arbejde for, at der på sigt indføres en CO2-afgift på biologiske processer. L&F ærgrer sig over, at en CO2-afgift som forventet er en del af aftalegrundlaget, men organisationen hæfter sig ved, at det skal ske med respekt for de tusindvis af arbejdspladser og store klimaambitioner, der alene indfries, hvis vi fastholder produktionen i Danmark. Pengene fra afgiften skal desuden gå direkte tilbage til den enkelte landmand.
"Vi er grundlæggende imod en ekstra CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. Det er et gigantisk eksperiment, og der er risiko for, at afgiften fjerner midler, vi skal bruge til grønne investeringer. Men vi kan godt tælle til 90 og siden valget har det stået klart, at danskerne har sammensat et Folketing, hvor 154 mandater ønsker en CO2-afgift," siger Søren Søndergaard og fortsætter:
"Derfor er det afgørende for os, at den nye regering vil tilgå arbejdet med respekt for de tusindvis af arbejdspladser og store klimaambitioner, der alene kan indfries, hvis vi fastholder produktionen i Danmark. Jeg hæfter mig ved, at man også har respekt for det faglige arbejde, der foregår i Svarer-udvalget, og at pengene fra en afgift skal gå direkte tilbage til landmændene," siger Søren Søndergaard.
Fra bureaukrati til klimahandling
Landbrug & Fødevarer opfordrer til, at der kommer større fokus på ordentlig implementering af både nuværende og fremtidige politiske aftaler.
"Det er fint med store ambitioner og skåltaler. Men regeringen skylder også at fokusere på, hvordan vi får aftaler og ambitioner omsat til handling ude i virkeligheden. I de senere år har landmændene kæmpet en ulige kamp mod ineffektive systemer og ekstremt bureaukratiske sagsgange. Lige nu er der alt for mange eksempler på, at bureaukrati forhindrer store dele af den grønne omstilling, som vi i erhvervet allerede er klar med. Vi har simpelthen brug for, at vedtaget politik kommer ud at virke. Her har regeringen en meget konkret opgave, som er hele forudsætningen for, at landbruget kan nå de ambitiøse mål, som er fastsat i landbrugsaftalen fra 2021," siger Søren Søndergaard.
Positive elementer på skatte- og erhvervsområdet
Skatte- og erhvervspolitikken rummer positive elementer for både landmænd og fødevarevirksomhederne. Som en del af skattepakken vil regeringen nedsætte bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 til 10 procent.
"For et erhverv som vores, med mange generationsskifter i både virksomheder og landbrug, er det meget positivt. Ambitionen om at øge udbuddet af arbejdskraft er desuden vigtige nyheder for vores virksomheder," siger Søren Søndergaard.
I starten af 2023 vil regeringen præsentere en plan for hurtigere udbetaling af erstatning til minkavlerne. Den plan ser Landbrug & Fødevarer frem til. Og det kan ikke gå hurtigt nok. De danske minkavlere har endnu ikke fået den fulde erstatning.
BNBO-arealer er også et tema i regeringsgrundlaget. Ifølge regeringen har kommunerne ikke arbejdet hurtigt nok. Det er Landbrug & Fødevarer enige i. Organisationen påpeger, at forudsætningerne i aftalen fra 2019 er bristet, fordi de fleste landmænd slet ikke har haft mulighed for at indgå en aftale, som aftalekredsen i Folketinget ellers ønskede. Sammen med DANVA foreslår L&F at forlænge den lokale proces, men med skærpede krav til kommunerne om at handle.
Regeringen vil understøtte og udvikle danske styrkepositioner på området for at fremme ny miljøteknologi. Det hilsner Landbrug & Fødevarer velkommen.
Kontakter
Kristoffer Østergaard KristensenPresserådgiverLandbrug & Fødevarer
Tlf:21521789kokr@lf.dkInformation om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Op mod halvdelen af danskerne smider mad ud13.3.2023 06:16:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af mange indsatser og kampagner, har danske husholdninger fortsat udfordringer med at komme madspild til livs. Overskydende middagsrester, overskredne holdbarhedsdatoer og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild.
L&F: Klimarådets anbefalinger mangler vigtige nuancer28.2.2023 11:15:00 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer vil levere på de grønne løsninger, men ved en høj, ensartet CO2-afgift, som Klimarådet anbefaler, vil der komme en konkursbølge, ske tab af arbejdspladser og tab for den finansielle sektor.
Udskydelse viser kompleksiteten i en afgift på landbrugets biologiske processer10.2.2023 12:46:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringens ekspertudvalg med Michael Svarre i spidsen har i dag udskudt offentliggørelsen af deres rapport på landbrugsområdet, meddeler Skatteministeriet.
Planterne kommer: Planterige fødevarer vækster10.2.2023 09:43:23 CET | Pressemeddelelse
Det er blevet nemmere at støde på dem i supermarkedet, når du går forbi køledisken. De kødfrie færdigretter og de plantebaserede køderstatninger har nemlig vundet indpas hos danskerne. Sammenligner man de nyeste markedstal med tallene fra 2018, er det siden da kun gået én vej, og det er op. Salget af de plantebaserede køderstatninger er godt og vel firdoblet fra 2018 til nu. Og for de kødfrie færdigretter er salget cirka fordoblet, viser undersøgelsen, der er foretaget af GFK for Landbrug & Fødevarer. Den markante stigning er der, ifølge Lærke Kirstine Lund, der er sektorchef for planter og planterige fødevarer i Landbrug & Fødevarer, flere årsager til: »Der er et stort marked for madløsninger med flere planter. Flere er blevet bevidste i forhold til den mad de spiser, og hvordan det er produceret. Her er der også en positiv indstilling til at købe flere danske råvarer, der samtidig ikke belaster klimaet mere end højst nødvendigt. Vi ser også, at der de seneste år er sket en stor produ
På trods af pandemi: Eksport af dansk økologi satte rekord i 20218.12.2022 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Corona-pandemien har været en stor udfordring for den danske økologieksport, men på trods af dette sætter eksporten stor rekord i 2021. Eksporten steg 17 pct. i 2021 og rundede i alt 3,3 mia. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum