Kvægformand: Vi skal tage ansvar og være proaktive

- Vi har ALDRIG oplevet de priser, der er lige nu. Hverken på vores produkter eller på råvarerne. Så vi skal finde den fornuftige husmor-tilgang frem. Vi skal udnytte muligheden til at afdrage på gælden, til at optimere og til at øge robustheden. Og vi skal lave investeringer, der forbedrer nulpunktet og afkastningsgraden. Så hold nu fast i positiviteten. Tro på det. Og ikke mindst - hjælp hinanden. Det bliver vi kun bedre af.
Sådan sagde Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, da han sammen med Ida Storm, sektordirektør, Kvæg, indledte Kvægkongres 2022 i Herning Kongrescenter.
Deres beretning kredsede om de fire pejlemærker; Konkurrencedygtige kvægbrug, bæredygtig udvikling i kvægklyngen, sundhed og velfærd og en stærk samfundskontrakt. Det er de fire hjørnesten i den udviklingsstrategi for kvægsektoren der blev lanceret i 2021.
-Vi er glade for at kunne sige, at vi i fællesskab har skabt resultater inden for alle pejlemærker, sagde Ida Storm.
-Der er gode muligheder for at skabe en god forretning i vores branche. Rigtig mange klarer sig rigtig godt. De foreløbige driftsresultater for 2021 viser en stor fremgang i forhold til 2020. I gør det fremragende, kolleger! Og det vil jeg gerne rose jer for, supplerede Christian Lund.
I beretningen, som 1500 deltagere i kvægkongressen overværede, kom Christian Lund og Ida Storm også ind på den landbrugsaftale, som et bredt flertal i folketinget indgik i efteråret 2021.
- Sidste år landede politikerne en bred landbrugsaftale, hvilket selvfølgelig er positivt. Men den har en lang række konsekvenser for os – derfor har vi taget arbejdshandskerne på. Vi ser mulighederne og gør, hvad vi kan inden for rammerne. Det er vigtigt, at vi tager ansvar og er proaktive i stedet for at læne os tilbage med korslagte arme. Det forsvinder udfordringerne altså ikke af, sagde Christian Lund
At bæredygtighed og klima fylder meget i kvægbranchen fremgik også tydeligt af beretningen, hvor kritikken af at produktion af kød og mejeriprodukter udgør en stor klimabelastning, blev kommenteret.
-Udenfor landbruget er koen for mange blevet et symbol på klimabelastning. De har fokus på worst-case scenarier, hvor det forudsættes, at hvert eneste ekstra kilo oksekød, som fremtidens forbrugere efterspørger, bliver produceret på den mindst klimaeffektive måde. Faktum er, at vi i Danmark har en utroligt klimaeffektiv produktion. Siden 1990 har vi reduceret antallet af malkekøer med 25 %, og samtidig produceret 20 % mere mælk. Det betyder, at udledningen af enterisk metan - kobøvser - per liter mælk, er faldet med 20 %. Det har vi opnået uden specifikt at fokusere på klimaet. Tænk så, hvad vi kan nå, når vi også begynder at optimere efter en klimaeffektiv produktion, sagde Ida Storm.
Og så var der ros til kvægproducenterne der har knoklet for at nå målsætningen om, at der ikke må aflives kalve fra udgangen af 2021. En ambitiøs målsætning som branchen selv satte i 2018
- I år er der kun aflivet få jersey tyrekalve – og herfra skal der lyde en kæmpe ros til alle jer derude for at efterleve det her stop, der på alle måder giver mening. Beregninger fra 2020 viser, at vi importerer 20.000 tons oksekød mere, end vi eksporterer. De 20.000 tons vil vi da meget hellere producere selv. Hvis kalvene kan blive herhjemme og blive til godt dansk kød, så kan vi udnytte potentialet. Vi vil fortsætte med at udvikle dansk kalve- og oksekødsproduktionen, så det bliver danske forbrugeres foretrukne valg. Og et godt valg i forhold til både dyrevelfærd og bæredygtighed, sagde kvægformanden, der sluttede beretningen med følgende ord.
-Lad os fortsætte innovationen, de nye markeder, de skæve idéer og de store drømme. Og husk: Det er lettere at forudsige fremtiden, når man selv skaber den.
Kontakter
Yderligere kontakt via Mille Marie Christensen, presserådgiver i Landbrug & Fødevarer, mic@lf.dk, 61702047
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum