Dansk Byggeri

Kul og gas skiftes ud med vindmøller og biomasse

Del

Sort energi fra kul, koks og naturgas bliver lige så stille skiftet ud med grøn energi fra særligt vindmøller og biomasse. Vedvarende energikilder dækker nu hele 35 procent af den energi, vi bruger, mens kul og koks kun udgør 12 procent. Endnu flere bygninger bør producere deres egen energi, mener Dansk Byggeri.

Vindmølleparker, solcelleparker og biogasanlæg skyder frem rundt omkring i hele landet. I 2000 var det kun 11 procent af den energi, vi bruger, der kom fra vedvarede energikilder. I dag er det tal steget til 35 procent. Olie udgør 37 procent, naturgas 16 procent og kul og koks 12 procent. Det viser tal fra Dansk Byggeris energianalyse.

- Vi bruger stadig mest olie, men den grønne energi vil i løbet af kun et par år være vores største energikilde. Det er særligt vindmøller og biomasse, der erstatter kul og koks. Dermed er Danmark på vej mod målet om, at vi i 2050 skal kunne klare os udelukkende med grøn energi. Også boligejerne kan være med til at løfte deres del af energiproduktionen, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

I en spørgeundersøgelse foretaget af YouGov for Dansk Byggeri svarer mere end hver tredje boligejer, at de er interesserede i at investere i solceller, solvarme eller varmepumper. Men de samme boligejere peger også på, at det er for stor en investering, og at der er for stor usikkerhed om de økonomiske vilkår ved investeringen.

- Der er ingen tvivl om, at hver gang politikerne ændrer i reglerne for afregning og tilskud, gør de det usikkert og langt mindre attraktivt for boligejerne at investere i fx solceller, solvarme, varmepumper eller husstandsmøller. Det har vi i høj grad set med solceller. Politikerne skal stå ved de aftaler, de en gang har lavet, alt andet er urimeligt, og det er med til at bremse den grønne omstilling, siger Camilla Damsø Pedersen.

Men selvom energien er grøn, skal vi stadig spare på den, påpeger Dansk Byggeri.

- Det er en udbredt misforståelse, at vi bare kan bruge løs af energien, fordi den er grøn. Grøn energi koster også penge, og hvis vi på en omkostningseffektiv måde skal gøre Danmark fri af fossile brændsler i 2050, skal alle ældre bygninger energirenoveres. Vi bør ikke bruge mere energi end højst nødvendigt, for så bliver den grønne omstilling alt for dyr, siger Camilla Damsø Pedersen.

Kontakter

Energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen, telefon 23 28 49 13
Pressekonsulent i Dansk Byggeri, Anette Sørensen, telefon 30 36 02 65

Billeder

Hent figur, der viser energiforbruget fordelt på brændsler
Hent figur, der viser energiforbruget fordelt på brændsler
Download
Foto Ricky John Molloy
Foto Ricky John Molloy
Download

Links

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Udskydelse af plan for infrastrukturen gør os fattigere14.8.2019 05:00:00 CESTPressemeddelelse

Trængslen på vejene stiger, og tog og busser fungerer ikke optimalt. Derfor er der brug for at fremskynde de store vej-, jernbane- og broprojekter – ikke at forsinke dem yderligere, mener Dansk Byggeri. Opfordringen kommer efter, at transportminister Benny Engelbrecht har meldt ud, at samtlige projekter nu skal regnes igennem igen for konsekvenser for klimaet. Og at det derfor vil tage længere tid at udarbejde en ny investeringsplan for infrastrukturen frem mod 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum