Kongelig æggejagt på Koldinghus i påsken

Da H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Prins Joachim var børn, indførte Prins Henrik påskeæggejagt i slotshaven ved Marselisborg i Århus. Med til æggejagten hørte, at Prins Henrik ringede med en lille klokke, der hjalp prinserne med at lokalisere æggene.
Denne tradition genopliver Koldinghus nu i påsken fra 1. til 10. april. Børnene skal gå i fodsporene på prinserne i jagten efter påskeharen, som de skal finde med hjælp fra lyden af små klokker. Når de finder påskeharen, skal de besvare spørgsmål om påskens mange traditioner. Undervejs får de udleveret små æg, som de til sidst kan veksle til et chokoladeæg.
Påskeaktiviteterne på Koldinghus sætter fokus på påskens mange traditioner med æg. Udover æggejagten kan man bl.a. også trille æg, løbe æggeløb, puste fjer og male sit eget påskeæg.
At male påskeæg er en meget gammel tradition, som også blev praktiseret af Leonora Christina, datter af Christian 4., da hun sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685. I Leonora Christinas selvbiografi ”Jammers Minde” beskriver hun, hvordan hun, som ellers ikke havde tilladelse til nogen form for adspredelse, fik lov at dekorere æg til påske. Bl.a. forærede hun et farvet æg bort, som hun havde ridset blomster på.
- I det historiske værksted demonstrerer vi den gamle ridseteknik, som bl.a. Leonora Christina mestrede i 1600-tallet og vi viser, hvordan man med en nål kan lave de smukkeste mønstre på kogte æg, der på forhånd er farvet med f.eks. løgskaller, siger formidler på Koldinghus Annette Herbst.
HISTORISK BAGGRUND OM PÅSKEÆG
Ægget har til alle tider været en del af påsken, og folk i alle samfundslag har dekoreret æg på alle tænkelige måder. I den katolske kirkes langfaste, som varede i 40 dage op til påske, måtte man ikke spise æg. Det havde den konsekvens, at de første forårs-æg blev samlet ind uden straks at blive spist. Derfor var der rigeligt med æg, som trængte til at blive spist, når fasten sluttede påskelørdag.
I gammel tid var det kutyme, at gårdens tjenestefolk fik en del af deres løn i form af æg til påske og dekorerede æg blev ofte givet i gave.
Selve farvningen af æg kendes helt tilbage til 1600-årene. Den mest almindelige metode til at farve æg var at koge æggene med løgskaller, hvilket giver en smuk gyldenbrun farve. Andre planter blev som fx stenlav, rødbeder, skarntyde, kaffegrums og teblade blev også brugt.
ØVRIGE UDSTILLINGER OG AKTIVITETER I PÅSKEN PÅ KOLDINGHUS
Koldinghus viser i øjeblikket to store særudstillinger: ”KONGESKIBET DANNEBROG” og ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel”. I begge udstillinger vil der i påsken være aktiviteter:
Hop ombord på Kongeskibet Dannebrog: Mød Kaptajn Storm, der fortæller sjove og spændende historier fra Dannebrogs rejser, lær at binde knob, klæde? dig ud som sømand, tegn dit eget drømmeskib, lav dit eget koøje
Arbejdende Flora Danica- værksted: Mød en blomstermodellør og en maler fra Royal Copenhagen, der vil demonstrere deres håndværk og er åbne for spørgsmål.
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder
Information om Den Kongelige Samling
Følg pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Kongelige Samling
Kongeparret og Kronprinsen åbnede udstillingen KONGEBARN på Koldinghus20.6.2025 20:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Fredag 20. juni kl. 15.00 åbnede Deres Majestæter Kongen og Dronningen den nye udstilling KONGEBARN på Koldinghus – flankeret af Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, som for allerførste gang besøgte det historiske slot. Også Hans Excellence Greve Ingolf og Grevinde Sussie deltog i den festlige begivenhed.
Koldinghus inviterer til gratis åbningsfest 20. juni17.6.2025 12:44:27 CEST | Pressemeddelelse
Fredag 20. juni åbner Kongeparret en ny, permanent udstilling på Koldinghus. Udstillingen KONGEBARN er skabt særligt til børn og børnefamilier og inviterer til leg, læring og historiske oplevelser i børnehøjde. I den anledning inviterer Koldinghus alle borgere i Kolding og omegn til en festlig åbningsaften med gratis adgang fra kl. 16.30 til 19.00. Den officielle åbning finder sted tidligere på dagen, når H.M. Kongen og H.M. Dronningen ankommer til Koldinghus kl. 15. Her vil Kongeparret efterfølgende deltage i indvielsen af udstillingen.
H.K.H. Prinsesse Marie åbnede udstilling med Koldinghusgobeliner i Paris12.6.2025 13:30:47 CEST | Pressemeddelelse
Den Kongelige Samling har i går for første gang åbnet en udstilling uden for Danmarks grænser. Det skete i Grand Palais i Paris 11. juni, hvor H.K.H. Prinsesse Marie forestod åbningen af Tapisseries royales: Savoir-faire français et tapisseries contemporaines danoises. Efter åbningen deltog Prinsessen i en officiel gallamiddag med deltagelse af bl.a. den franske kulturminister Rachida Dati og de danske kunstnere bag gobelinerne. Udstillingen er resultatet af et otte år langt samarbejde mellem fire danske samtidskunstnere og franske vævere bestilt af Ny Carlsbergfondet, og den præsenterer 15 nyvævede gobeliner skabt til Koldinghus.
Nye oplevelser på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ3.6.2025 14:56:22 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer inviterer Den Kongelige Samling på en helt ny formidlingsoplevelse på Amalienborgmuseet, der ligger i Christian VIII’s Palæ, som er et af de fire palæer, hvor Kongefamilien har residens, når de bor i København. Gennem lyd, fotos, film og autentiske genstande kan besøgende dykke ned i Palæets historie og brug – og komme tættere på de dronninger og konger, som har levet og regeret her.
Kongeparret åbner ny udstilling om kongelig barndom på Koldinghus29.5.2025 09:01:35 CEST | Pressemeddelelse
Fredag 20. juni kl. 15.00 deltager Deres Majestæter Kongen og Dronningen i åbningen af udstillingen KONGEBARN på Koldinghus. Udstillingen giver et historisk indblik i barndommens vilkår for danske kongebørn gennem flere århundreder og er skabt med fokus på leg, læring og interaktiv formidling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum