Kongernes Samling

Kongelig æggejagt på Koldinghus i påsken

Del
I påskeferien sætter Koldinghus fokus på ægget, der igennem århundreder har været en del af påskens mange traditioner.
Foto: @Kongernes Samling
Foto: @Kongernes Samling

Da H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Prins Joachim var børn, indførte Prins Henrik påskeæggejagt i slotshaven ved Marselisborg i Århus. Med til æggejagten hørte, at Prins Henrik ringede med en lille klokke, der hjalp prinserne med at lokalisere æggene.

Denne tradition genopliver Koldinghus nu i påsken fra 1. til 10. april. Børnene skal gå i fodsporene på prinserne i jagten efter påskeharen, som de skal finde med hjælp fra lyden af små klokker. Når de finder påskeharen, skal de besvare spørgsmål om påskens mange traditioner. Undervejs får de udleveret små æg, som de til sidst kan veksle til et chokoladeæg.

Påskeaktiviteterne på Koldinghus sætter fokus på påskens mange traditioner med æg. Udover æggejagten kan man bl.a. også trille æg, løbe æggeløb, puste fjer og male sit eget påskeæg.

At male påskeæg er en meget gammel tradition, som også blev praktiseret af Leonora Christina, datter af Christian 4., da hun sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685. I Leonora Christinas selvbiografi ”Jammers Minde” beskriver hun, hvordan hun, som ellers ikke havde tilladelse til nogen form for adspredelse, fik lov at dekorere æg til påske. Bl.a. forærede hun et farvet æg bort, som hun havde ridset blomster på.

-          I det historiske værksted demonstrerer vi den gamle ridseteknik, som bl.a. Leonora Christina mestrede i 1600-tallet og vi viser, hvordan man med en nål kan lave de smukkeste mønstre på kogte æg, der på forhånd er farvet med f.eks. løgskaller, siger formidler på Koldinghus Annette Herbst.

HISTORISK BAGGRUND OM PÅSKEÆG
Ægget har til alle tider været en del af påsken, og folk i alle samfundslag har dekoreret æg på alle tænkelige måder. I den katolske kirkes langfaste, som varede i 40 dage op til påske, måtte man ikke spise æg. Det havde den konsekvens, at de første forårs-æg blev samlet ind uden straks at blive spist. Derfor var der rigeligt med æg, som trængte til at blive spist, når fasten sluttede påskelørdag.

I gammel tid var det kutyme, at gårdens tjenestefolk fik en del af deres løn i form af æg til påske og dekorerede æg blev ofte givet i gave.

Selve farvningen af æg kendes helt tilbage til 1600-årene. Den mest almindelige metode til at farve æg var at koge æggene med løgskaller, hvilket giver en smuk gyldenbrun farve. Andre planter blev som fx stenlav, rødbeder, skarntyde, kaffegrums og teblade blev også brugt.

ØVRIGE UDSTILLINGER OG AKTIVITETER I PÅSKEN PÅ KOLDINGHUS
Koldinghus viser i øjeblikket to store særudstillinger: ”KONGESKIBET DANNEBROG” og ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel”. I begge udstillinger vil der i påsken være aktiviteter:
Hop ombord på Kongeskibet Dannebrog: Mød Kaptajn Storm, der fortæller sjove og spændende historier fra Dannebrogs rejser, lær at binde knob, klæde? dig ud som sømand, tegn dit eget drømmeskib, lav dit eget koøje
Arbejdende Flora Danica- værksted: Mød en blomstermodellør og en maler fra Royal Copenhagen, der vil demonstrere deres håndværk og er åbne for spørgsmål.

Kontakter

Billeder

Foto: @Kongernes Samling
Foto: @Kongernes Samling
Download
Foto: Steen Pedersen @Kongernes Samling
Foto: Steen Pedersen @Kongernes Samling
Download
Koldinghus har en tradition for at pynte op påske. Dette inkluderer også springvandet Fortuna i Slotsgården som pyntes med både æg og blomster for at fejre forårets komme.
Koldinghus har en tradition for at pynte op påske. Dette inkluderer også springvandet Fortuna i Slotsgården som pyntes med både æg og blomster for at fejre forårets komme.
Download
Download

Information om Kongernes Samling

Kongernes Samling
Kongernes Samling
Øster Voldgade 4A
1350 København K

3315 3286https://www.kongernessamling.dk/

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum