Kommunerne bærer nøglen til flere udbud
Der er stor forskel på, hvor mange opgaver kommunerne sender i udbud. Forskellene skyldes hverken kommunestørrelse eller beliggenhed. I stedet skal forklaringen findes i de valg, som træffes lokalt i kommunerne. Det viser en ny analyse.
Når offentlige opgaver sendes i udbud, skabes der konkurrence, som i sidste ende giver bedre og billigere løsninger. Men der er stor forskel på, hvor mange opgaver kommunerne sender i udbud. I 2016 varierede kommunernes konkurrenceudsættelsesgrad fra 17,6 pct. til 50,4 pct.
En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om ”Konkurrenceudsættelse i kommunerne” viser endvidere, at hverken geografi, kommunestørrelse eller andre udefra kommende forhold har den store betydning for, hvor meget kommunerne sender i udbud. Derimod peger analysen på, at den store forskel på graden af konkurrenceudsættelse primært skyldes de valg, der træffes lokalt i den enkelte kommune.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen:
”Vi kan se, at nogle kommuner er langt bedre end andre til at få skabt konkurrence om offentlige opgaver. De kommuner viser tydeligt, at der findes adskillige veje til succes, når det gælder konkurrenceudsættelse. Og det er i høj grad kommunernes egen tilgang til opgaven og ikke fx deres størrelse eller geografi, der er afgørende for, om de formår at få private virksomheder til at konkurrere om at levere bedre eller billigere løsninger for skattekronerne.”
”Potentialet ved konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver er langt fra udnyttet endnu. I regeringen har vi et stort fokus på at nedbringe virksomhedernes omkostninger ved udbud og indføre måltal for konkurrenceudsættelse, så endnu flere af de opgaver, der er egnet til udbud, også kommer i udbud. Her har kommunerne et stort medansvar.”
”Konkurrence er med til at effektivisere driften af kommunerne til fordel for både de lokale virksomheder og borgerne. De markante forskelle i niveauet af konkurrenceudsættelse understreger, at visse kommuner med fordel kan lade sig inspirere af andre kommuners succes og metoder.”
Regeringen arbejder også på en plan for, hvordan flere offentlige opgaver kan sendes i udbud.
FAKTA:
I 2016 konkurrenceudsatte kommunerne samlet set knap 27 pct. af de opgaver, som det i henhold til IKU (Indikator for konkurrenceudsættelse) var muligt at skabe konkurrence om.
Gennem de seneste seks år har der været en mindre stigning i andelen af kommunernes opgaver, der konkurrenceudsættes. Andelen er således steget med ca. to procentpoint siden 2011.
Læs artiklen ”Kommunernes arbejde med konkurrenceudsættelse” (pdf)
Læs analysen ”Konkurrenceudsættelse i kommunerne”
Se Danmarkskortet over kommunernes konkurrenceudsættelse
Kontaktperson: Presserådgiver i Erhvervsministeriet Sara Ringgaard Price, srp@em.dk, tlf.: 91 39 94 07.
Information om Erhvervsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Politisk aftale om vækstplan for life science19.4.2018 12:08 | pressemeddelelse
Life science er blevet en vækstmotor i dansk økonomi, og har samtidig et stort vækstpotentiale. Men det kræver en aktiv, målrettet indsats at indfri dette potentiale.
Regeringen nedsætter TeknologipagtRåd19.4.2018 07:00 | pressemeddelelse
Regeringen har udpeget 13 medlemmer til TeknologipagtRådet med Net-companys CEO, André Rogaczewski, som formand. Rådet skal stå i spid-sen for Teknologipagtens arbejde med at få flere danskere til at arbejde og uddanne sig inden for digitale og tekniske fag.
Presseinvitation: Lancering af Teknologipagten18.4.2018 11:26 | pressemeddelelse
Pressen indbydes til lancering af Teknologipagten tirsdag d. 24. april kl. 10.30 på Experimentarium.
Historisk aftale for nedbringelse af drivhusgasser fra skibsfarten13.4.2018 16:32 | pressemeddelelse
FN’s søfartsorganisation, IMO, er nået til enighed om en første strategi for reduktion af skibsfartens drivhusgasudledninger. Dermed er der nu meldt et konkret mål ud om, at udledningen skal reduceres med mindst 50 procent i 2050.
Regeringen nedsætter Vækstteam for kreative erhverv12.4.2018 08:34 | pressemeddelelse
Et vækstteam af erhvervsledere skal komme med anbefalinger til at styrke væksten inden for musik, gaming, møbler, mode, arkitektur, design og film. Ambitionen er, at de kreative erhverv har gode rammer for at udvikle sig i takt med, at nye digitale forretningsmodeller breder sig.
Flere landsbyer skal gøres stærke og levedygtige9.4.2018 10:00 | pressemeddelelse
Udvalget for levedygtige landsbyer har i dag afleveret deres anbefalinger til, hvordan regeringen, kommunerne og de enkelte lokalsamfund kan skabe stærke og levedygtige landsbyer og dermed bidrage til regeringens ambition om vækst og udvikling i hele Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum