Lolland Kommune

Kommunalt budget med blind makker

Del

Regeringen har meldt ud, at de vigtige forhandlinger om kommunernes økonomi i 2020 først begynder i slutningen af august og først kan forventes afsluttet i slutningen af september. De kommunale budgetters vedtagelse er udsat til den 5. november mod normalt den 15. oktober. Det skaber problemer i alle kommuner. Normalt er kommunernes indtægtsgrundlag kendt den 1. juli, hvorefter den lokale prioritering, inddragelse af borgere, råd og nævn, og forhandlingerne kommunerne imellem om overholdelse af den samlede ramme foregår frem til den 15. oktober. I år skal alt dette ske fra slutningen af september til den 5. november. Det vil give både praktiske og politiske problemer i alle 98 kommuner.

Særligt ramt bliver de 10-15 kommuner, der har særlige økonomiske udfordringer, der gør dem afhængige af de særtilskudsordninger, der normalt er en del af udmeldingen den 1. juli. Indtil slutningen af september kendes hverken omfanget af eller vilkårene for de særtilskud, de økonomisk trængte kommuner kan søge. Med regeringens plan må det forventes, at det meste af oktober vil gå med at skrive ansøgninger til Indenrigsministeriet og afvente svar på samme. Resultatet bliver sandsynligvis, at de økonomisk trængte kommuner først kender deres økonomi få dage før, budgettet skal vedtages.

Udfordringen for disse kommuner bliver ikke mindre af, at den nye regering skal håndtere konsekvenserne af de fejlslagne forhandlinger om en udligningsreform og de stadig flere eksempler på fejl i den nuværende udligning. På Lolland er der til næste år 87 mio. kr. mindre til kommunal service end i 2019. Det skyldes først og fremmest særheder i den nuværende udligning som opgørelse af befolkningstilbagegang og opdatering af andre kommuners CPR-registre.

Lolland Kommune er desværre ikke alene om at være i denne situation. I 2020 skal udkantskommunerne aflevere 300 mio. kr. til nogle få af landets rigeste kommuner, der på bagrund af en teknikalitet er blevet berettiget til at modtage støtte på grund af befolkningstilbagegang. Alene for Lolland udgør beløbet 44 mio. kr. i 2020 (svarende til 0,67 skatteprocent). Stort set den samme gruppe af kommuner har aktuelt rejst en retssag mod staten med krav om kompensation for de tab, kommunerne har lidt på grund af forkert opgørelse af udlændinges uddannelsesstatus i udligningen. Alene Lolland Kommunes krav udgør 77 mio. kr. for de sidste to år. Den tidligere regering valgte at kompensere de kommuner, der utilsigtet havde modtaget for meget i udligning, hvorimod de, der havde fået for lidt, ingen kompensation modtog.

Borgmester Holger Schou Rasmussen opfordrer den nye regering til at give de 10-15 mest økonomisk trængte kommuner en håndsrækning i de kommende forhandlinger:

”For det første opfordrer jeg regeringen til at løfte særtilskudspuljen med 300 mio. kr. til direkte kompensation af de kommuner, der har mistet tilskud som følge af visse kommuners opdatering af CPR-registrene. For det andet minder jeg regeringen om de løfter, der blev givet i foråret om kompensation til de kommuner, der blev glemt i kompensationen for rodet omkring opgørelse af udlændinges uddannelsesbaggrund.”

”Der blev i valgkampen sagt meget godt og lovet meget om udviklingen af den kommunale kernevelfærd, men det nytter ikke meget at diskutere minimumsnormeringer, hvis 10-15 kommuner ikke har forudsætningerne for at få basisbudgettet til at hænge sammen,” udtaler borgmester Holger Schou Rasmussen.

Nøgleord

Kontakter

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Mere end halvdelen af alle modtagere af uddannelseshjælp er tilflyttere27.6.2019 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Region Sjælland har for sjette år i træk udarbejdet en uddannelsesanalyse med fokus på ungdomsuddannelserne. For Lolland Kommune har det høj prioritet at sikre kommunens unge en kompetencegivende uddannelse, og derfor er regionens opgørelse ved første øjekast også bekymrende læsning. Men samtidig er det også tal, der, som så ofte før, dækker over en høj nettotilflytning af borgere på overførselsindkomst, i tilfældet her uddannelseshjælp.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum