Lolland Kommune

Kommunalt budget med blind makker

Del

Regeringen har meldt ud, at de vigtige forhandlinger om kommunernes økonomi i 2020 først begynder i slutningen af august og først kan forventes afsluttet i slutningen af september. De kommunale budgetters vedtagelse er udsat til den 5. november mod normalt den 15. oktober. Det skaber problemer i alle kommuner. Normalt er kommunernes indtægtsgrundlag kendt den 1. juli, hvorefter den lokale prioritering, inddragelse af borgere, råd og nævn, og forhandlingerne kommunerne imellem om overholdelse af den samlede ramme foregår frem til den 15. oktober. I år skal alt dette ske fra slutningen af september til den 5. november. Det vil give både praktiske og politiske problemer i alle 98 kommuner.

Særligt ramt bliver de 10-15 kommuner, der har særlige økonomiske udfordringer, der gør dem afhængige af de særtilskudsordninger, der normalt er en del af udmeldingen den 1. juli. Indtil slutningen af september kendes hverken omfanget af eller vilkårene for de særtilskud, de økonomisk trængte kommuner kan søge. Med regeringens plan må det forventes, at det meste af oktober vil gå med at skrive ansøgninger til Indenrigsministeriet og afvente svar på samme. Resultatet bliver sandsynligvis, at de økonomisk trængte kommuner først kender deres økonomi få dage før, budgettet skal vedtages.

Udfordringen for disse kommuner bliver ikke mindre af, at den nye regering skal håndtere konsekvenserne af de fejlslagne forhandlinger om en udligningsreform og de stadig flere eksempler på fejl i den nuværende udligning. På Lolland er der til næste år 87 mio. kr. mindre til kommunal service end i 2019. Det skyldes først og fremmest særheder i den nuværende udligning som opgørelse af befolkningstilbagegang og opdatering af andre kommuners CPR-registre.

Lolland Kommune er desværre ikke alene om at være i denne situation. I 2020 skal udkantskommunerne aflevere 300 mio. kr. til nogle få af landets rigeste kommuner, der på bagrund af en teknikalitet er blevet berettiget til at modtage støtte på grund af befolkningstilbagegang. Alene for Lolland udgør beløbet 44 mio. kr. i 2020 (svarende til 0,67 skatteprocent). Stort set den samme gruppe af kommuner har aktuelt rejst en retssag mod staten med krav om kompensation for de tab, kommunerne har lidt på grund af forkert opgørelse af udlændinges uddannelsesstatus i udligningen. Alene Lolland Kommunes krav udgør 77 mio. kr. for de sidste to år. Den tidligere regering valgte at kompensere de kommuner, der utilsigtet havde modtaget for meget i udligning, hvorimod de, der havde fået for lidt, ingen kompensation modtog.

Borgmester Holger Schou Rasmussen opfordrer den nye regering til at give de 10-15 mest økonomisk trængte kommuner en håndsrækning i de kommende forhandlinger:

”For det første opfordrer jeg regeringen til at løfte særtilskudspuljen med 300 mio. kr. til direkte kompensation af de kommuner, der har mistet tilskud som følge af visse kommuners opdatering af CPR-registrene. For det andet minder jeg regeringen om de løfter, der blev givet i foråret om kompensation til de kommuner, der blev glemt i kompensationen for rodet omkring opgørelse af udlændinges uddannelsesbaggrund.”

”Der blev i valgkampen sagt meget godt og lovet meget om udviklingen af den kommunale kernevelfærd, men det nytter ikke meget at diskutere minimumsnormeringer, hvis 10-15 kommuner ikke har forudsætningerne for at få basisbudgettet til at hænge sammen,” udtaler borgmester Holger Schou Rasmussen.

Nøgleord

Kontakter

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Center for Handicap med i projekt om flere aktive arbejdspladser28.1.2020 07:00:44 CETPressemeddelelse

Center for Handicaps botilbud Stormarken 1-5 er sammen med fem andre virksomheder i Danmark udvalgt til at deltage i Dansk Firmaidrætsforbunds pilotprojekt ”Flere Aktive Arbejdspladser”, der er støttet af TrygFonden. Formålet med projektet er at knække koden til, hvordan arbejdspladser kan indføre og fastholde kollegamotion i arbejdstiden. Center for Handicap tager hul på projektet med et kick-off-arrangement i Stormarken i Nakskov for personale og ledere torsdag den 6. februar kl. 14-15. Pressen er velkommen.

Massiv opbakning til foreningskonference16.1.2020 08:42:45 CETPressemeddelelse

I forbindelse med revisionen af Masterplanen for Kultur og Fritidsfaciliteterne i efteråret 2019 foreslog Sportsråd Lolland, at der blev fulgt op med en konference, hvor foreningerne kunne drøfte udfordringer og muligheder på forenings- og facilitetsområdet i Lolland Kommune. Denne opfordring har Fritids- og Kulturudvalget taget til sig og inviteret til foreningskonference lørdag den 18. januar kl. 10-15 i Højrebyhallen. 110 foreningsfolk har tilmeldt sig konferencen, hvor de bl.a. skal drøfte fremtidens faciliteter og samarbejde på tværs.

Forslag om ændret adgang til ældreboliger sendes i høring14.1.2020 09:39:50 CETPressemeddelelse

Ældre- og Sundhedsudvalget besluttede på sit møde den 13. marts at sende forslag om justering af kommunens kvalitetsstandarder for ældre-, pleje- og midlertidige boliger i høring i otte uger. For kvalitetsstandarderne for pleje- og midlertidige boliger er der alene tale mindre præciseringer og ændringer af layout, mens der for kvalitetsstandarden for ældreboliger foreslås en ændring af kravene for adgangen til boligerne.

Mød Ældre & Sundhed på Skills14.1.2020 09:07:39 CETPressemeddelelse

Lolland Kommunes sektor for Ældre & Sundhed er med, når unge fra landets erhvervsskoler dyster i DM i Skills i Bella Center 16.-18. januar. En flok medarbejdere og to af kommunens social- og sundhedsassistentelever står i Hal E stand E-024, hvor de vil fortælle om de mange gode muligheder for at uddanne sig og arbejde inden for SOSU-området i Lolland Kommune. Fredag den 17. januar får de selskab af borgmester Holger Schou Rasmussen og sektorchef Søren Wollesen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum