DI - Dansk Byggeri

Køge og Solrød investerer mere end tre gange så meget som Guldborgsund

Del

Mens Køge og Solrød har investeret cirka 4.700 kr. pr. indbygger i renovering og nybyggeri af f.eks. børnehaver, plejehjem og ny asfalt, så har Guldborgsund kun brugt knap 1.500 kr. Ifølge nye tal investerer kun 4 ud af 17 kommuner i Region Sjælland mere end landsgennemsnittet. Det er godt at være fornuftig, men skoler, sportshaller og veje må ikke forfalde, mener DI Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.

Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne i Region Sjælland bruger på at lappe huller i vejene, bygge eller renovere skoler, plejehjem og sportshaller. I Køge og Solrød har kommunerne de sidste tre år i gennemsnit brugt godt 4.700 kr. pr. indbygger om året på ny asfalt, renovering af ældre bygninger eller nybyggeri.

Guldborgsund er derimod den kommune i Region Sjælland, som har investeret mindst med knap 1.500 kr. pr. indbygger. Også Slagelse ligger i den lave ende med en årlig investering på ca. 1.600 kr. pr. indbygger.

Det viser en ny analyse fra DI Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri og anlæg i perioden 2017 til 2019.

- Vi har rigtig mange virksomheder både på Sjælland og Lolland-Falster, som både i dag og i fremtiden er afhængige af at kunne finde medarbejdere i lokalområdet, og derfor er det vigtigt, at kommunerne investerer i at gøre det attraktivt at bosætte sig i netop vores del af landet. Og her er det afgørende, at f.eks. skoler, børnehaver, plejehjem og sportshaller ikke er nedslidte og vejene fulde af huller, siger formand for DI Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.

Køge og Solrød er i top fem over de kommuner i hele landet, der investerer mest i byggeri og anlæg, mens Guldborgsund og Slagelse er i top ti over kommuner, der investerer mindst.

- Det er en politisk prioritering, hvor meget eller lidt en kommune investerer, og så er det selvfølgelig også et spørgsmål om størrelsen på kommunekassen. Men fremtidens bosætning er en vigtig prioritering, som en del kommuner i Region Sjælland allerede har for øje, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

I gennemsnit investerer kommunerne i Danmark 2.920 kr. pr. indbygger. Kommunerne i Region Sjælland investerer i gennemsnit 260 kr. mindre pr. indbygger per år. Guldborgsund, Slagelse, Næstved, Faxe, Lolland, Stevns, Vordingborg, Kalundborg, Holbæk, Lejre, Greve, Sorø og Odsherred investerer alle mindre end landsgennemsnittet.

- På grund af coronakrisen har regeringen hævet anlægsloftet både i år og til næste år, og der er stillet lånemuligheder til rådighed for kommunerne, så dem der har et efterslæb har mulighed for at sætte gang i f.eks. renoveringer, siger Jesper Toftebjerg Andersen, formand for DI Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.

Rødovre bruger i gennemsnit godt 5.100 kr. pr. indbygger, og er dermed den kommune i Danmark, der investerer mest. Brønderslev er med godt 1.200 kr. pr. indbygger den kommune, der investerer mindst.

Fakta om undersøgelsen:
De kommunale investeringer er beregnet ud fra anlægsomkostningerne, der anvendes til f.eks. håndværker- og entreprenørydelser. Derudover medtages grundkapitalindskud til almene boliger.

For at undgå at et eller flere store byggeprojekter et enkelt år giver et misvisende billede af kommunernes investeringsniveau, tager Dansk Byggeris analyse udgangspunkt i et treårigt (2017 til 2019) gennemsnit af kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer per indbygger.

Se hvor meget din kommune investerer per indbygger her

Kontakter

Formand for DI Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen, telefon 4021 7565
Regionskonsulent for DI Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Anders H. Jensen, telefon 2713 4989
Pressekonsulent i DI Anette Sørensen, telefon 3036 0265

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-dansk-byggeri/

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri