Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavnerne mangler viden om byens luftforurening

Del
2 ud af 3 københavnere tænker slet ikke over luftforureningen i byen, viser en helt ny undersøgelse. Men luftforurening i København fører hvert år til omkring 460 for tidlige dødsfald og mange københavnere bliver syge. Nu vil kommunen klæde københavnerne bedre på til at begrænse den luftforurening, de udsættes for.

Den er ikke synlig, og vi kan heller ikke røre den. Mange københavnere tænker måske knapt nok over, at den findes. I hvert fald er det kun 1 ud af 7 københavnere, der er klar over, at luften i København er forurenet i en sådan grad, at det fører til sygdom og dødsfald.

Det er problematisk, mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), for selvom hun ikke ønsker at skræmme nogen, så er det vigtigt, at man som borger kender til fakta på området.

- Vi har en fantastisk by, men vi skal også være ærlige om de problemer, der er. For der er sundhedsskadelig luftforurening i København. Selvom vi arbejder for at minimere forureningen, vil der være forurenet luft i mange år frem. Luftforurening er alvorligt, og som borger i byen skal man have viden og information, så man kan handle ud fra den, siger Sisse Marie Welling, som derfor har lanceret en ny kampagne om luftforureningens skadelige virkninger.

Bliv en del af løsningen

En ny undersøgelse foretaget af Wilke for Københavns Kommune afslører, at mange københavnere ikke er opmærksomme på den luftforurening, de lever i, og hvilke konsekvenser den har. Det skal den nye kampagne Ren luft redder liv forsøge at ændre på. Men kampagnen vil ikke alene oplyse om de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforurening i København, den skal også give københavnerne mulighed for at handle, fortæller Sisse Marie Welling.

- Vi kan ikke trylle luftforureningen væk, men som borgere kan vi godt gøre noget hver især – både for at undgå at blive påvirket af forureningen og for selv at forurene mindre. Man kan f.eks. droppe brændeovnen, lade bilen stå og vælge en renere rute gennem byen, når man går eller cykler, siger hun.

Ren luft redder liv møder københavnerne i gadebilledet, på sociale medier og på www.renluft.kk.dk.

Målere viser hvor det er værst

Som noget nyt kan borgere nu også finde information om luftforureningen via fem nyopstillede målestationer forskellige steder i byen. I sensommeren har kommunen nemlig sat luftmålestationer op fem forskellige steder i byen.

Formålet med de nye målere, som er led i indsatsen ”Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København”, er dels at give borgerne mulighed for selv at kunne agere på viden, og dels at indsamle mere viden i kommunens arbejde for at mindske forureningen.

Data fra de fem målere findes på https://www.erluftensund.kk.dk

Fakta: Luftforurening i København

  • Luftforurening er skadelig for alle mennesker. Forureningen trænger ind i kroppen, når vi trækker vejret, og kan påvirke bl.a. lunger, hjerte og hjerne.
  • Luftforurening fører hvert år til ca. 460 for tidlige dødsfald i Københavns Kommune og endnu flere sygdomstilfælde i form af bl.a. lungekræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme.
  • I Danmark dør samlet set omkring 4.200 årligt for tidligt grundet luftforurening. Kilder i udlandet er ansvarlige for omkring 3.000 af de for tidlige dødsfald (71%), mens danske kilder er ansvarlige for omkring 1.200 for tidlige dødsfald (29%)
  • De største lokale kilder til luftforurening i København er brændefyring og vejtrafik.
  • Kampagnen Ren luft redder liv sætter i uge 44-46 fokus på luftforurening i København. Den gør københavnerne opmærksom på, at der findes sundhedsskadelig luftforurening, og kommer med gode råd til at mindske forureningen.

Fakta: Undersøgelse af københavneres viden om luftforurening

  • 1 ud af 2 ved ikke, at luften i København er forurenet i en sådan grad, at det er sundhedsskadeligt (53 %)
  • 1 ud af 2 er bekymret for sundhedsskadelig luftforurening i København (55 %)
  • 1 ud af 3 tænker over luftforurening i København, men mangler viden om, hvad de kan gøre for at undgå den (31 %)
  • 1 ud af 4 har oplevet fysisk ubehag pga. luftforurening i byen (26 %)
  • 1 ud af 5 med børn gør noget særligt for at beskytte deres børn mod luftforurening, når de færdes i København (21 %)

Læs mere på www.renluft.kk.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye