LB Forsikring

Københavnerne er dårligere til at huske cykellygterne end nordjyderne, men langt de fleste synes, at en bøde for manglende lys på cyklen er i orden

Del

Den kolde og våde vintertid er lig med en længere lygtetændingstid. Men glemmer man at tænde de røde og hvide lygter på cyklen, kan det være meget farligt og ende med at koste én dyrt. Der er dog steder i landet, hvor de er lidt bedre til at huske lygterne end andre. Det viser en undersøgelse foretaget i LB Forsikrings medlemspanel.

På landsplan er det 19% der har cyklet uden lys indenfor det sidste år. I Region Hovedstaden er det tal 23% viser tal fra LB Forsikrings medlemsundersøgelse
På landsplan er det 19% der har cyklet uden lys indenfor det sidste år. I Region Hovedstaden er det tal 23% viser tal fra LB Forsikrings medlemsundersøgelse

Færre solskinstimer i døgnet medfører også en øget lygtetændingstid, hvor det er lovpligtigt at have cykellygter både for og bag på jernhesten. Alligevel er der mange, som af og til glemmer de (livs)vigtige lygter, selvom det kan ende med en bøde.

En undersøgelse foretaget af Danmarks største medlemsejede forsikringsselskab, LB Forsikring, viser, at 19% inden for det seneste år har cyklet uden lys på cyklen i lygtetændingstiden. Og det er bekymrende, mener Kenneth Wolstrup, som er ansvarlig for Data- og Videnscenter for Forhindring hos LB Forsikring.

“Det er farligt at cykle uden lys, da det mindsker både bilisters og andre trafikanters evne til at se én. Og især kombinationen af vådt føre og mørke, som er kendetegnende for efterårs- og vintermånederne, øger risikoen for ulykker. Udover lygter er det faktisk også lovpligtigt at have en række synlige reflekser på sin cykel,” siger Kenneth Wolstrup.  

Københavnerne er de største syndere

Det er især i Region Hovedstaden, at der sløses med at huske cykellygterne. Her svarer 23%, at de inden for det seneste år har kørt uden lys på cyklen, når det har været lygtetændingstid.

Tallet i Region Hovedstaden er næsten dobbelt så højt som i Region Nordjylland, hvor tallet ligger på 12%. Det er opsigtsvækkende, mener Kenneth Wolstrup:

“I en by som København, hvor over halvdelen benytter cyklen som deres primære transportmiddel, bør sikkerheden også være i top. København er kendt som en cykelby, og det er derfor bekymrende, at næsten hver fjerde har kørt uden lys,” lyder det fra Kenneth Wolstrup.

Nordjyderne er til gengæld de eneste, der angiver, at de kører uden lygter, fordi de simpelthen ikke mener, det er vigtigt. 7,7% i Nordjylland angiver, at de ikke finder lygter vigtige, mens andre også angiver, at de glemmer dem.

Her er det dog midtjyderne, der fører som de mest glemsomme. 63% angiver nemlig, at de har kørt uden lys, fordi de har glemt lygterne. Dog oplyser LB’s medlemmer, at den største årsag til, at de kører uden lys, er, at lygterne er i stykker.

Mange mener, at bøder er okay

Møder man politiet, mens man cykler uden lygter i lygtetændingstiden, kan det resultere i en bøde på 700 kroner. Men det mener mange er en fair pris at betale.

90% angiver nemlig, at de mener 700 kroner er en okay pris at betale i bøde, hvis man overtræder loven. 12% heraf mener endda, at bøden godt kunne blive højere.

Det er dog altid bedst at undgå bøder. LB Forsikring har derfor samlet en række råd fra Rådet for Sikker Trafik om, hvad din cykel skal have af lys og reflekser, så du både kan færdes sikkert i den omgivende trafik og undgå bøder.

Lys og reflekser på cyklen:

Det er vigtigt, at din cykel har lygter, hvor:

- Baglygten skal lyse rødt

- Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Er lyset på forlygten kraftigt, er det dog vigtigt, at den peger nedad, så du ikke risikerer at blænde andre trafikanter.

- Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og være synlige fra siden

- Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant.

Det er vigtigt, at din cykel har mange reflekser, der er synlige fra alle sider. Din cykel skal have:

- En hvid refleks foran

- En rød refleks bagpå

- To gule reflekser på hver pedal

- Hvide refleksstriber langs dækkene eller en gul refleks i hvert hjul.

(Rådet for Sikker Trafik)

Se alle svarene fra undersøgelsen i vedhæftede rapport.

Om undersøgelsen

Medlemsundersøgelsen er foretaget i september 2022 i LB Forsikrings medlemspanel, der er rekrutteret blandt LB Forsikrings over 400.000 medlemmer.

1329 medlemmer, der alle er over 18 år, har deltaget i undersøgelsen. 57% af respondenterne er kvinder og 43% er mænd.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

På landsplan er det 19% der har cyklet uden lys indenfor det sidste år. I Region Hovedstaden er det tal 23% viser tal fra LB Forsikrings medlemsundersøgelse
På landsplan er det 19% der har cyklet uden lys indenfor det sidste år. I Region Hovedstaden er det tal 23% viser tal fra LB Forsikrings medlemsundersøgelse
Download

Vedhæftede filer

Information om LB Forsikring

LB Forsikring
LB Forsikring
Amerika Plads 15
2100 København ø

+45 78 73 68 03https://www.lbforsikring.dk/

LB Forsikring er Danmarks største medlemsejet forsikringsselskab, og består af forsikringsgrupperne Lærerstandens Brandforsikring, Runa Forsikring, Bauta Forsikring og LB Forsikring til PFA.

LB Forsikring har lige over 412.000 medlemmer fordelt i hele landet.

Følg pressemeddelelser fra LB Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra LB Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum