Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavnerborgmester til regeringen: Vi har brug for en endnu mere aggressiv teststrategi

Del

De seneste restriktioner og anbefalinger fra regeringen og myndighederne er nødvendige og rigtige, hvis vi skal bremse corona-smitten i befolkningen. Men på ældreområdet er teststrategien stadig ikke aggressiv nok til at kunne forhindre spredning blandt landets mest udsatte borgere, når der først er kommet smitte indenfor på plejehjemmene. Vi skal teste endnu mere, mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), som appellerer til myndighederne om at teste oftere og bredere på plejehjem med udbrud.

Tingene ændrer sig meget hurtigt i disse dage. Senest i går meldte regeringen ud, at man nu skal teste medarbejdere systematisk på alle plejehjem hver uge i ’røde’ smittezoner. Tidligere har det været hver 14. dag. Og der er ikke tvivl om, at stramningerne er nødvendige, men det er stadig ikke nok, hvis vi skal forhindre smittespredning på plejehjemmene. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).

“En af de største udfordringer med den her virus er jo, at en del smittede slet ikke udviser symptomer. Så selvom medarbejderne på plejehjemmene nu skal testes systematisk hver uge, kan de uvidende bære smitte ind til de udsatte beboere, hvis de er blevet smittet imellem to tests. Derfor giver det god mening at skrue op for de systematiske tests af medarbejdere, så vi bedre kan forhindre, at smitten kommer ind på plejehjemmene. Men jeg undrer mig stadig over, at vi ikke har en endnu skrappere teststrategi på netop plejehjemmene, for det er trods alt her, vores allermest udsatte borgere bor,” siger Sisse Marie Welling.   

Den nuværende teststrategi giver ifølge borgmesteren virus alt for gode muligheder for at sprede sig på plejehjemmene, når den først er sluppet ind ad døren. Hun opfordrer derfor til at betragte hele plejehjemmet som ‘nære kontakter’ i stedet for kun de få, der har været tæt på en smittet. Nære kontakter bliver testet både på 4.-dagen og på 6.-dagen efter kontakt med en smittet. I dag bliver resten af plejehjemmet kun testet en gang om ugen, selvom der er konstateret smitte på matriklen.

“Smittetallene taler deres tydelige sprog. Det giver ingen mening, at vi på plejehjem med udbrud stadig kun tester de såkaldt ‘nære kontakter’ på 4.- og 6.-dagen. Det burde naturligvis gælde for hele plejehjemmet – både beboere og medarbejdere – ellers er vi magtesløse over for virus og når ikke at finde de smittede, før de smitter andre. Virus spreder sig på trods af alle de retningslinjer, vi overholder hver eneste dag. Og hvis vi nu skal til at slås med en virusvariant, som er endnu mere smitsom, så har vi brug for en endnu mere aggressiv teststrategi,” understreger Sisse Marie Welling.

Situationen på plejehjemmene er alvorlig 

Lige nu er situationen ifølge Sundheds- og Omsorgsforvaltningens egen overvågning, at der pr. 6. jan. er registreret i alt 169 smittede borgere blandt kommunens plejehjemsbeboere og modtagere af hjemmehjælp (120 beboere på plejehjem og 49 borgere i hjemmeplejen). Samtidig er det lige nu over halvdelen af kommunens i alt 44 plejehjem, der er ramt af smitte blandt beboerne, mens endnu flere plejehjem har smitte blandt medarbejdere.

Ser man på corona-relaterede dødsfald, viser kommunens foreløbige opgørelse, at der faktisk ikke har været tale om en overdødelighed på de københavnske plejehjem i løbet af 2020. Men ligesom i resten af landet har anden bølge ramt københavnerne hårdere end den første, og december måned har medført 28 corona-relaterede dødsfald blandt plejehjemsbeboere i København.

Samtlige beboere på københavnske plejehjem er blevet tilbudt det første af to vaccinestik, og forvaltningen forventer cirka 98 pct. vaccinerede inden for kort tid. I forgårs tog kommunen hul på vaccinationerne i hjemmeplejen, men ingen af de vaccinerede er fuldt ud beskyttet, før der er gået noget tid, og de har fået deres anden vaccine.

Fakta om Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: 

  • Forvaltningen har ansvaret for sundhedstilbud til alle københavnere og for ældre- og plejetilbud til borgere over 65 år - herunder plejehjem, midlertidige døgnophold, hjemmepleje, genoptræning og sundhedstilbud. 
  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har 44 plejehjem med i alt ca. 3.350 antal pladser. Forvaltningen har ca. 12.000 borgere, der modtager hjemmepleje. 
  • Forvaltningen har ca. 11.000 medarbejdere og står for ca. 10 procent af al ældrepleje i Danmark. 
 

Nøgleord

Kontakter

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum