Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

København skal teste for corona i spildevandet

Del
Københavns Kommune skal nu afprøve overvågning af spildevand som nyt redskab i kampen mod corona. Det står klart, efter at sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) sikrede penge til et pilotforsøg ved de budgetforhandlinger, som blev afsluttet onsdag eftermiddag.

Metoden er enkel, billig og effektiv. Og så har den altså potentialet til at holde større smitteudbrud fra døren i en tætbefolket by som København. Sådan har argumenterne lydt fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), som med aftalen om den årlige overførselssag fik forhandlet penge i hus til et pilotforsøg, der skal afprøve spildevandovervågning som nyt redskab i kampen mod corona.

”Vi skal leve med corona i lang tid endnu. Men vi kan ikke leve med igen og igen at skulle lukke hele vores samfund ned, som vi har gjort det seneste år. Derfor skal vi have endnu bedre styr på smittesporingen, så vi kan handle hurtigt og lokalt og undgå større nedlukninger. Og her er overvågning af byens spildevand et godt kort at have på hånden,” forklarer Sisse Marie Welling.

Fast del af smitteovervågningen

Spildevandsovervågning er allerede taget i brug i andre lande og i nogle danske byer, bl.a. Ishøj. For nylig har også EU-Kommissionen anbefalet alle medlemslande at tage metoden i brug. Og det er derfor ikke en dag for tidligt, at projektet kan prøves af i København, siger Sisse Marie Welling.

”Jeg har trippet for at komme i gang, for det er ingen hemmelighed, at vi har været hårdt ramt af corona i København. Jeg håber, at vi med forsøget kan få en klar fornemmelse af, hvor effektiv metoden er til at forhindre store udbrud i en tætbefolket by som København. Jeg tror og håber på, at den har potentiale til at blive en fast del af vores smitteovervågning,” siger borgmesteren.

Pilotforsøget, som nu er forhandlet på plads i aftalekredsen, har fået 3,7 mio. kr. og skal rulles ud i samarbejde med HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) og med inddragelse af Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed. Forhåbningen er, at første fase af projektet kan påbegyndes allerede i april eller maj.

Fakta om spildevandsovervågning:

  • Målet er at kunne bruge spildevandssporingen til fx at give en ”early warning”, så lokale corona-udbrud kan bremses, før de spreder sig til resten af byen.
  • Det er også forhåbningen, at metoden kan bruges til at identificere virus-mutationer, som fx det udbrud, der i februar blev konstateret med den sydafrikanske variant i det københavnske Nordvest-kvarter.
  • Først afprøves metoden i én måned i ét område, fx et område på Nørrebro, hvor folk bor tæt. Dernæst i tre måneder, hvor der testes i hele byen. Denne fase skal ligge hen over sommeren, hvor der forventes et generelt lavt smittetryk – på den måde kan metoden få lov til at spille en rolle i perioder, hvor testaktiviteten i befolkningen forventes at være lav. Og endelig – hvis piloten viser gode resultater, skal der tages stilling til forlængelse og udvidelse af indsatsen, herunder finansiering.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye