København: Overlevering fra region til kommune spænder ben for rehabilitering af kræftoverlevere
Kræftens Bekæmpelse påviste for nyligt med en stor rapport, at rehabilitering af kræftoverlevere halter. Rapporten peger på overleveringen fra hospital til kommune som et af problemerne og Danske Regioner har erkendt, at der mangler mere information på området. I København ser man i høj grad usikker overlevering som roden til problemerne:
”Vi har i København rigtig gode erfaringer med vores rehabilitering til kræftramte. Vores tilbud omfatter senfølger som angst, spiseproblemer, tarmproblemer osv. Der mangler ikke tilbud. Problemet ligger i høj grad i overleveringen fra hospital og almen praksis til kommune. Vi får en del henvisninger under diagnosen senfølger, men der er ingen systematik i henvisningerne, og meget af det har intet med kræftdiagnosen at gøre”, siger stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester, Klaus Mygind (SF).
Han efterlyser mere viden på området: ”Henvisningerne afspejler, at man ikke ved, hvor man ellers skal sende borgeren hen for at få hjælp. Vi skal have en klarere definition af ’senfølger’, og systematisk overlevering fra region til kommune. Målet er jo at give det rette tilbud til hvert enkelt menneske”.
Sundhedsminister Magnus Heunicke vil indkalde til brede politiske forhandlinger om sundhedsvæsenets fremtid. I den forbindelse bør et bedre samarbejde internt i sundhedsvæsenet være i fokus mener Klaus Mygind:
”Hvis vi skal løse de her udfordringer, vil det kræve, at almen praksis, region og kommune sætter sig sammen og finder ud af, hvordan vi får henvist de rette mennesker til det rette tilbud”, siger han.
I København har Center for Kræft og Sundhed en bred vifte af tilbud til borgere med senfølger efter strålebehandling, medicinsk- og kirurgisk kræftbehandling.
FAKTA:
Center for Kræft og Sundhed (CKSK):
CKSK tilbyder rehabilitering til borgere i Københavns Kommune, der har eller har haft kræft. Forløbet planlægges sammen med en kontaktperson, og borgeren kan bl.a. deltage i fysisk aktivitet, madlavning og undervisning. Kræftrådgivningen i København tilbyder rådgivning og støtte til alle, der er berørt af kræft. Disse tilbud gælder også for kræftoverlevere med senfølger.
Senfølger: Senfølger kan opdeles i flere hovedoverskrifter og omhandler typisk angst og depression, kognitive dysfunktioner, fatigue og søvnproblemer, smerter, seksuelle problemstillinger, øget risiko for at udvikle hjertekarsygdom og så er der endvidere diagnosespecifikke senfølger. Københavns Kommune arbejder i rehabiliteringstilbuddene med at forebygge senfølger til kræftsygdom og behandling, men også med at afhjælpe allerede opståede senfølger som vævsstramhed, problemer med at spise, ”tarmbøvl” efter behandling, energiforvaltning, håndtering af angst for tilbagefald etc. Samtidigt er der et stort fokus på at yde psykosocial støtte og hjælpe folk tilbage til arbejdsmarkedet i en funktion, som tager højde for deres senfølger.
Omkring 50 % af danske kræftoverlevere oplever senfølger efter kræftbehandling. Der forekommer mange forskellige senfølger af både fysisk, psykisk og social karakter, men de er svære at kvantificere. Desuden kender man endnu ikke karakter og omfang af de senfølger, man i løbet af de næste årtier vil se som følge af nye behandlingstyper og kombinationer.
Forebyggende og behandlende indsatser i forhold til fysiske og psykosociale senfølger vil bedre livet for kræftoverlevere.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger kontakt pressekonsulent Helene Marie Hassager: 31203160.
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum