Klinisk professor i neurologi

Thor Petersen er født i den 2. februar 1951, student fra Aarhus Katedralskole og uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1979. Han kommer fra en stilling som overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvor han har været ansat siden 1982 og en årrække været leder af hospitalets skleroseklinik. Siden 1989 har han endvidere været knyttet til Sklerosecentret i Ry som lægefaglig konsulent.
Samtidig har Thor Petersen i mange år været aktivt engageret i nationale og internationale team af specialister, der afprøver og udvikler behandlinger, som kan mindske udviklingen af symptomerne ved dissemineret sklerose. Sygdommen er næst efter traumer den hyppigste årsag til tab af færdigheder hos den yngre del af befolkningen.
Han indledte sin forskning som klinisk assistent i Aarhus i begyndelsen af 80’erne. Forskningen blev videreført under et ophold på National Hospital for Neurology and Neurosurgery i London fra sommeren 1993 til sommeren 1994. Arbejdet blev i 2000 afsluttet med en doktorgrad på en afhandling, som resulterede i nye undersøgelsesmetoder og behandlinger indenfor det neuro-urologiske område.
Sammenhæng mellem sklerose og virus
Sammen med kolleger på Aarhus Universitet har Thor Petersen siden blandt andet forsket i sammenhængen mellem sklerose og det virus, der giver ”kyssesyge”, ud fra den antagelse, at virussen kan være en af miljøfaktorerne, der har betydning for, om en person udvikler sklerose. En sammenhæng der nu er bekræftet af flere udenlandske centre.
Han har desuden sammen med bl.a. Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital forsket i synsnervebetændelse – en alvorlig følgesygdom for mange sklerosepatienter. Et tredje forskningsfelt er rettet mod bedring af livskvalitet og helbredstilstand. Et projekt, der blev til i samarbejde med Institut for Idræt på Aarhus Universitet.
Endvidere har Thor Petersen sammen med Klinisk Biokemisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital iværksat et forskningsprojekt om biomarkørers betydning for diagnostikken og prognosen for sklerosepatienter.
Thor Petersen er forfatter og medforfatter til mere end 70 videnskabelige artikler. Han har været medlem af Skleroseforeningens forskningsudvalg, informationsudvalget og deltaget i foreningens lægerådgivning.
I 2014 modtog Thor Petersen RoseLiv Prisen på 100.000 kr. Prisen tildeles forskere, som har gennemført anerkendt og betydningsfuld forskning i sklerose.
Det er derfor både en erfaren kliniker og forsker, der nu skal være med til at styrke den kliniske neurologiske forskning på Sygehus Sønderjylland.
Thor Petersen er gift med Eva Bundegaard. De har to voksne børn og to børnebørn, der får en stor og varm del af morfars fritid.
Kontakter
Overlæge, dr. med Thor Petersen
Ryvangs Alle 30, 8240 Risskov
Mobil 2465 7342
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum