DI - Dansk Byggeri

Klimaaftalen mangler forslag til at få energirenoveret bygninger og boliger

Del
Dansk Byggeri er glad for, at dagens klimaaftale indeholder en række vigtige tiltag om grøn energiforsyning. Men der mangler ambitioner om at bringe energiforbruget i bygninger og boliger ned. Hvis ikke det sker, kan den grønne omstilling blive unødvendigt dyr for både boligejere og det danske samfund.

Set med bygge- og anlægsbranchens øjne er der flere positive elementer i dagens klimaaftale. Dansk Byggeri hilser det velkommen, at aftalen lægger op til at udfase olie- og naturgasfyr og erstatte dem med mere klimavenlige energi som varmepumper og grøn naturgas. Og at der er lavet aftale om at udvikle en digital platform, som styrker energimærkerne og sikrer bedre rådgivning til boligejerne om blandt andet indeklimaet.

- Udfasning af de forurenende olie- og naturgasfyr er et af forslagene fra Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren. Men det bør suppleres med tiltag, der kan hjælpe de offentlige og private boligejere til samtidig at energirenovere. I klimaaftalen bliver det fremhævet, at behovet for at udbygge den vedvarende energi kan blive mindre, hvis man samtidig bruger energien mere effektivt. Men hvis man ikke energiforbedrer boliger og bygninger ved for eksempel at isolere og udskifte vinduer, døre og tag, når man skifter varmekilde, ender det med, at man fyrer med grøn energi for gråspurvene. Det er både dyrt og uhensigtsmæssigt, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.  

Konkret opfordrer Dansk Byggeri til, at de nye penge i puljer til boligejere, der vil skifte olie- og naturgasfyret ud, også bør kunne bruges til for eksempel at skifte til nye energieffektive vinduer og til energirenoveringer som bedre isolering af blandt andet tage og ydervægge, som der allerede er lagt op til i den kommende Bygningspulje.

Mere fart på at energirenovere kommuners og regioners bygninger

Dansk Byggeri savner også en mere ambitiøs politik, når det gælder energirenovering af kommunale og regionale bygninger.

- Langt størstedelen af det offentlige energiforbrug ligger på skoler, hospitaler og andre bygninger, der ejes af kommuner og regioner. Det går alt for langsomt med at få energirenoveret gamle og utidssvarende bygninger, og derfor bør der sættes et mål for spareindsatsen i kommunernes og regionernes bygninger, siger Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri håber, at efterårets forhandlinger om en grøn skattereform og anden del af klimahandlingsplanen kommer til at skærpe de områder.

 
 
 

Kontakter

Direktør Michael H. Nielsen, mhn@danskbyggeri.dk, telefon 20 28 52 64
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

 

 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye