3F

Klart og rungende ”nej tak” til alle former for europæisk mindsteløn

Del

3F’s tillidsfolk er massivt imod det europæiske mindsteløns-initiativ, som EU-Kommissionen ventes at præsentere onsdag middag.

No thanks! Non, merci! Nein Danke! Nej tak!

Så klart udtrykker 3F’s forbundsformand Per Christensen sin holdning til et forslag om europæisk mindsteløn, som EU-Kommissionen fremlægger onsdag eftermiddag.

”Alle skal have en ordentlig løn, som de kan leve af. Det kæmper 3F for i det lokale, nationale og internationale arbejde. Men når det gælder løndannelse, er det et rungende og klart nej tak til politisk indblanding – uanset om det kommer fra Christiansborg eller Bruxelles,” siger Per Christensen.

3F lavede i oktober en undersøgelse blandt sine tillidsrepræsentanter. Den viser stor opbakning til løndannelse gennem overenskomster og en voldsom bekymring for EU-indblanding. Et overvældende flertal på mere end 95 procent af 3F’s tillidsrepræsentanter ønsker, at løn udelukkende skal fastsættes gennem overenskomster.

”De vil altså ikke have, at politikerne skal blande sig i løndannelsen. Om det er et direktiv, et rammedirektiv eller en rådshenstilling – så siger vi altså fingrene helt væk fra vores gode danske model,” siger Per Christensen.

I de 27 EU-lande gribes lønfastsættelse meget forskelligt an, og med meget forskellige resultater til følge. Den største succes er at finde blandt de nordiske aftalemodeller i Danmark, Sverige og Finland.

”Alle tal viser, at de nordiske aftalemodeller har sikret de bedste arbejdsforhold og højeste lønninger i hele EU. Så vi kan ikke acceptere initiativer, der ødelægger vores velfungerende danske model. En model som lønmodtagere gennem tiden har kæmpet hårdt for. Det er derfor et klart nej. I går. I dag. Og i morgen.” siger Per Christensen.

Tre ud af fire 3F tillidsrepræsentanter frygter, at et EU-initiativ, som det EU-Kommissionen fremlægger, kommer til at få en negativ effekt på det danske lønniveau.

”De er, som jeg selv, alvorligt bange for, at der bliver tale om et lønloft og ikke en lønbund,” siger Per Christensen.

”Det har aldrig været meningen, at EU skal blande sig i løndannelsen, for vi er grundlæggende forskellige i EU’s 27 medlemslande. Og det står sort på hvidt i traktaten. En europæisk mindsteløn er ikke, og har aldrig været, løsningen,” siger 3F’s forbundsformand.

Både beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit og kommissionsformand Ursula von der Leyen har flere gange lovet, at aftalemodeller som den danske vil blive undtaget. Men de løfter giver Per Christensen ikke meget for.

”Trods løfter fra EU-Kommissionen om at beskytte de velfungerende nationale aftalemodeller har de ikke formået at leve op til det. Det er simpelthen fordi, at ingen form for undtagelse kan sikre os imod en sag ved EU-Domstolen. Én enkelt domsafsigelse kan tvinge lovfastsat mindsteløn ind ad bagdøren i Danmark”, forklarer Per Christensen.

Ingen i den danske fagbevægelse eller hos arbejdsgiverne ønsker en europæisk mindsteløn. Regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i front har også meget klart markeret, at Danmark ikke ønsker et EU-initiativ til en europæisk mindsteløn. Det gør svenskerne heller ikke.

”Det her emne er vigtigt. For 3F. For den danske fagbevægelse. For arbejdsgiverne. For regeringen. For vores stærke danske model. Der er ingen tvivl om, at vi de næste mange år kommer til at kæmpe med denne her sag. Og vi vil i 3F kæmpe til det sidste mod alle former for lovbaseret europæisk mindsteløn”, lyder det afslutningsvist fra Per Christensen.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum