Landdistrikternes Fællesråd

Klar besked i sagen om børnekræftafdelinger: Vi ønsker et decentralt sundhedssystem

Del

Sundhedsstyrelsen har skiftet kurs i sagen om landets børnekræftafdelinger. Centraliseringsplanerne er sløjfet og erstattet af en ny dagsorden med kvalitet og samarbejde mellem landets fire centre for børnekræft. Stærke signaler fra både civilsamfundet og eksperter rundt i landet til Christiansborg, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Skal kræftramte børn også i fremtiden kunne behandles i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark og dermed i overskuelig afstand til deres hjem, eller skal området centraliseres og samles i København? Sådan har omdrejningspunktet været de seneste måneder i sagen om behandlingen af kræftramte børn. I november kom frem, at Sundhedsstyrelsen havde planer om at samle al børnekræftbehandling hos Rigshospitalet i København frem for hos de nuværende fire centre i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Nu har Sundhedsstyrelsen skiftet fokus. ”Kommissoriet for det fremtidige arbejde er ændret, så det bliver tydeligt, at fokus ikke er på centralisering. Derimod er fokus på, hvordan kvalitet og samarbejde i børnekræftbehandlingen kan styrkes indenfor den eksisterende organisering med fire centre for børnekræft i Danmark,” skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det vækker glæde hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at centraliseringsplanerne nu ser ud til at være sløjfet.

- Den her sag udstiller i den grad centraliseringstendensen, der har kendetegnet ikke bare sundhedsvæsenet, men hele det offentlige system. For det er helt hen i vejret, at kræftsyge børn og deres hårdtprøvede familier skal rejse land og rige rundt for at få behandling, når der i dag er fire højtkvalificerede steder fordelt i hele landet, som tilbyder den bedste behandling, siger han og tilføjer:

- Det massive pres, som pårørende, overlæger og interesseorganisationer har lagt på Sundhedsstyrelsen og regeringen de seneste måneder har båret frugt. Landdistrikternes Fællesråd har også klart tilkendegivet vores holdning over for politikerne på borgen. Og jeg håber, at regeringen og resten af Christiansborg lytter til signalerne, når der i den kommende tid skal forhandles en sundhedsreform. For mig er beskeden klar: Vi ønsker et decentralt sundhedsvæsen med et højt kvalitetsniveau i hele Danmark.

Sagen om børnekræftafdelingerne har haft stor politisk bevågenhed, og Sundhedsminister Magnus Heunicke har blandt andet været kaldt i samråd om den.

Nøgleord

Kontakter

Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum