Kasper Røjkjær Andersen modtager 5 mio. kr. til at studere, hvordan planter afkoder mikroorganismer

Del

Lektor Kasper Røjkjær Andersen har fået tildelt et Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship i tre år til at studere, hvordan planter kommunikerer med mikroorganismer ved hjælp af receptorer og kalciumsignalafkodende proteiner ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)

Planter og mikrober interagerer og danner symbioser, der gavner begge organismer. Eksempler på dette er nitrogenfiksering fra bælgplante-bakteriesymbiose, fosfattilførsel fra plante-svampesymbiose og beskyttelse mod plantesygdomme fra såkaldte kommensale bakterier.

For at sikre en specifik kommunikation med mikrober har planter udviklet både et perceptionssystem og et calcium-afkodningssystem som kontrollerer, at gavnlige mikroorganismer (mikrober) kan interagere og kolonisere planten, mens skadelige mikrober nægtes adgang. Dette projekt søger at forstå i molekylære detaljer, hvordan planter afkoder mikrober ved hjælp af receptorer og calciumsignalafkodende proteiner.

- ”Denne bevilling fra Carlsbergfonden vil give os mulighed for at gå ind i strukturel-funktionel analyse af receptorer og kalciumdekodere, som er af stor betydning for den grundlæggende viden med klar bioteknologisk potentiale til at udnytte plante-mikrobe-interaktioner bedre,” siger Kasper R. Andersen.

Et langsigtet mål er at forbedre mikrobers interaktion med planter og udnytte de gavnlige egenskaber til at skabe et mere bæredygtigt landbrug.

Læs mere om Kasper Røjkjær Andersens forskning


Om Carlsberg Foundations Young Researcher Fellowships

Carlsbergfondet tilbyder en række treårige stipendier til nyudnævnte lektorer med international erfaring til at etablere en selvstændig forskningsgruppe, herunder anskaffelse af forskningsinfrastruktur (udstyr, registerdata mv.) og dannelse af nationale/internationale netværk.

Kontakter

Lektor Kasper Røjkjær Andersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
kra@mbg.au.dk

Billeder

Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Download

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum