Kasper Røjkjær Andersen modtager 5 mio. kr. til at studere, hvordan planter afkoder mikroorganismer
Lektor Kasper Røjkjær Andersen har fået tildelt et Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship i tre år til at studere, hvordan planter kommunikerer med mikroorganismer ved hjælp af receptorer og kalciumsignalafkodende proteiner ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Planter og mikrober interagerer og danner symbioser, der gavner begge organismer. Eksempler på dette er nitrogenfiksering fra bælgplante-bakteriesymbiose, fosfattilførsel fra plante-svampesymbiose og beskyttelse mod plantesygdomme fra såkaldte kommensale bakterier.
For at sikre en specifik kommunikation med mikrober har planter udviklet både et perceptionssystem og et calcium-afkodningssystem som kontrollerer, at gavnlige mikroorganismer (mikrober) kan interagere og kolonisere planten, mens skadelige mikrober nægtes adgang. Dette projekt søger at forstå i molekylære detaljer, hvordan planter afkoder mikrober ved hjælp af receptorer og calciumsignalafkodende proteiner.
- ”Denne bevilling fra Carlsbergfonden vil give os mulighed for at gå ind i strukturel-funktionel analyse af receptorer og kalciumdekodere, som er af stor betydning for den grundlæggende viden med klar bioteknologisk potentiale til at udnytte plante-mikrobe-interaktioner bedre,” siger Kasper R. Andersen.
Et langsigtet mål er at forbedre mikrobers interaktion med planter og udnytte de gavnlige egenskaber til at skabe et mere bæredygtigt landbrug.
Læs mere om Kasper Røjkjær Andersens forskning
Om Carlsberg Foundations Young Researcher Fellowships
Carlsbergfondet tilbyder en række treårige stipendier til nyudnævnte lektorer med international erfaring til at etablere en selvstændig forskningsgruppe, herunder anskaffelse af forskningsinfrastruktur (udstyr, registerdata mv.) og dannelse af nationale/internationale netværk.
Kontakter
Lektor Kasper Røjkjær Andersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
kra@mbg.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Hvad får en plante til at vokse mod lys?1.7.2022 11:32:55 CEST | Pressemeddelelse
Få mennesker har haft større indflydelse på videnskaben end Charles Darwin. Hans forskning på Galápagos-øerne og hans teorier om evolution er velkendte, men mange er sikkert ikke klar over hans store indflydelse på planteforskningen. Nu har et internationalt forskerhold taget et stort skridt mod at forklare en central observation, der alt sammen startede med Darwin.
Verden drukner i plastik: Nyt center kan blive en af klodens redningskranse28.6.2022 14:03:44 CEST | Pressemeddelelse
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde plastik, der produceres hvert år. Der må findes en løsning, mener professor Daniel Otzen, som med 57 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme nu kan åbne et center for plastikforskning ved Aarhus Universitet.
Jordens mangfoldighed af træarter er under pres23.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold viser i en ny global undersøgelse af flere end 46.000 arter af træer, at mange træarter er udsat for stort pres og er dårligt beskyttede. Samtidig har forskerholdet, der ledes fra Aarhus Universitet, undersøgt, hvordan situationen kan forbedres ved hjælp af ambitiøs og smart udpegning af nye naturbeskyttelsesområder.
Aarhus University’s new CO2 research center opens officially10.6.2022 06:00:00 CEST | Press release
The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center is the world’s first mission-oriented interdisciplinary research center aimed at developing knowledge and technologies that can be used to capture and recycle CO2. The center has been established at Aarhus University and will open officially on 13 June.
Nyt grundforskningscenter vil afsløre skyernes hemmeligheder7.6.2022 11:16:27 CEST | Pressemeddelelse
Et af klimaforskningens store mysterier er skydannelse, og hvad der egentlig sker inde i skyerne. Løsningen på mysteriet kan være uhyre vigtigt for klimaforskningen, og nu vil nyt grundforskningscenter ved Aarhus Universitet finde svar og sætte skyerne under lup.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum