Kasper Røjkjær Andersen modtager 5 mio. kr. til at studere, hvordan planter afkoder mikroorganismer

Del

Lektor Kasper Røjkjær Andersen har fået tildelt et Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship i tre år til at studere, hvordan planter kommunikerer med mikroorganismer ved hjælp af receptorer og kalciumsignalafkodende proteiner ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)

Planter og mikrober interagerer og danner symbioser, der gavner begge organismer. Eksempler på dette er nitrogenfiksering fra bælgplante-bakteriesymbiose, fosfattilførsel fra plante-svampesymbiose og beskyttelse mod plantesygdomme fra såkaldte kommensale bakterier.

For at sikre en specifik kommunikation med mikrober har planter udviklet både et perceptionssystem og et calcium-afkodningssystem som kontrollerer, at gavnlige mikroorganismer (mikrober) kan interagere og kolonisere planten, mens skadelige mikrober nægtes adgang. Dette projekt søger at forstå i molekylære detaljer, hvordan planter afkoder mikrober ved hjælp af receptorer og calciumsignalafkodende proteiner.

- ”Denne bevilling fra Carlsbergfonden vil give os mulighed for at gå ind i strukturel-funktionel analyse af receptorer og kalciumdekodere, som er af stor betydning for den grundlæggende viden med klar bioteknologisk potentiale til at udnytte plante-mikrobe-interaktioner bedre,” siger Kasper R. Andersen.

Et langsigtet mål er at forbedre mikrobers interaktion med planter og udnytte de gavnlige egenskaber til at skabe et mere bæredygtigt landbrug.

Læs mere om Kasper Røjkjær Andersens forskning


Om Carlsberg Foundations Young Researcher Fellowships

Carlsbergfondet tilbyder en række treårige stipendier til nyudnævnte lektorer med international erfaring til at etablere en selvstændig forskningsgruppe, herunder anskaffelse af forskningsinfrastruktur (udstyr, registerdata mv.) og dannelse af nationale/internationale netværk.

Kontakter

Lektor Kasper Røjkjær Andersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
kra@mbg.au.dk

Billeder

Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Kasper Røjkjær Andersen (foto: Lisbeth Heilesen, Aarhus Universitet)
Download

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ny mini-satellitmission skal bringe os til kanten af en rum-revolution10.11.2021 10:50:16 CET | Pressemeddelelse

Danske studerende er nu ved at udvikle og planlægge den næste studenterdrevne satellitmission i det danske satellitprogram DISCO. Programmet har til formål at uddanne den næste generation af forskere, der skal skabe grundlaget for en helt ny og revolutionerende måde at se på rummet på. Programmet kan også skabe store nye industrieventyr herhjemme og i omverdenen, og som noget nyt herhjemme kan alle være med til at sende satellitten i kredsløb gennem en såkaldt crowdfunding-kampagne. Programmet er forankret på Aarhus Universitet, og foregår i tæt samarbejde med flere danske universiteter og virksomheder.

Bananfluer kan bane vejen for bedre forståelse af menneskers immunforsvar19.8.2021 12:01:01 CEST | Pressemeddelelse

Menneskekroppens forsøg på at udrydde indtrængne virusser kan i sidste ende gå hen at blive fatalt. Ser man f.eks. på den nuværende Covid-19 pandemi, er det i mange tilfælde hyperinflammation og en ukontrollerbar immunrespons – kaldet cytokinstorm – grundet virusinfektionen, der slår patienterne ihjel. Måske kan en dybere forståelse af bananfluers immunforsvar bruges som løftestang til at udvikle strategier, hvor man bremser den inflammatoriske komponent af det menneskelige immunforsvar uden at bremse den antivirale effekt.

Forskere gransker grønlandske gradienter8.8.2021 22:10:39 CEST | Pressemeddelelse

Gennem de sidste 25 år har forskere foretaget målinger af klimaet og miljøet i Østgrønland. Det er blevet til en række yderst værdigfulde tidsserier af mange forskellige data - primært i Zackenberg/Daneborg-området og i regi af Greenland Ecosystem Monitoring (GEM) programmet. Nu opsætter forskere ved Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, avancerede autonome målestationer, der udvider dækningen og som skal klare sig selv året rundt

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum