Kan havets skove bidrage til at hjælpe klimaet?
Forskere og rådgivere fra hele verden samles i København i næste uge for at deltage i konferencen ”Nordic Blue Carbon Workshop”. Her skal de diskutere havets skoves potentiale til at lagre CO2, og det kan bidrage med til at hjælpe klimaet på rette vej.
Syddansk Universitet er medarrangør på konferencen, og dekan Marianne Holmer fra SDU påpeger vigtigheden af at afholde konferencen:
-Vi ønsker at skabe opmærksomhed omkring andre måder at lagre CO2. Havskove af saltmarske, tang og havgræsser har et stort potentiale. Derfor er konferencen vigtig i forhold til klimakampen, siger hun.
Ifølge Marianne Holmer kan det nuværende pres på kystzoner være med til at mindske udbredelse af havskove:
-F.eks. kan alge-opblomstringer være en stor trussel for havets skov, fordi de forhindrer, at sollyset kan trænge ned på havbunden, hvor de vokser, siger hun.
Udover at skabe opmærksomhed om lagring af CO2 i havets skove, har arrangørerne også fokus på bevaring af de marine økosystemer.
Målet er i sidste ende at komme med konkrete initiativer, der kan inddrage det blå kulstof i nationalpolitiske strategier for CO2-regnskabet.
Danmark er speciel
Især i Norden er der en stor forekomst af skove i havet, og derfor kan Danmark spille en vigtig rolle i forhold til at gå forrest på området:
-I Danmark og i hele Norden har vi rigtig meget kystlinje, hvor der er et potentiale for at genetablere havets skove og dermed øge CO2-deponeringen, fortæller Marianne Holmer.
Fakta om blåt kulstof
Under det uendelige havvand findes skove bestående af tang, havgræs, og mangrover, mens saltmarske vokser i tidevandsbæltet. Disse skove spiller en rolle i forhold til at tilbageholde kulstof bedre kendt som CO2. Dermed kan disse havskove trække CO2 ud af atmosfæren og lagre dem på havets bund. Dette kaldes for blåt kulstof. Derfor er det en alternativ måde at oplagre CO2 på, der potentielt kan hjælpe kampen mod klimaet godt på vej.
Konferencen er arrangeret af
- Åbo Academy Universitet
- Aarhus Universitet
- Syddansk Universitet
- Stockholm Universitet
- NIVA (Norwegian Institute for Water Research)
- GRID Arendal
- The Blue Carbon Initiative
Kontakter
Professor Marianne Holmer er dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet og ekspert i havskove. Telefon 60 11 26 05 eller mail holmer@sdu.dk
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum