Kan havets skove bidrage til at hjælpe klimaet?
Danmark kan spille en vigtig rolle i forhold til at lagre CO2 i havet. Derfor er SDU med til at arrangere en international workshop omkring havets skove. Den skal være med til at skabe opmærksomhed og interesse om havets skove, der har et kæmpe potentiale til at hjælpe klimaet på rette vej.
Forskere og rådgivere fra hele verden samles i København i næste uge for at deltage i konferencen ”Nordic Blue Carbon Workshop”. Her skal de diskutere havets skoves potentiale til at lagre CO2, og det kan bidrage med til at hjælpe klimaet på rette vej.
Syddansk Universitet er medarrangør på konferencen, og dekan Marianne Holmer fra SDU påpeger vigtigheden af at afholde konferencen:
-Vi ønsker at skabe opmærksomhed omkring andre måder at lagre CO2. Havskove af saltmarske, tang og havgræsser har et stort potentiale. Derfor er konferencen vigtig i forhold til klimakampen, siger hun.
Ifølge Marianne Holmer kan det nuværende pres på kystzoner være med til at mindske udbredelse af havskove:
-F.eks. kan alge-opblomstringer være en stor trussel for havets skov, fordi de forhindrer, at sollyset kan trænge ned på havbunden, hvor de vokser, siger hun.
Udover at skabe opmærksomhed om lagring af CO2 i havets skove, har arrangørerne også fokus på bevaring af de marine økosystemer.
Målet er i sidste ende at komme med konkrete initiativer, der kan inddrage det blå kulstof i nationalpolitiske strategier for CO2-regnskabet.
Danmark er speciel
Især i Norden er der en stor forekomst af skove i havet, og derfor kan Danmark spille en vigtig rolle i forhold til at gå forrest på området:
-I Danmark og i hele Norden har vi rigtig meget kystlinje, hvor der er et potentiale for at genetablere havets skove og dermed øge CO2-deponeringen, fortæller Marianne Holmer.
Fakta om blåt kulstof
Under det uendelige havvand findes skove bestående af tang, havgræs, og mangrover, mens saltmarske vokser i tidevandsbæltet. Disse skove spiller en rolle i forhold til at tilbageholde kulstof bedre kendt som CO2. Dermed kan disse havskove trække CO2 ud af atmosfæren og lagre dem på havets bund. Dette kaldes for blåt kulstof. Derfor er det en alternativ måde at oplagre CO2 på, der potentielt kan hjælpe kampen mod klimaet godt på vej.
Konferencen er arrangeret af
- Åbo Academy Universitet
- Aarhus Universitet
- Syddansk Universitet
- Stockholm Universitet
- NIVA (Norwegian Institute for Water Research)
- GRID Arendal
- The Blue Carbon Initiative
Kontakter
Professor Marianne Holmer er dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet og ekspert i havskove. Telefon 60 11 26 05 eller mail holmer@sdu.dk
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stor donation fra A.P. Møller Fonden til storrobotter på Lindø5.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier bliver nu en realitet efter, at A.P. Møller Fonden donerer 90 millioner kroner til nyt Center for Large Structure Production på Lindø. Det nye center etableres under Mærsk Mc- Kinney Møller Instituttet på SDU.
SDU skal have ny bestyrelsesformand1.7.2022 09:25:16 CEST | Pressemeddelelse
SDU har igangsat arbejdet med at finde en ny bestyrelsesformand pr 1. januar 2023 i stedet for Niels Thorborg, der fratræder ved udgangen af året.
Ny professor i psykiatri- og sundhedsret30.6.2022 11:35:54 CEST | Pressemeddelelse
Søren Fryd Birkeland er ny professor i psykiatri- og sundhedsret ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Universitetshospital. Søren Birkeland er tilknyttet Retspsykiatrisk Forskningsenhed Middelfart (RFM), Institut for Regional Sundhedsforskning og forskningsenheden OPEN, Klinisk Institut, begge SDU. Samtidig er han overlæge ved Open Patient data Explorative Network på Odense Universitetshospital.
The European Robotics Forum 2023 will take place in Odense, Denmark30.6.2022 06:00:00 CEST | Press release
The influential yearly summit for Europe's top robotics researchers will take place in the city of Odense, Denmark, in March 2023. 800 guests from the international robot industry are expected to join the European Robotics Forum in Odense, hosting the event for the second time since 2012.
Europas største robotkonference til Odense: Topmøde cementerer dansk robotstatus30.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske robotmiljø får et globalt udstillingsvindue, når European Robotics Forum i 2023 finder sted i Odense. 800 gæster fra den internationale robotbranche ventes til byen, der er vært for anden gang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum